Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 50 prosenttia Euroopan tiukasti suojelluista metsistä on Suomessa – "Asiaa ei ole nostettu riittävästi esille"

– Suomalaiset ovat kansa, joka tekee enemmän kuin puhuu tai myy. Kun jotain tehdään, se tehdään kunnolla. Kun päätetään suojella metsää, niin suojellaan kunnolla, toteaa Metsäteollisuuden metsäjohtaja Tomi Salo

Tuo suomalaisten asenne näkyy Salon mukaan tiukasti suojeltujen metsien määrässä.

– Yli puolet Euroopan tiukasti suojelluista metsistä on Suomessa, kertoo Salo.

Tiukasti suojeltu tarkoittaa, ettei metsässä saa tehdä mitään metsänhoidollisia toimia. Forest Europe 2015 -raportin mukaan Suomessa oli sellaista metsää yli kaksi miljoonaa hehtaaria. Suojellun tai rajoitetussa metsätalouskäytössä olevan metsän kokonaispinta-ala Suomessa oli noin 3,2 miljoonaa hehtaaria.

Johtava tutkija Kari Korhonen Luonnonvarakeskuksesta vahvistaa Tomi Salon tulkinnan.

– Suomessa on eurooppalaisittain paljon poikkeuksellisen hyvin suojeltuja metsiä.

Parhaillaan on menossa uusien tietojen keruu Forest Europe 2020 raporttia varten.

– Tiedonkeruun prosessi on pitkä, sillä eri maista on hankala koota yhteismitallista tietoa, kommentoi Korhonen.

Suomessa metsien suojelu on rehellistä suojelua."

Metsäteollisuutta edustava Salo harmittelee, ettei Suomessa tiukasti suojeltujen metsien määrää ole riittävästi nostettu esille kansainvälisissä vertailuissa eikä kotimaisessa metsäkeskustelussa.

– Tiukasti suojeltujen metsien runsas osuus on myös luontojärjestöjemme tunnustama vahvuus, toteaa Salo.

Hän lisää tiukasti suojeltujen metsien korkean osuuden erottavan Suomen edukseen monesta sen keskeisestä kilpailijamaasta metsäalalla, kuten esimerkiksi Ruotsista.

– Muualla Euroopassa on enemmän sellaista hybridimetsää, joka on osittain suojeltua. Voidaan ainakin sanoa, että Suomessa metsien suojelu on rehellistä suojelua.

Salo perustaa tietonsatiukasti suojellun metsän pinta-alasta edellä mainittuun Forest Europa 2015 -raporttiin.

–Raportti on mielestäni luotettava, koska sen tiedot perustuvat Euroopan metsäinstituutin sekä YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön yhteistyössä koostamiin tietoihin.

Tiukasti suojeltujen metsien määrä on Salon mukaan Suomessa edelleen vahvasti kasvanut raportin julkaisun jälkeen.

– Uusia kansallispuistopäätöksiä, kuten Hossa, on tehty raportin kokoamisen jälkeen. Samoin joka vuosi on tehty yksityismetsiä koskevia vapaaehtoisia ja pysyviä suojelupäätöksiä, kiitos erinomaisen METSO-ohjelman, toteaa Salo.

Oman lisänsä suojeluun toi vuonna 2017 toteutettu Luontolahjani satavuotiaalle Suomelle -kampanja. Kampanjassa yksityiset metsänomistajat lahjoittivat korvauksetta pysyvästi suojeltavaksi metsää. Valtio lupasi suojella omista metsistään vastaavan määrän, jonka yksityiset lahjoittivat.

– Lahjoitetun metsäalan määrä yllätti varmasti monet positiivisesti – myös metsäteollisuuden, kommentoi Salo.