Näin hallitus ja eduskunta reagoivat nyt lapsiin kohdistuneisiin seksuaalirikoksiin – "Jokaisen elettävä maamme lakien mukaan", "Rangaistuksia kiristettävä"

Hallitus koolle tiistaina ja perjantaina, kaikki eduskuntaryhmät yhteiseen pöytään.

Keskustan eduskuntaryhmän johtaja Antti Kaikkonen kutsui sunnuntaina kaikki eduskuntapuolueet koolle pohtimaan, mitä Oulussa ja Helsingissä paljastuneiden, lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten kaltaisten tapausten ehkäisemiseksi on tehtävissä. Arkisto/Anton Soinne

toimitus

Hallitus kokoontuu Oulussa ja Helsingissä ilmi tulleiden seksuaalirikosten vuoksi ensi viikolla kaksi kertaa. Ensimmäinen tapaaminen on tiistaina ja toinen perjantaina.

Pääministeri Juha Sipilä kertoi neuvotteluista sunnuntai-iltana Twitterissä. Samalla Sipilä kuvasi tapauksia "epäinhimillisiksi ja tuomittaviksi".

Hallitus kokoontuu Oulun ja Helsingin epäinhimillisten ja tuomittavien tapahtumien vuoksi ensi viikolla neuvotteluun sekä tiistaina että perjantaina. — Juha Sipilä (@juhasipila) 13. tammikuuta 2019

Myös eduskuntaryhmät tapaavat asian vuoksi. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle tiistaina keskustelemaan tilanteesta ja toimenpiteistä seksuaalirikosten estämiseksi.

Tilaisuudessa ovat mukana myös kaikki oppositiopuolueet.

– Jokaisen Suomeen tulevan on elettävä maamme lakien mukaan ja kunnioitettava toisen ihmisen koskemattomuutta. Muuta vaihtoehtoa ei ole, Kaikkonen muistutti tiedotteessaan.

Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat kaikin puolin tuomittavia. Kutsun eduskuntaryhmät koolle keskustelemaan toimenpiteistä nyt koettujen rikosten estämiseksi. Jokaisen Suomeen tulevan on elettävä maamme lakien mukaan ja kunnioitettava toisen ihmisen koskemattomuutta. — Antti Kaikkonen (@anttikaikkonen) 13. tammikuuta 2019

Tapaamista oli aiemmin ehtinyt ehdottaa muun muassa SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Nyt on tärkeää varmistaa eduskunnassa, että kiristykset lapsiin kohdistuviin seksuaalirikoksiin tulevat viivytyksettä hyväksytyksi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen puolestaan toivoo, että eduskunnassa käsittelyssä olevat lakiesitykset seksuaalirikosten rangaistusten kiristämiseksi ja turvapaikkamenettelyn väärinkäytön ehkäisemiseksi etenevät nopeasti tällä vaalikaudella.

Kokoomuksen, keskustan ja SDP:n eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat Jokisen mukaan sopineet kokoontuvansa tiistaina käsittelemään aihetta.

– Nyt on tärkeää varmistaa eduskunnassa, että ministeri Antti Häkkäsen esittämät kiristykset lapsiin kohdistuviin seksuaalirikoksiin tulevat viivytyksettä hyväksytyksi, Jokinen sanoo tiedotteessaan.

Rikoslakiin on esitetty muutoksia, joiden myötä lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistusta korotettaisiin neljästä vuodesta kuuteen vuoteen vankeutta.

Lisäksi rikoslakiin esitetään uutta törkeää lapsenraiskausta koskevaa rangaistusta, jonka maksimirangaistus vastaisi taposta saatavaa 12 vuoden tuomiota.

Rangaistusasteikko olisi 4–12 vuotta vankeutta, joka merkitsisi vähimmäisrangaistuksen ankaroitumista kahdella vuodella. Lait ehdotetaan tuleviksi voimaan 1 päivänä kesäkuuta 2019.

Myös SDP esitti sunnuntaina lisäyksiä rangaistusten kiristämiseksi.

Kokoomus on esittänyt viikonloppuna myös poliisien määrän lisäämistä. Viimeksi asian nosti esille valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.), joka totesi Twitterissä puolueen "lisänneen resursseja poliisille ja kannatan tämän kehityksen jatkoa".

– Määrän ohella pitää varmistaa toimintakyky muuttuvassa maailmassa. Oulun tapaukseen ja vastaavien ehkäisemiseen resursseja tarvitsevat muutkin kuin poliisi, Orpo twittasi.

Kokoomus on lisännyt resursseja poliisille ja kannatan tämän kehityksen jatkoa. Poliisien määrä on saatu jopa nousuun. Määrän ohella pitää varmistaa toimintakyky muuttuvassa maailmassa. Oulun tapaukseen ja vastaavien ehkäisemiseen resursseja tarvitsevat muutkin kuin poliisi. — Petteri Orpo (@PetteriOrpo) 13. tammikuuta 2019

Jokaisella lapsella on oikeus koskemattomuuteen ja joka ikinen lapseen kohdistuva seksuaalirikos on liikaa.

Poliisilla on parhaillaan tutkittavana laaja lapsiin kohdistuva seksirikossarja Oulussa. Tapauksiin liittyy 16 epäiltyä ja 9 eri uhria. Oulussa epäillyt ovat turvapaikanhakija- ja pakolaistaustaisia nuoria miehiä.

Sunnuntaina lapseen kohdistuneesta seksuaalirikosepäilystä tiedotti myös Helsingin poliisi.

Poliisi kertoi ottaneensa Itä-Helsingissä kiinni kolme ulkomaalaistaustaista miestä epäiltyinätörkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta.

Sipilä kommentoi Helsingin tapausta jo aiemmin sunnuntaina.

– Murheellisia uutisia Helsingistä. Nyt poliisi tutkii, oikeuslaitos tuomitsee. Ajatukseni ovat uhrissa ja hänen läheisissään. Jokaisella lapsella on oikeus koskemattomuuteen ja joka ikinen lapseen kohdistuva seksuaalirikos on liikaa, Sipilä twiittasi.

Murheellisia uutisia Helsingistä. Nyt poliisi tutkii, oikeuslaitos tuomitsee. Ajatukseni ovat uhrissa ja hänen läheisissään. Jokaisella lapsella on oikeus koskemattomuuteen ja joka ikinen lapseen kohdistuva seksuaalirikos on liikaa. — Juha Sipilä (@juhasipila) 13. tammikuuta 2019

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 4. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 5. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 7. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 8. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 9. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 10. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 11. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 12. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 13. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 14. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 15. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 3. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 4. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 7. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 8. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 9. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 10. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 11. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 14. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 15. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.