Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kulttuuritalo aiotaan myydä, myös historiallinen teatteritalo kaupan – "Toiminta kannattamatonta"

TALOUS Myyntilistalla ovat Kulttuuritalo ja Aleksanterin teatteri.

Valtio haluaisi päästä eroon kahdesta omistamastaan kulttuurirakennuksesta. Senaatti-kiinteistöt ilmoitti alkuviikosta, että se selvittää mahdollisuutta myydä Alppilassa sijaitsevan legendaarisen Kulttuuritalon.

Myyntivalmisteluja tehdään myös keskustassa sijaitsevasta Aleksanterin teatterista.

Kulttuuritalon ylläpito on valtiolle kannattamatonta. Vaikka talo on vuokrattu tapahtumajärjestäjälle, tulot eivät riitä kattamaan menoja.

Aleksanterin teatterissa taas pitäisi tehdä 30 miljoonan euron peruskorjaus, johon valtiolla ei ole varaa.

Aleksanterin teatterissa toimivan Bulevardin teatteriyhdistyksen puheenjohtaja Reima Jokinen tokaisi Helsingin Uutisille vuosi sitten, ettei usko kenenkään haluavan ostaa rapistunutta teatteria.

Sama kohtalo saattaa olla Kulttuuritalolla, vaikka se onkin vastikään peruskorjattu. Senaatti-kiinteistöjen toimialajohtaja ei lähde arvailemaan, kuka voisi ostaa kulttuurikolossit.

– Se on kysymys, johon haetaan vastausta, kun paikat laitetaan myyntiin. En valitettavasti osaa sanoa, Senaatti-kiinteistöjen toimialajohtaja Tuomas Pusa toteaa.

Mitä rakennuksille tapahtuu, jos ne eivät mene kaupaksi?

– Sitten ne jäävät toistaiseksi valtiolle.

Kuka ne voisi ostaa, on kysymys johon myynnillä haetaan vastausta.”

Valtiolla ei ole Pusan mukaan perustetta omistaa rakennuksia, joita se ei itse käytä – varsinkaan, jos ne tuottavat tappiota.

– Arvokkaalle ja historialliselle kiinteistölle olisi järkevä saada omistaja, jolla on kyky ja resurssit kiinteistön ja sen toiminnan kehittämiseen, Pusa sanoo Kulttuuritalosta.

Myynnin selvittäminen ei vaikuta Kulttuuritalon käyttöön, vaan toiminta jatkuu entiseen tapaan

Kiinteistöyhtiö on jo aiemmin myynyt talon kokous- ja tapahtumatoiminnan Sunborn Catering Oy:lle. Tapahtumatilat on vuokrattu samalle yhtiölle seitsemän vuoden vuokrasopimuksella.

Kulttuuritalon myyntiaikeisiin liittyy myös viereinen entinen kotitalousopettajaopisto. Siellä on vuokralla Museovirasto, mutta tilat ovat suurelta osin tyhjillään.

Senaatti valmistelee myyntiä Museoviraston, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä ympäristöministeriön kanssa.