Ikoninen nukke täyttää 60 vuotta – bussinkuljettaja Melanie keräsi niitä 300: Vanhimpien hinta jopa 5 000 euroa

BARBIE Vieraan silmät laajenevat ihastuksesta, kun Melanie Kircher, 44, avaa kotinsa oven. Barbie-keräilijän nukkehulluus alkoi jo 10-vuotiaana.

Espoolaisen Melanie Kircherin kodin yksi huone on 300 barbien valtakunta. Keräilijän sylissä poseeraavat rakkaimmat barbiet sekä muodon vuoksi yksi Ken. Tuuli Vähämäki

Tiina Vahtera

Barbieita, joka puolella barbieita! Jopa oma huone näille nukkemaailman kohukaunottarille.

– Niitä on melko tarkkaan 300. Kokoelma elää tietysti koko ajan, lisää tulee, entisiä vaihdetaan. On hyvä, että kodissani on tila, johon saan kokoelmani suojaan pölyltä ja kissoilta. Yksi kolmesta kissastani tykkää nuolla näiden hiuksia, Melanie Kircher naurahtaa.

Keräilijöitä pidetään vähän omana rotunaan, asiaansa uppoutuneina introvertteina. Melanie on toista maata. Hänellä on epäbarbiemainen ammatti ja reipas asenne maailmaan.

– Työskentelen bussikuskina vuorotyössä. Olen kotoisin Keski-Saksan Fuldasta ja tulin 15 vuotta sitten Suomeen matkalle ystäväni innoittamana. Ihastuin maahan. Tämä ei ole mikään miehen perässä -tarina.

Melanien jälkeen tuli hänen äitinsä, joka jäi eläkkeelle, ja seitsemän vuotta sitten vielä sisko. Koko klaani asuu lähekkäin.

– Moni kysyy, että kuka tuossa ihanassa huoneessa leikkii. Ikävä kyllä minulla ei ole lapsia, joten vastaan, että tällainen 44-vuotias tyttö, Melanie kertoo virheettömällä suomen kielellä.

– En edes käy huoneessa joka päivä. Kun tila käy ahtaaksi, järjestelen näitä. Barbiet tuovat minulle iloa. Tiedän, että jotkut keräilijät leikkivät ja pitävät omaa blogia, mutta minulla ei riitä aika sellaiseen.

Huhtikuun 29. vuonna 1984 oli tärkeä päivä Melanie Kircherin elämässä. Silloin, 10-vuotiaana, hän sai ensimmäisen aidon, oikean barbiensa. Äiti lahjoitti sen hänelle katolisen konfirmaation kunniaksi.

Nukke on kunniapaikalla vitriinissä ja tietysti omistajalleen kaikkein rakkain.

Vanhimmat ovat kuitenkin Bild Lilli -kopioita. Lillit olivat piirroshahmoista tehtyjä nukkeja, joista tuli iso hitti. Niiden valmistus loppui, kun lelujätti Mattel sai Barbielle patentin 60 vuotta sitten.

Vanhimmat barbiet ovat arvokkaimpia. Melanien rahakkain aarre on nyt korjattavana oleva kolmannen sarjan barbie. Sen hinta on noin 500 euroa. Ensimmäisen sarjan nuket maksavat noin 5 000 euroa ja seuraavankin 2 000–3 000 euroa.

– Minua viehättää vintage. Vanhat nuket on hyvin tehtyjä, niiden tuoksu omanlaisensa, vaatteet kauniita ja täynnä yksityiskohtia. Nykyisten hiukset on liimattu ja silmätkin tarroja. Ihan ensimmäisillä oli pelkkä mustavalkoinen uimapuku, kunnes 1970-luvulla alkoi tulla vaatteita ja muuta rekvisiittaa.

Kircher säilyttää keräilyyn tarkoitettuja sarjoja pakkauslaatikoissaan: on Oopperan kummitus, Pirates of the Caribbean, Tuhannen ja yhden yön tarinat, Tuhkimo…

– Kerään vain sellaisia, jotka aidosti kiinnostavat minua. En innostu Lagerfeldin tai Chanelin vaatteista. Klooninukeista Bratz on – anteeksi vain – ihan kamala.

Barbie-harrastajat kohtaavat nettifoorumeilla ja ihan kasvokkainkin. Aarteita vaihdellaan, hankitaan huutokaupoista ja eBaysta. Kircher on pohtinut barbie-pörssin perustamista.

– Äitini aina sanoo, tosin hymyssä suin, että sehän on vain 29 senttimetriä muovia. Miten siitä voi tehdä niin ison haloon.

– Mutta kerääväthän ihmiset postimerkkejä ja pienoismallejakin.

Barbie 60 vuotta

Lelumaailman ehkä kohutuin hahmo juhlii synttäreitään heti naistenpäivän jälkeen. Barbie esiteltiin ensimmäisen kerran 9.3.1959.

Mattel-leluyhtiön yhden perustajan Elliot Handlerin vaimo Ruth huomasi, että perheen tytär Barbara leikki mieluiten aikuisia muistuttavilla paperinukeilla. Lelut olivat yleensä vielä vauvanukkeja.

Handlerit ostivat oikeudet saksalaiseen Bild Lilli -nukkeen. Sen pohjalta alettiin valmistaa povekasta, kapeauumaista aikuisnukkea, joka sai perheen tyttären mukaan nimen Barbie (Barbara Millicent Roberts).

Barbie-perheeseen kuuluu siskoja, ystäviä, poikaystäviä, kissoja, koiria, oheistuotteita, klooneja ja halpoja kopioita.

Kansallismuseon viimevuotinen Barbie – The Icon -näyttely löi museon aiemmat kävijäennätykset. Neljässä kuukaudessa Barbie-ihanuuksiin tutustui lähes 115 000 vierasta. Esillä oli myös maailman ensimmäinen Barbie.

Aiheeseen liittyvää

  1. Keräilijällä kasassa jo 160 ajopukua – Yksi suomalainen ylitse muiden 27.7.2017 19:56
  2. Beatlesin "Helpistä" se lähti: Keräilijän hyllyssä jo 16 000 levyä 20.2.2016 13:10
  3. Japanista Suomeen matkaavia muumi-faneja kiinnostaa ihan kaikki – jopa perinteinen pulla 27.2.2017 6:05

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut