Ikoninen nukke täyttää 60 vuotta – bussinkuljettaja Melanie keräsi niitä 300: Vanhimpien hinta jopa 5 000 euroa

BARBIE Vieraan silmät laajenevat ihastuksesta, kun Melanie Kircher, 44, avaa kotinsa oven. Barbie-keräilijän nukkehulluus alkoi jo 10-vuotiaana.

Espoolaisen Melanie Kircherin kodin yksi huone on 300 barbien valtakunta. Keräilijän sylissä poseeraavat rakkaimmat barbiet sekä muodon vuoksi yksi Ken. Tuuli Vähämäki

Tiina Vahtera

Barbieita, joka puolella barbieita! Jopa oma huone näille nukkemaailman kohukaunottarille.

– Niitä on melko tarkkaan 300. Kokoelma elää tietysti koko ajan, lisää tulee, entisiä vaihdetaan. On hyvä, että kodissani on tila, johon saan kokoelmani suojaan pölyltä ja kissoilta. Yksi kolmesta kissastani tykkää nuolla näiden hiuksia, Melanie Kircher naurahtaa.

Keräilijöitä pidetään vähän omana rotunaan, asiaansa uppoutuneina introvertteina. Melanie on toista maata. Hänellä on epäbarbiemainen ammatti ja reipas asenne maailmaan.

– Työskentelen bussikuskina vuorotyössä. Olen kotoisin Keski-Saksan Fuldasta ja tulin 15 vuotta sitten Suomeen matkalle ystäväni innoittamana. Ihastuin maahan. Tämä ei ole mikään miehen perässä -tarina.

Melanien jälkeen tuli hänen äitinsä, joka jäi eläkkeelle, ja seitsemän vuotta sitten vielä sisko. Koko klaani asuu lähekkäin.

– Moni kysyy, että kuka tuossa ihanassa huoneessa leikkii. Ikävä kyllä minulla ei ole lapsia, joten vastaan, että tällainen 44-vuotias tyttö, Melanie kertoo virheettömällä suomen kielellä.

– En edes käy huoneessa joka päivä. Kun tila käy ahtaaksi, järjestelen näitä. Barbiet tuovat minulle iloa. Tiedän, että jotkut keräilijät leikkivät ja pitävät omaa blogia, mutta minulla ei riitä aika sellaiseen.

Huhtikuun 29. vuonna 1984 oli tärkeä päivä Melanie Kircherin elämässä. Silloin, 10-vuotiaana, hän sai ensimmäisen aidon, oikean barbiensa. Äiti lahjoitti sen hänelle katolisen konfirmaation kunniaksi.

Nukke on kunniapaikalla vitriinissä ja tietysti omistajalleen kaikkein rakkain.

Vanhimmat ovat kuitenkin Bild Lilli -kopioita. Lillit olivat piirroshahmoista tehtyjä nukkeja, joista tuli iso hitti. Niiden valmistus loppui, kun lelujätti Mattel sai Barbielle patentin 60 vuotta sitten.

Vanhimmat barbiet ovat arvokkaimpia. Melanien rahakkain aarre on nyt korjattavana oleva kolmannen sarjan barbie. Sen hinta on noin 500 euroa. Ensimmäisen sarjan nuket maksavat noin 5 000 euroa ja seuraavankin 2 000–3 000 euroa.

– Minua viehättää vintage. Vanhat nuket on hyvin tehtyjä, niiden tuoksu omanlaisensa, vaatteet kauniita ja täynnä yksityiskohtia. Nykyisten hiukset on liimattu ja silmätkin tarroja. Ihan ensimmäisillä oli pelkkä mustavalkoinen uimapuku, kunnes 1970-luvulla alkoi tulla vaatteita ja muuta rekvisiittaa.

Kircher säilyttää keräilyyn tarkoitettuja sarjoja pakkauslaatikoissaan: on Oopperan kummitus, Pirates of the Caribbean, Tuhannen ja yhden yön tarinat, Tuhkimo…

– Kerään vain sellaisia, jotka aidosti kiinnostavat minua. En innostu Lagerfeldin tai Chanelin vaatteista. Klooninukeista Bratz on – anteeksi vain – ihan kamala.

Barbie-harrastajat kohtaavat nettifoorumeilla ja ihan kasvokkainkin. Aarteita vaihdellaan, hankitaan huutokaupoista ja eBaysta. Kircher on pohtinut barbie-pörssin perustamista.

– Äitini aina sanoo, tosin hymyssä suin, että sehän on vain 29 senttimetriä muovia. Miten siitä voi tehdä niin ison haloon.

– Mutta kerääväthän ihmiset postimerkkejä ja pienoismallejakin.

Barbie 60 vuotta

Lelumaailman ehkä kohutuin hahmo juhlii synttäreitään heti naistenpäivän jälkeen. Barbie esiteltiin ensimmäisen kerran 9.3.1959.

Mattel-leluyhtiön yhden perustajan Elliot Handlerin vaimo Ruth huomasi, että perheen tytär Barbara leikki mieluiten aikuisia muistuttavilla paperinukeilla. Lelut olivat yleensä vielä vauvanukkeja.

Handlerit ostivat oikeudet saksalaiseen Bild Lilli -nukkeen. Sen pohjalta alettiin valmistaa povekasta, kapeauumaista aikuisnukkea, joka sai perheen tyttären mukaan nimen Barbie (Barbara Millicent Roberts).

Barbie-perheeseen kuuluu siskoja, ystäviä, poikaystäviä, kissoja, koiria, oheistuotteita, klooneja ja halpoja kopioita.

Kansallismuseon viimevuotinen Barbie – The Icon -näyttely löi museon aiemmat kävijäennätykset. Neljässä kuukaudessa Barbie-ihanuuksiin tutustui lähes 115 000 vierasta. Esillä oli myös maailman ensimmäinen Barbie.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koulujen avaaminen ei lisännyt koronaa – tartunta todettiin 9 koululaisella Helsingissä
 2. Rastilan leirintäalueella kesää vietetään melko normaalisti – kansainvälisissä vieraissa kato, matkailuautojen suosio näkyi jo ennen koronaa
 3. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 4. Senaatintorin jättiterassille tulossa lähes 500 asiakaspaikkaa – Nämä yrittäjät voivat hakea mukaan
 5. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 6. Perinteisen pubivisan tilalla onkin viinivisa – Helsinkiin aukesi erikoinen baari
 7. USU: Kaikkein huono-osaisimmille myönnettävää tukea maksetaan eniten Uudellamaalla
 8. Lauttasaaren sillan liikenne vaihtaa puolta lauantain vastaisena yönä – eteläisen puolen rakennustyöt käynnistyvät
 9. Mieskuski ajeli pelkillä vanteilla – ei osannut kertoa, mistä oli tulossa ja minne menossa
 10. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 11. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 12. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 13. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 14. Epäily: Lihaksikas, ruskettunut miespyöräilijä pahoinpiteli naisen ratsupolulla Oittaalla – kuva
 15. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 4. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 5. HS: 134-metrisestä tornista heitettiin taas tavaraa, poliisi teki kiinnioton
 6. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 7. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 8. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 9. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 10. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 11. Anna Puolakka, 38, kurssittaa sotilaita Santahaminassa – "Ensimmäinen nainen ylenee kenraaliksi 2030-luvulla"
 12. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 13. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 14. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 15. Senaatintorin jättiterassille tulossa lähes 500 asiakaspaikkaa – Nämä yrittäjät voivat hakea mukaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.