Alepan ja K-marketin samana päivänä ryöstänyt sai vankeutta – käräjäoikeuden mielestä teräaseella uhaten tehtyjen ryöstöjen tekotapa ei ollut törkeä

RIKOS Teräaseella kolme kauppaa ryöstänyt mies on 19-vuotias keravalainen.

Kuvituskuva.

Satu Jalo

Keravan Ahjon Alepan ja K-market Ahjontorin lokakuussa samana päivänä teräaseella ryöstänyt mies sai tuomion Vantaan käräjäoikeudessa joulukuun lopulla.

19-vuotias keravalaismies tuomittiin kolmesta ryöstöstä vankeuteen kahdeksi ja puoleksi vuodeksi. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan asianomistajille noin 9 340 euron korvaukset asianmukaisine korkoineen. Valtion varoista maksetaan syytetyn asianajajan palkkio eli vajaat 5 400 euroa ja vähän yli 300 euron todistelukustannukset.

Tuomiosta kertoo Keski-Uusimaa.

Ryöstäjä meni K-market Ahjontoriin naamioituneena ja veitsellä varustettuna tiistaina 9.10. Kassatyöntekijä luovutti kassalippaan ryöstäjälle väkivallan pelossa. Ryöstösaalis oli 991 euroa.

Myöhemmin samana iltana, noin kello 22.20, ryöstäjä meni Ahjon Alepaan niin ikään naamioituneena ja veitsi kädessään. Hän sai kassasta 277 euroa. Ryöstäjä vaatii työntekijää antamaan myös vastakkaisen kassan kassalippaan, mutta koska kassan avaamiseen meni aikaa, poistui ryöstäjä ennen kuin hän sai toisen kassalippaan haltuunsa.

Ahjon ryöstöjä edeltävänä päivänä 8.10. keravalaismies ryösti K-market Rekolan kassan Vantaalla. Saaliikseen hän sai saksilla kaupan työntekijää uhkaamalla hieman yli 1 500 euroa.

Kaikkien kolmen kaupan ryöstösaalis, yhteensä 2 768 euroa, jäi kateisiin.

Tuomittu myönsi syyllisyytensä Rekolan ryöstöön, mutta kielsi syyllistyneensä Ahjon ryöstöihin. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että kyseessä on ollut sama tekijä kaikissa ryöstöissä. Syyllisyyden puolesta puhui muun muassa se, että mustavalkoinen huivi, johon tekijä oli naamioitunut kaikissa kolmessa ryöstössä, oli samanlainen kuin tuomitulla Instagram-kuvassaan.

Lisäksi syyllisyyden puolesta puhui myös se, että syytetyllä oli kolmannessa ryöstössä mukanaan jätesäkki, jonka pohjalla ryöstön kohteena ollut myyjä näki satoja euroja ennen kuin hän luovutti kassalippaan tekijälle.

Käräjäoikeus katsoi, että tekotapa oli kaikissa ryöstöissä varsin samanlainen. Tekijänä oli nuori suomalainen mies ja tuomitun pituus täsmäsi asianomistajien kertomusten kanssa. Todistelussa käytettiin apuna muun muassa valvontakameratallenteita.

Syyttäjä vaati keravalaismiehelle tuomiota kolmesta törkeästä ryöstöstä, koska niissä oli käytetty teräasetta, tekijä oli naamioitunut ja esittänyt uhkauksen lähietäisyydeltä työssään olevalle henkilölle.

Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että kaikki kolme ryöstöä olivat "perusmuotoisia ryöstöjä", koska vaikka niissä kaikissa käytettiin teräasetta tekovälineenä, ei tuomittu ollut käyttänyt niitä erityisen uhkaavasti, eikä ryöstösaalis ollut suuri. Käräjäoikeus ei myöskään katsonut tekijän noudattaneen erityistä suunnitelmallisuutta ryöstöt tehdessään.

Oikeus katsoi ryöstöjen olevan keskenään samankaltaisia ja niistä olisi kustakin erikseen tuomittuna tullut noin vuoden ja kuuden kuukauden mittainen vankeusrangaistus. Oikeus piti kuitenkin 2,5 vuoden vankeusrangaistusta kohtuullisena alle 21-vuotiaana tuomitulle rikoksentekijälle.

Tuomiosta kertoi ensin Keski-Uusimaa.

Ahjon ryöstöt

Vantaan käräjäoikeus tuomitsi 19-vuotiaan keravalaismiehen kolmesta ryöstöstä kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen.

Mies ryösti K-market Rekolan Vantaalla 8.10. ja K-market Ahjontorin ja Ahjon Alepan 9.10.

Poliisi sai miehen kiinni 23.10.

Tuomitulla ei ollut ennestään rikostaustaa.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Sekä syyttäjä, että yksi ryöstön kohteeksi joutuneista työntekijöistä on ilmoittanut tyytymättömyytensä tuomioon.

Tuomittu passitettiin Vantaan vankilaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 2. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 3. Epäihmisyyden museo mukana näyttelyssä – tiistaista alkaen etsitään uusia tapoja ajatella ihmiselämää
 4. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 5. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 6. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 7. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 8. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 9. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 10. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 11. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 12. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 13. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 8. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 9. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 10. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 11. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 12. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 13. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.