Tällaisia ovat Olympiastadionin uudet penkit – kaikki keravalaisetkin mahtuvat niille istumaan

Helsingin Olympiastadionin uudet penkit ovat pian koeistuttavissa. Yli 80-vuotiaan Stadionin istuimet on nyt uudistettu perusteellisesti – tavoitteena oli löytää istuin, joka kunnioittaa alkuperäistä selkeää muotokieltä ja on samalla ergonominen ja toimiva.

Markkinoilla ei ollut valmista puu- tai puukomposiittituotetta, joka täyttäisi materiaalin kestävyyden, huollon ja paloturvallisuuden vaatimukset.

Lisäksi uuden istuimen tuli täyttää stadionia koskevat rakennussuojelun vaatimukset.

Uuden istuimen toteuttajaksi valittiin lopulta salolainen perheyritys Piiroinen. Istuimen runko on erikoispinnoitettua terästä ja rimat puukomposiittia. Istuin ja sen osat valmistetaan Suomessa.

Suunnittelun lähtökohtana on ollut pitkä käyttöikä ja kestävyys: istuin on mukava ja hengittävä, mutta samalla helppo puhdistaa ja korjata.

Istuinosa nousee vastapainon avulla ylös, kun penkkiä ei käytetä. Näin kulkukäytävä on mahdollisimman leveä ja istuin pysyy puhtaampana. Jokaiselle stadionin katsomopaikalle on erillinen numeroitu istuin.

Stadionilla on istuimia kaikkiaan noin 36 200 eli käytännössä kaikki Keravan kaupungin asukkaat mahtuisivat paikalle yhtaikaa istumaan.

Puukomposiitti-istuin on ympäristöystävällinen ja tehty Suomessa.

– Valmistuksessa käytetään prosessin sivutuotteita eli hukkapaloja. Siten uusi istuin edustaa kestävän kehityksen periaatteita ja sen hiilijalanjälki on pieni, muistuttaa penkit valmistaneen Piiroisen toimitusjohtaja Risto Piiroinen

Puukomposiitti on myös lämpimän tuntuista verrattuna puhtaaseen muoviin.

Suomalaiset pääsevät myös tutustumaan Olympiastadionin uuteen istuimeen jo ennen Stadionin ovien avautumista.

Uusi istuin tulee nimittäin kansalaisten koeistuttavaksi Helsingin keskustassa vielä tämän vuoden aikana.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut