Tällaiselta näyttävät uudet Helsinki 5G -tukiasemat – "Design ja tekniikka ovat nyt kohdallaan"

Stadika-niminen ehdotus on voittanut uusien Helsinki 5G-tukiasemien suunnittelukilpailun. 

Jari Pietiläinen

Helsingin kaupunki, Elisa ja Nokia ovat etsineet yhteistyössä muotoilualan asiantuntijajärjestö Ornamon kanssa tyylikästä mallia Helsinki 5G -tukiasemille ja -verkkoympäristölle.

Viime vuoden syyskuussa julkistetussa muotoilukilpailussa haettiin uniikkia ja helposti monistettavaa ulkoasuratkaisua, jota voitaisiin soveltaa Helsingin katukuvassa. Parhaiten kilpailun kriteerit täytti Stadika-niminen ehdotus.

Arvosteluraati kuvaili voittajaehdotusta yksinkertaiseksi, mutta kuitenkin mielenkiintoiseksi tukiasemamalliksi.

– Sen puhtaat muodot yhdistävät erinomaisella tavalla teknologiaa ja designia. Ulkoasu on helposti brändättävissä ilman, että se menettää tunnistettavuuttaan ja se voidaan nähdä toiminnallisena osana kaupunkiympäristöä, raati kiittelee.

Tukiasema rakentaa raadin mukaan käyttäjävuorovaikutusta paitsi informatiivisen valaistuksen myös sen erilaisten käyttötarkoitusten avulla.

– Tukiasema ei varasta huomiota, mutta on helposti tunnistettavissa. Sen dynaamiset muodot viestivät futuristisesta käyttötarkoituksestaan ja kertovat tarinaa yhdessä rakennetusta kaupunkiympäristöstä, raati tunnustaa.

Kilpailun keskeisiin tavoitteisiin kuului digitaalisen kaupungin rakentaminen avoimessa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Kilpailussa etsittiin ratkaisua olemassa olevaan infrastruktuuriin kiinnittyvälle mallille sekä erilliselle itsestään seisovalle tukiasemalle.

Kriteereinä oli muun muassa, että tukiasema kytkeytyisi ulkoasultaan luontevaksi osaksi kaupunkiympäristöä ja olisi muokattavissa tilanteen vaatiessa.

Kilpailuajan puitteissa saatiin yhteensä 32 ehdotusta, joista kilpailun arvosteluraati valitsi viisi parasta julkiseen äänestykseen.

Ehdotukset olivat seuraavat: Kehikot, Stadika, Nest, Reflect ja Dice Dice Baby. Äänestyksessä valikoitui kolme parasta, Stadika, Kehikot ja Reflect, jotka raati asetti lopulliseen paremmuusjärjestykseen.

Stadikan voittoisaan joukkueeseen kuuluivat Keny Muesa, Pekka Selonen ja Aaro Sariola

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.