Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Radikaali vaatimus kauppojen hintalappuihin – "Kuolinkerroin näkyviin"

Ensimmäistä kertaa eduskuntavaaleihin lähtevä Eläinoikeuspuolue on julkaissut vaaliohjelmansa.

Puolue vaatii muun muassa, että eläintuottajia tuetaan eri tavoin luopumaan elinkeinostaan ja verotusjärjestelmä muutetaan suosimaan kasviperäisiä tuotteita.

Yksi puolueen ehdotuksista on elintarvikkeille säädettävä haittavero eli niin sanottu lihavero. Lihavero toisi "moraalisen ulottuvuuden" mukaan eläinperäisten tuotteiden verotukseen.

– Eläinten hengen vaatineiden tuotteiden hinnassa pitää näkyä eläinten kuolema. Tätä kutsumme kuolinkertoimeksi, toteaa Eläinoikeuspuolueen ohjelmatyöryhmän vastaava, 2. varapuheenjohtaja Tiina Ollila

Kuolinkerroin voidaan puolueen mukaan laskea esimerkiksi niin, että eri eläinperäiset tuotteet jaetaan eri veroluokkiin. Korkeimpaan veroluokkaan kuuluvat eläintuotannon alat, joissa kuolleisuus on suurinta ja lajityypillisen käyttäytymisen mahdollistaminen heikointa. Alempaan veroluokkaan kuuluvat tuotteet, jotka sisältävät vain vähän eläinperäisiä aineita ja joissa eläinten hyvinvointi on todennettu.

Eläinteemojen lisäksi puolue korostaa ohjelmassaan myös ympäristöteemoja ja ihmisoikeuksia. Puolue ehdottaa muun muassa erilaisia kokeiluja siitä, miten palkkatyön työaikaa voitaisiin eri aloilla lyhentää.