Suomalaisille hurjat 1,6 miljoonaa maksuhäiriömerkintää viime vuonna – Takuusäätiön johtaja: "Rahaa tyrkytetään rajusti"

Kuluttajien maksuhäiriömerkinnät lisääntyivät viime vuonna ja summat kasvoivat, vaikka taloudessa muuten menee vahvasti ja työllisyyskin paranee. Käräjäoikeuksien velkomistuomiot lisääntyivät 18 prosenttia.

Suomalaisille rekisteröitiin Asiakastiedon mukaan 1,6 miljoonaa uutta maksuhäiriömerkintää. Jokaisella rekisteröidyllä on keskimäärin 15 maksuhäiriömerkintää.

tilastoissa on, että ne osoittavat nuorten maksuhäiriöiden vähentyneen jo kuuden vuoden ajan. Alle 20-vuotiaita maksuhäiriöisiä on nyt 9 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Toisaalta eläkeläisten velkaongelmat ovat lisääntyneet.

Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha Pantzar suhtautuu epäilevästi nuorten tilanteen paranemiseen. Velkoja saatetaan kuitata uusilla luotoilla.

– Markkinoilta saa nyt huomattavan paljon ja helposti kulutusluottoja. Voi olla, että maksuhäiriömerkinnät vain siirtyvät sen yli, että nuori ehtii täyttää 25 vuotta.

Eläkeläisten maksuhäiriöiden Pantzar uskoo kokemuksensa perusteella johtuvan pitkälti siitä, että eläkkeelle jäävät eivät osaa sopeuttaa uutta elämäntilannettaan laskeneisiin tuloihin.

– Heillä on edelleen entiset rahoitusvastuut, mutta sitten tulot putoavat yhtäkkiä tolkuttomasti. Velat pitäisi pystyä maksamaan pois vielä työssäoloaikana, hän sanoo.

Muitakin syitä Pantzarin mukaan on.

– Läheisten auttaminen, lisääntyneiden terveydenhuoltomenojen maksaminen ja julkisen terveydenhuollon aukkojen paikkaaminen omalla kustannuksella.

Pantzar tunnistaa ilmiön, että maksuhäiröisten joukossa on myös niin sanottuja suruttomasti velkaantuvia, jotka saattavat velkajärjestelyjen ja maksuhäiriömerkinnän poistumisen jälkeen velkaantua pian uudelleen.

– Mutta oletko muuten nähnyt vastuutonta lainojen tyrkyttämistä? Pantzar kysyy vastakysymyksen.

– Kun on käynyt vertailemassa lainojen ehtoja, sen jälkeen joutuu mielettömän somemarkkinoinnin kohteeksi. Perään vielä soitetaan, että etkö ottaisi lainaa.

– Se on rajua rahan tyrkyttämistä, vaikka tietysti ihminen loppuviimeksi itse päättää, ottaako lainan.

Pantzar ei ota kantaa siihen, paljonko "huolettomia velkaantujia" on tai millaisiin ryhmiin maksuhäiriöiset jakautuvat.

– Velkaantuminen koskettaa ihan kaikkia suomalaisia.

Asiakastieto Groupin henkilöluottotietorekisterissä on ennätykselliset 382 000 maksuhäiriöistä henkilöä eli 7 700 enemmän kuin vuotta aiemmin.

– Nyt tarvitaan nopeita ja konkreettisia toimia, jotta ylivelkaongelman laajeneminen saadaan pysähtymään. Ruotsissa kehitys on aivan päinvastainen. Siellä maksuhäiriöisiä henkilöitä on entistä vähemmän, Asiakastiedon liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen sanoo.

Uutta luottoa hakevilla on entistä enemmän velkaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kuluttajat viivyttävät velkakorttitalonsa kaatumista maksamalla vanhoja luottoja uusilla.

Lue lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut