Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muuttolintujen lennättämät punkit ovat tulleet Suomeen jäädäkseen – professori: "Yllätyksiä voi olla luvassa"

Borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta levittävien punkkien lisääntyminen on yksi merkki ilmaston lämpenemisestä Suomessa. Vastaavaa leviämistä on odotettavissa myös muille luonnossa esiintyville infektiotaudeille.

– Yllätyksiä voi olla luvassa, sanoo zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta.

Suomeen saapuvista kymmenistä miljoonista muuttolinnuista neljä prosenttia tuo punkkeja mukanaan. Neljä prosenttia punkeista kantaa virusta. Vapalahti kertoo, että ilmasto on monin paikoin muuttunut sopivaksi viruskantojen jäämiseksi Suomeen.

– Puutiaisaivokuumeen riskin lisääntymistä vastaan on siis hankala taistella, mutta tautia voidaan torjua rokotteilla, Vapalahti sanoo.

Puutiaisaivokuumeen riskin lisääntymistä vastaan on siis hankala taistella."

Suomea uhkaa punkkien lisäksi myyräekinokokki, joka kuuluu samaan heisimatojen luokkaan kuin lapamato. Keski-Euroopassa ja Virossa yleistä parin millin mittaista myyräekinokokkia levittävät ketut ja supikoirat. Vapalahden mukaan loinen voi tarttua ihmiseen esimerkiksi metsämarjojen kautta.

– Jos ketut alkavat pärjätä aiempaa paremmin, myyräekinokokin mahdollisuudet menestyä Suomessa kasvavat. Myyräekinokkia yritetään vastustaa muun muassa madottamalla Suomeen tuotavat koirat, sillä koira voi toimia loisen isäntänä.

Ilmastonmuutos voi myös hävittää joitain eläinperäisiä infektiotauteja. Lumen väheneminen saattaa vähentää metsämyyrien kannanvaihteluita ja huippumääriä, jolloin niiden levittämä Puumala-virus ja sen aiheuttama myyräkuume saattavat vähentyä.