Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hakaniemen evakkohalli keräsi yli miljoona kävijää – lämpösensorit laskevat asiakkaita

Hakaniemen kauppahalli ei ole evakkotilassaan kärsinyt kävijäkadosta, sillä hallissa vieraili viime vuoden aikana kirkkaasti yli miljoona kävijää.

Kauppiaat siirtyivät kauppahallin vieressä sijaitsevaan evakkohalliin tammikuussa. Hallin alkuvuoden luvut puuttuvat, sillä kävijälaskuri otettiin käyttöön vasta toukokuussa. Mutta jo touko–joulukuun välillä hallissa vieraili 907 148 asiakasta.

Hallia hallinnoivan Tukkutorin tiimipäällikkö Merja Sorakari on yllättynyt kävijämääristä.

– Wau! Ensimmäinen joulu evakkotiloissa jännitti, mutta kaikki, logistiikka, asiakaspysäköinti ja muut, saatiin sujumaan hyvin ja se näkyy kävijämäärissä.

Hallin asiakasmääriä lasketaan ovien yläpuolille asennettujen lämpösensorien avulla.

– Laite tunnistaa mistä suunnasta ihmiset tulevat. Kun ihminen ylittää sisääntulolinjan, laite laskee ihmisen sisään tulleeksi, kertoo myyntipäällikkö Sami Wuorenjuuri Viametrics-laitetta maahantuovalta Friventeltä.

Tekniikka on käytössä maailmanlaajuisesti kauppakeskuksissa ja muissa julkisissa tiloissa. Suomessa sitä käytetään esimerkiksi Jumbossa ja Sellossa.

Evakkohallin keskimääräinen viikkokävijämäärä on ollut noin 28 000–30 000. Joulua edeltävällä viikolla hallissa elettiin varsinaista sesonkia, kun ovilaskureiden mukaan asiakkaita kävi viikon aikana jopa yli 55 000. Edeltävän eli viikon 50 asiakasmäärä oli reilut 29 000.

Kauppahalliyhdistyksen puheenjohtajan Pirjo Passisen mukaan myös kauppiaat ovat olleet tykästyneitä uusiin tiloihin.

– Ihan todella ollaan tykätty. Tämä on ollut erittäin järkevä ratkaisu. Myös asiakkailta on tullut hyvää palautetta. He ovat sanoneet, että tänne on ollut jopa helpompi tulla kuin itse halliin.

Evakkotila on ilmava ja kauttaaltaan lasia.

Vuonna 1914 valmistuneessa kauppahallissa laskureita ei ollut lainkaan.

Reinin lihaa pyörittävän Passisen mukaan jotkut asiakkaat ovat jopa toivoneet, ettei hallikauppa muuttaisi enää lainkaan kauppahalliin.

– Asiakkaat tulevat jatkuvasti sanomaan meille, että ettehän te lähde täältä minnekään.

Lähtö lasihallista on kuitenkin edessä, kun hallin peruskorjaus valmistuu.

Helsingin Uutiset kertoi viime viikolla, että kauppahallin remontti viivästyy jälleen. Halli otetaan käyttöön aikaisintaan vasta keväällä 2021, ei jouluksi 2020. Viivästyksiä ovat aiheuttavat muun muassa tilatut lisätyöt, kuten metrovaraus ja uuden huoltoyhteyden rakentaminen.

Kauppiaat ovat pelänneet remontin valmistuttua tulevia vuokrankorotuksia. Passisen mukaan korotukset voisivat olla jopa 2–2,5 -kertaisia aiempiin vuokriin nähden.

– Ei kauppiailla ole varaa maksaa sellaisia vuokria. Rakennus on suojeltu, joten kaupungin kanssa täytyy keskustella, mikä sen osuus remontista on. Ei vuokralaisia voi kokonaan laittaa sitä maksamaan.

Sorakari ei ota kantaa vuokra-asiaan.

– Vuokrasta en pysty sanomaan mitään. Päätöksenteko tapahtuu vähintään lautakuntatasolla.