Työryhmä: Sähköauton ostajalle jopa 6 000 euron tuki – ”Toteutuu jo nyt monissa muissa maissa”

Jari Pietiläinen

Liikenne- ja viestintäministeriön asettama työryhmä ehdottaa sähköauton ostajille huomattavaa tukea. Enimmillään tuki saattaisi olla jopa 6 000 euron suuruinen.

Työryhmä on luovuttanut vastikään loppuraporttinsa. Raportissa etsitään keinoja, joilla liikenteen kasvihuonekaasupäästöt voidaan poistaa vuoteen 2045 mennessä. Sähköautot ovat yksi merkittävä keino.

Täyssähköautojen hankintatuki otettiin käyttöön viime vuoden alussa. Tämä tuki on rajattu ainoastaan yksityisille henkilöille ja sen suuruus on 2 000 euroa autoa kohden.

Työryhmän mukaan tuki ei tällaisenaan ole ollut riittävän houkutteleva, sillä tuettuja täyssähköautoja on tähän mennessä saatu liikenteeseen vain noin 200 kappaletta. Kuluneen vuoden marraskuussa hankinta- ja muuntotuen määrärahasta oli käytetty vain noin kymmenesosa.

– On arvioitu, että minimissään sähköautotuen tulisi tämän hetkisillä sähköautohinnoilla olla noin 4 000–6 000 euroa autoa kohden, työryhmä laskee.

– Tämä tukitaso toteutuu jo nyt monissa muissa maissa. Esimerkiksi Ruotsissa täyssähköauton tuki on 6 000 euroa autolta.

Täyssähköautojen hankintatukea määriteltäessä tulisi työryhmän mielestä ottaa huomioon asetettu tavoite.

Tämä tavoite koostuu siitä, kuinka monta täyssähköautoa tarvitaan liikenteen päästövähennyskokonaisuuden näkökulmasta, sähköautojen markkinahinnasta sekä siihen suhteutetusta tukisummasta autoa kohden.

EU:ssa erityisesti Ruotsin ja Alankomaiden toteuttamat tukitoimet ovat saaneet aikaan sähköautojen kysynnän kasvua.

Ruotsi on vuodesta 2012 tukenut uuden erittäin vähäpäästöisen auton ostoa hankintakannustimella. Kannustin oli 40 000 kruunua vuosina 2012–2015 alle 50 g/km päästötason autoille.

Vuoden 2016 alusta tuki pienennettiin Ruotsissa 20 000 kruunuun ladattaville hybrideille, täyssähköautojen tuki taas nostettiin 60 000 kruunuun vuonna 2018. Hankintatukea ovat hyödyntäneet pääosin yritykset.

Ruotsissa sähkökäyttöisten autojen osuus uusista henkilöautoista on tällä hetkellä noin 7,2 prosenttia. Täyssähköautojen osuus on noin 1,4 prosenttia ja ladattavien hybridien osuus 5,8 prosenttia.

Alankomaissa hiilidioksidipäästöt vaikuttavat työsuhdeautojen verotusarvoon. Työsuhdeauton verotusarvo on 22 prosenttia auton yleisestä vähittäismyyntihinnasta, mutta 4 prosenttia täyssähköautoille ja polttokennoautoille.

Alankomaissa myös autoverotus ja vuosittain perittävä ajoneuvovero on porrastettu hiilidioksidipäästöjen suhteen.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin arvion mukaan täyssähköautojen hankintatuella voitaisiin yllä mainituilla summilla saavuttaa Suomessa noin 0,47 miljoonan tonnin päästövähennys vuosina 2019–2025.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut