Rehtorin selitys "hutsahtavasta pukeutumisesta" kuohuttaa somessa – myös helsinkiläiskoulujen etniset riidat nousivat esiin MOT:n kiusaamisselvityksessä

Sysmän yhtenäiskoulun rehtori Tuula Vuorinen on kuohuttanut sosiaalista mediaa ja etenkin Twitteriä kommentillaan koulukiusaamisesta. Sysmä oli yksi kouluista, joissa on Ylentutkivan MOT-ohjelman mukaan erityisen paljon kiusaamista.

Rehtorilta kysyttiin, onko hän huomannut koulukiusaamisessa uusia ilmiöitä. Hän sanoi Ylen MOT:lle kummastelevansa joidenkin oppilaiden hakevan huomiota korostamalla seksuaalista suuntautumistaan.

– Minusta on aika outoa, että jo 12-vuotiaat rupeavat ilmoittamaan olevansa homoja tai lesboja tai jotakin tällaista. Siihen liittyy hyvin erikoinen pukeutuminen. Se herättää toisissa oppilaissa närkästystä, vihastusta ja ehkä pelkoakin. Sitten he tietysti kohtelevat tätä oppilasta sillä tavoin kuin tuntevat. Sitten tulee kokemus siitä, että kiusataan ja syrjitään, vaikka oppilas tavallaan on itse hakenut sen huomion, Vuorinen sanoi MOT:n haastattelussa.

Rehtorin mukaan pukeutuminen voi olla aikuisen silmään liian paljastaa.

– Se voi olla tosi hutsahtavaa. Kaverit voivat ihan oikeasti sanoa, että sähän näytät ihan huoralta. Sehän on tavallaan jo loukkaus. Mutta kun näyttää siltä, rehtori sanoo Ylen mukaan naurahtaen.

Kyselyn mukaan kiusaamisongelma oli iso myös helsinkiläisissä Tahvonlahden ala-asteen koulussa ja Merilahden peruskouluissa.

– Oppilaat kokevat, että kiusaaminen on ulkonäköön, ihonväriin, kieleen ja sukupuoleen liittyvää. Noin kolmasosalla oppilaistamme on sukujuuret muualla kuin Suomessa, Tahvonlahden rehtori Tarja Tapper sanoi MOT:lle.

Merilahdessa eli entisessä Meri-Rastilan ala-asteen koulussa yksi selitys on rehtori Timo Heikkisenmukaan etnisten ryhmien väliset kiistat. Ei niinkään kantaväestön ja maahanmuuttajien väliset riidat.

– Oppilaistamme 54 prosenttia on maahanmuuttajataustaisia. Se ei itsessään selitä mitään, mutta eri kulttuuritaustaisten oppilaiden välillä tapahtuu kiusaamista. Ei niinkään kantasuomalaisten ja maahanmuuttajien kesken, toki kiusaamista on suomalaistenkin välillä, Heikkinen sanoo MOT:lle

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut