Yle: 80 prosenttia opettajista huomannut huolestuttavan muutoksen oppilaiden keskittymiskyvyssä – syynä älypuhelimet

Viiden viime vuoden aikana niin ala- kuin yläkoululaisten keskittymiskyky on huonontunut selväsi. Sitä mieltä on kahdeksan kymmenestä Ylen kyselyyn vastanneesta opettajasta.

Moni kyselyyn vastannut opettaja on sitä mieltä, että keskittymiskykyä ovat heikentäneet älylaitteiden runsas käyttö ja jatkuva virikkeiden tulva.

– Oppilaat kaipaavat koko ajan enemmän viihdettä ja kestävät huonommin tylsyyttä, toteaa yksi Ylen kyselyyn vastanneista.

Keskittymistä vaikeuttavat joidenkin opettajien mielestä myös liian suuret opetusryhmät ja henkilökunnan vähäisyys.

Yle haastatteleman neuropsykologi Liisa Klenbergin mukaan lasten käyttäytyminen on vähitellen muuttunut, niin kuin aikuistenkin. Lapset saavat paljon harjoitusta nopeaan reagoimiseen ja monen asian tekemiseen yhtä aikaa. Siihen vaikuttavat niin ympärillä tulvivat ärsykkeet kuin nopeatempoiset pelit.

Lasten kyky oppia keskittymistä ei kuitenkaan ole Klenbergin mukaan vähentynyt ja keskittymisen taidolle on edelleen käyttöä.

– Jos pystyy olemaan sekä nopea multitaskaaja että paneutumaan asioihin pitkäjänteisesti, toiminnan joustavuus ja mahdollisuudet lisääntyvät, sanoo Klenberg Ylen haastattelussa.

Oppilaiden keskittymistä pyritään helpottamaan myös tiloihin liittyvillä ratkaisuilla, kertoo Yle. Esimerkiksi helsinkiläisessä Puistopolun peruskoulussa osa koulun luokista on rakennettu aistiystävällisiksi, melua vähentävät muun muassa kokolattiamatto ja akustiikkalevyt.

Ylen kyselyyn vastasi runsaat 400 peruskoulun opettajaa eri puolilta Suomea. Kysely toteutettiin yhteistyössä opetusalan ammattijärjestön OAJ:n kanssa. Mukana oli sekä alakoulujen että yläkoulujen opettajia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut