Löytyykö totuus sähköautoista ABC:n nurkkapöydästä? Testasimme, miten uusi Hyundain täyssähkö hyrisee talvisessa säässä – yllätys tuli vasta yöllä kotona

AUTOILU Sähköautolla pärjää myös talven pakkaskeleissä, testiryhmä huomasi. Sen sijaan lataus kotona tuotti viileän yllätyksen.

Toinen kuljettaja kävi tutustumismatkalla metsän siimeksessä, Marko Kekki ikuisti koeajokin. Marko Kekki

toimitus

Sähköauto on asia, joka on ollut viime aikoina paljonkin autoilevan kansanosan huulilla. Epäilykset ovat kovat, ja onpa olemassa henkilöitä, jotka näyttävät ottaneen sähköauton vastustamisen elämäntehtäväkseen.

Jos ja kun huoltoaseman baarissa keskustelu kääntyy ympäristöystävälliseen vaihtoehtoon, vaihtavat he nyrpeänaamaisina pöytää.

Sähköautolla pärjää myös talvella. Tähän johtopäätökseen pääsi toimitukseen testiryhmä mukavan pakkaskelin vallitessa joulun alla. Teimme pitkän koeajolenkin uusinta uutta edustavalla Hyundai Kona täyssähköautolla. Sen akkupaketti on 64 kWh suuruinen, tehoa sähkömoottori tuottaa 150 kW eli 204 hevosvoimaa.

Itse auto on koelenkin perusteella varsin mukava ajettava. Jos jotain vikaa siitä pitää löytää, on se vika ajamisen liiallinen vaivattomuus. Saattaapi uni yllättää, jos kaveri ei pölpötä vieressä. Auto kulkee todella kevyesti, ja välillä tulee mieleen onko näin vaivaton kiihtyvyys edes tarpeellista. Vai onko ratkaisuja tehty, jotta kulkeviin bensa- ja dieselautoihin tottuneet eivät valittaisi vaimeasta menosta.

Kokeilussamme käytimme eco-asetusta ja mahdollisimman suurta virran talteenottoa. Tämä tuntui osuvalta valinnalta liukkailla pikkuteillä, leveillä kitkarenkailla. Sporttisimmalla ajo-ohjelmalla päästäisiin nollasta sataan reilussa seitsemässä sekunnissa.

Kun tuosta vieruskaverin höpöttämisestä tuli puhe, on tässä autossa hyvä mahdollisuus vaihtaa mielipiteitä tai kuunnella mielimusiikkia. Sähköauto on poikkeuksellisen hiljainen kulkuväline.

Sähköautoilua vastustavat muistuttavat, että sähköauton ja varsinkin akkujen valmistaminen saastuttaa enemmän kuin perinteisen polttomoottoriauton. Tämä pitää paikkansa, mutta elinkaaren hiukan pidentyessä homma on tasassa ja sitten alkaa sähköauton ympäristöystävällisyys jyllätä.

Näin etenkin Suomessa, jossa 70 prosenttia sähköstä tuotetaan ympäristön kannalta puhtain menetelmin. Ikävä dilemma on se, että johtavat sähköautomaat Saksa ja Kiina tuottavat pääosan sähköstään likaisin hiilimenetelmin.

Kokeiltavana olevasta Konasta tulee tarjolle myös pienempitehoinen ja pienemmällä akustolla varustettu versio myöhemmin. Se saattaisi olla oiva ratkaisu esimerkiksi työssäkäyntiajoa ajavalle käyttäjälle, joka ei tarvitse aivan ison akkupaketin tarjoamaa kilometrimäärää.

Akustojen tekeminen on kallista, joten voi hyvinkin olla, että pienemmän varustuksen hinta on selvästi halvempi kuin koeajossa olleen ajokin noin 45 000 euroa varusteineen.

Vaihtoehtoja siis on ja niitä tulee lisää.

Teksi: Kare Asp

Edit 7.1. klo 7.44: Korjattu kirjoitusvirhe moottorin hevosvoimista. Oikea luku on 204 hevosvoimaa, eikä 2014 kuten jutussa aluksi todettiin.

Koelenkillä havaittua

Matkaan lähdettiin täysillä akuilla, lämpötila 9 pakkasastetta. Reitti kulki Launonen-Riihimäki-Hollola-Hämeenkoski-Turenki-Hyvinkää (moottoritieosuus)-Kytäjä-Mustajoki-Sajaniemi-Loppi-Riihimäki-Launonen-Loppi-Läyliäinen-Hyvinkää (moottoritie)-Linnatuuli-Riihimäki-Riihimäellä-Launonen. Yhteensä 371 kilometriä ja mittari näytti vielä yli 20 kilometriä mahdolliseksi ajaa. Varoitusvalo (20 km) ei palanut.

Matkan keskikulutus oli 17,4 kWh. Keskinopeus oli 70,9 km/h. Lämmitys oli päällä koko ajan, ulkolämpötila nousi 4 pakkasasteeseen. Kahden tauon aikana auto viilentyi hieman ja tuulilasi alkoi huurtua, tarvittiin lisää lämpöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hietalahden kirpputori aukeaa 1. elokuuta – paikkoja voi alkaa varata heinäkuun puolivälin jälkeen
 2. Kuva: Viime talvena puretun Nosturin legendaarinen takahuone rakennettiin uusiksi Pasilaan – sisäänpääsyn hinta on "aika tyyris"
 3. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
 4. Jaana Kuula astui Triplan musiikkimuseoon ja koki ylitsevuotavan tunnevyöryn – "Ei sitä soittoa voi liikuttumatta kuunnella"
 5. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
 6. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 7. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia
 8. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
 9. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 10. Legendaarinen Rinneradio esiintyy tänään ilmaisella terassikeikalla Helsingissä
 11. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 12. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 13. Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä
 14. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 15. Tämä on Helsingin yrittäjien yleisin ammatti – Yrityksiä perustettiin tänä vuonna varovaisemmin koronan vuoksi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. T24: Nyt kannattaa mennä Tallinnaan – Koronan takia alentunut kysyntä on laskenut hotelli- ja ravintolahintoja
 2. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
 3. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
 4. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
 5. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 6. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
 7. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 8. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa
 9. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 10. Helsinkiin aukesi ilman myyjää toimivia ruokakauppoja – tämä summa oltava tilillä, jotta kylmäkaapin oven saa auki
 11. Helsinkiläisiä hämmästyttävä katuorkesteri saa aikuisetkin kyykkyjumppalle keskellä kaupunkia – "Jengi menee mukaan siihen, mitä ympärillä tapahtuu"
 12. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 13. Tämä on Helsingin yrittäjien yleisin ammatti – Yrityksiä perustettiin tänä vuonna varovaisemmin koronan vuoksi
 14. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 15. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.