Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsinki korottamassa Lapinlahden vuokraa jopa 150 prosenttia – entisen mielisairaalan tilat uhkaavat tyhjentyä

KANSALAISTOIMINTA Järjestöillä ei ole rahaa tuplavuokraan. Tilat uhkaavat tyhjetä.

Kaupunki aikoo korottaa Lapinlahden entisen mielisairaalan vuokraa 150 prosentilla siihen asti, kun tulevasta käytöstä järjestettävän ideakilpailun voittaja ottaa kiinteistön haltuunsa.

Päävuokralaiset Lapinlahden Lähde Oy ja Osuuskunta tilajakamo eivät hyväksy korotusvaadetta, mutta suostuisivat 40 prosentin korotukseen.

Kaupunki ei ole saanut myytyä sairaalaa.

Tilajakamo on vuokrannut Lapinlahdesta työhuoneita kulttuurin, taiteen ja tieteen tekijöille. Lapinlahden Lähteen taustalla oleva Suomen Mielenterveysseura on vuokrannut osan sairaalasta mielen hyvinvoinnin ja kulttuurin tapahtumapaikaksi.

Kaupunki on saanut Lapinlahdesta vuokratuloja noin 300 000 euroa vuodessa. Kaupunki perustelee korotusta suorittamillaan korjauksilla.

Päävuokralaisista on kohtuutonta, että niillä maksatettaisiin suojeltujen rakennusten kymmenien vuosien korjausvelkaa.

– Olemme tehneet mittavia kunnostustoimia, mitä ei ole kaupungin vuokralaskelmassa huomioitu. Siinä ei myöskään eritellä, miten kustannukset jakautuvat rakennusten ja puiston osalta, vuokralaiset huomauttavat.

Nykyinen vuokrasopimuksen mukaan vuokralainen vastaa kiinteistön kunnosta.

Olemme tehneet mittavia kunnostustoimia.”

Lapinlahden Lähteen projektipäällikön Tuula Sundmanin luotto päättäjiin on kova.

– Emme usko, että poliittiset päättäjät lopettavat vuokrasopimustamme. Toimintamme on niin sidoksissa tähän ympäristöön, ettei sitä voi siirtää muualle.

Toiminnalla edistetään Sundmanin mukaan mielen terveyttä sen sijaan, että jouduttaisiin satsaamaan lisää mielen sairauksien hoitoon.

– Tulemme jättämään oman ehdotuksemme ideakilpailuun, hän sanoo.

Päävuokralaiset joutuivat kuitenkin välipäivinä irtisanomaan alivuokralaisensa 170 toimijaa. Pahimmillaan Lapinlahti tyhjenee kesäkuun loppuun mennessä.

Vuokralaisten vastatarjous etenee kaupunkiympäristölautakunnan käsiteltäväksi tammikuussa.