Hakaniemen kauppahallin avautuminen siirtyi taas – katso kuvat "luilleen puretusta" kauppahallista

KAUPPAHALLI Hakaniemen kauppahallista on tällä hetkellä jäljellä vain seinät. Noin 20 miljoonan euron peruskorjaus ei valmistu joulumyyntiin 2020. Lisätyöt ovat jälleen muuttaneet aikataulua.

Hakaniemen sisältään täysin purettu kauppahalli valmistuukin aikaisintaan keväällä 2021. – Tähän on tulossa metrovaraus eli hissi, näyttää projektista vastaava Staran vastaava työnjohtaja Riku Koponen (oik.) pääsisänkäynnin eteistä. Vieressä työnjohtoharjoittelija Pekka Koivunen. Päivi Tuovinen

Sanna Jompero

Hakaniemen kauppahallissa lappu on ollut peruskorjauksen vuoksi luukulla jo vuoden päivät. Hallin ympärille rakennetut työmaa-aidat kätkevät sisäänsä valtavan, kaupunkilaisten katseilta suojatun työmaan.

Hallin sisällä paljastuva näky on riisutussa ulkomuodossaan suorastaan pysäyttävä.

Yli kolme vuotta kestävässä peruskorjauksessa meneillään ovat sisätyöt, ja halli on purettu "luilleen", jotta heikkokuntoisiksi osoittautuneet vanhat puupaalut saataisiin lyhennettyä ja korvattua uusilla metallisilla lyöntipaaluilla. Paalujen ympärille tuodut telineet sekä kattoon asti kurottavat kymmenmetriset metalliset tukipilarit pitävät hallia nyt pystyssä.

Sisätilat on revitty auki niin totaalisesti, että hallin toisesta päästä näkee vaivatta sen toiseen päähän, ensimmäisen myyntikerroksen lattia uupuu kokonaan ja kellarikerroksen lattiana on pelkkää kivimurskaa.

– Eihän tämä kauniilta näytä. Näkymä on kuin pommitusten jäljiltä, sanoo rakennusprojektista vastaava Staran vastaava työnjohtaja Riku Koponen

Koposen mukaan kyseessä on yksi Staran suurimmista koskaan tehdyistä peruskorjauskohteista.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Metalliset tukipilarit tukevat nyt hallia, jotta sen puiset paalut saadaan lyhennettyä ja korvattua uusilla metallisilla lyöntipaaluilla.

Tähän asti hallissa on tehty maanpuhdistus- ja vahvistustöitä, sillä maa todettiin jo etukäteen tehdyissä tutkimuksissa pahasti saastuneeksi. Yllätyksiltä ei ole vältytty.

– Se tuli kyllä yllätyksenä, että koko maa oli pilaantunutta, sanoo Koponen.

Pilaantuneita maita on kuskattu pääasiassa Kyläsaareen, yhteensä jo noin 2 500 neliötä.

Kauppahallin maaperästä löytyi odotetusti raskasmetalleja ja rakenteista myrkyllistä kreosoottia, sillä vanhojen valokuvien perusteella torin kohdalla on aikanaan sijainnut puuvarasto. Puut on tuotu paikalle Sörnäisten rantatien tienoilla kulkenutta junarataa pitkin.

Se tuli kyllä yllätyksenä, että koko maa oli pilaantunutta.

Ensi keväänä hallissa alkaa uuden rakentaminen, kun lattioita ja sisäseiniä ryhdytään rakentamaan. Suurin muutos asiakkaille on toki hallin upouusi ilme, mutta myös toisen kerroksen sosiaalitilojen paikalle suunniteltu ravintola.

Sosiaalitilat puolestaan siirtyvät kellarikerrokseen, jonne on remontin myötä tulossa noin 900 neliötä lisää tilaa. Leijonanosan kellarin lisätilasta raapaisee uusi talotekniikka, sillä hallin kaikki tekniset järjestelmät uusitaan. Kellariin tulee myös varasto- ja kylmätiloja.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Hallin tulevan lastauslaiturin ovensuusta näkyy tällä hetkellä vain Scandicin valokyltti.

Kauppahalliin tulee jäämään paljon myös vanhaa ilmettä, silläse on suojeltu. Sisätiloissa muun muassa kaikki toisen kerroksen myyntiskit on tarkoitus säilyttää ja kunnostaa.

– Ulkopuolella seinän saumoja korjataan ja tiiliä uusitaan. Vanha valomainos on jo viety entisöitäväksi, Koponen ynnää.

Metrovaraus on tulossa hallin pääsisäänkäynnin kohdalle. Mikäli yhteys aikanaan tulee, pääsee hissillä nousemaan metrolaiturilta suoraan kauppahallin eteiseen.

– Tuosta mennään 3,5 metriä alaspäin, Koponen näyttää kauppahallin pääoven eteistä.

Vuonna 1914 valmistuneen Hakaniemen kauppahallin peruskorjauksen aikataulu on matkan varrella venynyt ja paukkunut.

Remontin pitivalmistua loppuvuonna 2020 – ja jo aikaisemminkin. Viimeisimmän tiedon mukaan valmistuminen siirtyy kuitenkin ainakin kevääseen 2021. Syynä ovat optiot eli metrovaraus ja hallin huoltopihan yhteys, josta tulee niinikään yhteys mahdolliseen toriparkkiin.

–  Jos toriparkin rakentaminen aikanaan alkaa, ei tarvitse tulla sitten enää kauppahalliin seinien sisäpuolelle, perustelee Koponen jälleen venynyttä aikataulua.

Hakaniemen torin alle on jo vuosia suunniteltu maanalaisen autoparkin rakentamista. Hanke on tähän asti tyssännyt rahaan.

Hakaniemen kauppahallin peruskorjaus on kestänyt jo vuoden päivät. Edessä on vielä yli kahden vuoden urakka. Kauppahallin suopohjaisesta maaperästä löytyi raskasmetalleja. Liejuista maa-ainesta on kuljetettu pois jo 2 500 kuutiota.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 2. Säilyykö ostari vai ei? – Kontulan kehitykselle haetaan uutta vauhtia arkkitehtuurikilpailusta
 3. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 4. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 5. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 6. Lukijalta: Finnairin kriisissä pitäisi harkita myös säästöjä
 7. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 8. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 9. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 10. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 11. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 12. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 13. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 14. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 15. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 4. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 5. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 6. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 7. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 10. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 11. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 12. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 13. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 15. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.