Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hakaniemen kauppahallin avautuminen siirtyi taas – katso kuvat "luilleen puretusta" kauppahallista

KAUPPAHALLI Hakaniemen kauppahallista on tällä hetkellä jäljellä vain seinät. Noin 20 miljoonan euron peruskorjaus ei valmistu joulumyyntiin 2020. Lisätyöt ovat jälleen muuttaneet aikataulua.

Hakaniemen kauppahallissa lappu on ollut peruskorjauksen vuoksi luukulla jo vuoden päivät. Hallin ympärille rakennetut työmaa-aidat kätkevät sisäänsä valtavan, kaupunkilaisten katseilta suojatun työmaan.

Hallin sisällä paljastuva näky on riisutussa ulkomuodossaan suorastaan pysäyttävä.

Yli kolme vuotta kestävässä peruskorjauksessa meneillään ovat sisätyöt, ja halli on purettu "luilleen", jotta heikkokuntoisiksi osoittautuneet vanhat puupaalut saataisiin lyhennettyä ja korvattua uusilla metallisilla lyöntipaaluilla. Paalujen ympärille tuodut telineet sekä kattoon asti kurottavat kymmenmetriset metalliset tukipilarit pitävät hallia nyt pystyssä.

Sisätilat on revitty auki niin totaalisesti, että hallin toisesta päästä näkee vaivatta sen toiseen päähän, ensimmäisen myyntikerroksen lattia uupuu kokonaan ja kellarikerroksen lattiana on pelkkää kivimurskaa.

– Eihän tämä kauniilta näytä. Näkymä on kuin pommitusten jäljiltä, sanoo rakennusprojektista vastaava Staran vastaava työnjohtaja Riku Koponen

Koposen mukaan kyseessä on yksi Staran suurimmista koskaan tehdyistä peruskorjauskohteista.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Metalliset tukipilarit tukevat nyt hallia, jotta sen puiset paalut saadaan lyhennettyä ja korvattua uusilla metallisilla lyöntipaaluilla.

Tähän asti hallissa on tehty maanpuhdistus- ja vahvistustöitä, sillä maa todettiin jo etukäteen tehdyissä tutkimuksissa pahasti saastuneeksi. Yllätyksiltä ei ole vältytty.

– Se tuli kyllä yllätyksenä, että koko maa oli pilaantunutta, sanoo Koponen.

Pilaantuneita maita on kuskattu pääasiassa Kyläsaareen, yhteensä jo noin 2 500 neliötä.

Kauppahallin maaperästä löytyi odotetusti raskasmetalleja ja rakenteista myrkyllistä kreosoottia, sillä vanhojen valokuvien perusteella torin kohdalla on aikanaan sijainnut puuvarasto. Puut on tuotu paikalle Sörnäisten rantatien tienoilla kulkenutta junarataa pitkin.

Se tuli kyllä yllätyksenä, että koko maa oli pilaantunutta.

Ensi keväänä hallissa alkaa uuden rakentaminen, kun lattioita ja sisäseiniä ryhdytään rakentamaan. Suurin muutos asiakkaille on toki hallin upouusi ilme, mutta myös toisen kerroksen sosiaalitilojen paikalle suunniteltu ravintola.

Sosiaalitilat puolestaan siirtyvät kellarikerrokseen, jonne on remontin myötä tulossa noin 900 neliötä lisää tilaa. Leijonanosan kellarin lisätilasta raapaisee uusi talotekniikka, sillä hallin kaikki tekniset järjestelmät uusitaan. Kellariin tulee myös varasto- ja kylmätiloja.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Hallin tulevan lastauslaiturin ovensuusta näkyy tällä hetkellä vain Scandicin valokyltti.

Kauppahalliin tulee jäämään paljon myös vanhaa ilmettä, silläse on suojeltu. Sisätiloissa muun muassa kaikki toisen kerroksen myyntiskit on tarkoitus säilyttää ja kunnostaa.

– Ulkopuolella seinän saumoja korjataan ja tiiliä uusitaan. Vanha valomainos on jo viety entisöitäväksi, Koponen ynnää.

Metrovaraus on tulossa hallin pääsisäänkäynnin kohdalle. Mikäli yhteys aikanaan tulee, pääsee hissillä nousemaan metrolaiturilta suoraan kauppahallin eteiseen.

– Tuosta mennään 3,5 metriä alaspäin, Koponen näyttää kauppahallin pääoven eteistä.

Vuonna 1914 valmistuneen Hakaniemen kauppahallin peruskorjauksen aikataulu on matkan varrella venynyt ja paukkunut.

Remontin pitivalmistua loppuvuonna 2020 – ja jo aikaisemminkin. Viimeisimmän tiedon mukaan valmistuminen siirtyy kuitenkin ainakin kevääseen 2021. Syynä ovat optiot eli metrovaraus ja hallin huoltopihan yhteys, josta tulee niinikään yhteys mahdolliseen toriparkkiin.

–  Jos toriparkin rakentaminen aikanaan alkaa, ei tarvitse tulla sitten enää kauppahalliin seinien sisäpuolelle, perustelee Koponen jälleen venynyttä aikataulua.

Hakaniemen torin alle on jo vuosia suunniteltu maanalaisen autoparkin rakentamista. Hanke on tähän asti tyssännyt rahaan.

Hakaniemen kauppahallin peruskorjaus on kestänyt jo vuoden päivät. Edessä on vielä yli kahden vuoden urakka. Kauppahallin suopohjaisesta maaperästä löytyi raskasmetalleja. Liejuista maa-ainesta on kuljetettu pois jo 2 500 kuutiota.