Näitkö jo nämä Redin upeat taidekohteet? – "On tarkeää, että ihmiset voivat kokea ylpeyttä alueestaan taiteen kautta"

KALASATAMA Taideteokset sijaitsevat muualla kuin kauppakeskuksen sisätiloissa: parkkihallissa, katutasossa ja puistokatolla.

Kalasatamaan aikoinaan paljon graffiteja tehnyt taiteilija EGS pääsi ikuistamaan Redin Kallioparkkiin maalauksiaan nimellä Past and future islands.

Karttoihin viehtyneen taiteilijan teos muistuttaa maantäyttöjen alle jääneistä saarista. Alue on muutenkin rakas EGSille.

– Isoisäni kalasavustamo sijaitsi Verkkosaaressa 1950–60-luvuilla, hän kertoo.

On tärkeää, että ihmiset kokisivat ylpeyttä alueestaan."

Toistaiseksi tunnetuin Redin taideteoksista lienee kaakkoiskulman Väre, joka muodostuu kahdesta tuhannesta katutason ja katon väliin jännitetystä köydestä.

Valaistujen köysien väliin voi pujotella. Itse asiassa siellä on huvimaja, josta löytyy penkkejä istuskeluun.

– Kalasataman asukkaat sanovat, että tämä näkyy tosi hienosti pimeään aikaan. Ja varsinkin lapset ovat löytäneet teoksen, kehuu Redin markkinointipäällikkö Heli Vainio

Valo on keskeinen tekijä myös puistokannelle suunnitelluissa Valopergoloissa, jotka muodostavat alueen suurimman yksittäisen taideteoksen.

Maisema-arkkitehtien Krista Muurisen ja Teresa Röngän pergoloita voi tutkiskella paitsi puistosta, myös lintuperspektiivistä tornitalojen asunnoista. Yli 30 teräksisessä pergolassa liikkuvat valot.

– Valon liike noudattaa rauhallista veden rytmiä. Valo siirtyy katosrakenteiden valomatriisissa hidastempoisesti pergolasta toiseen. Muuttuva ja liikkuva valo luo katoille vaihtelevan, kiinnostavan pimeän ajan maiseman, suunnittelijat kertovat.

Aivan toisenlaista taidetta edustaa samojen tekijöiden Valaskala Redin itäisen sisäänkäynnin luona. Kahdeksan metriä korkea betoninen veistos näkyy myös metron ikkunoihin keskustaan päin tultaessa.

Taidekokonaisuus täydentyy ajan mittaan. Kovasti odotettu on kuvanveistäjä HC BerginNereidi, jonka piti valmistua jo avajaisiin.

Nereidi on kuin uimasta nousevan naisen pää. Näyttävä rintakuva sijoittuu Kalasatamankadun eteläpäätyyn Redin alle.

Redin taide on tuotettu prosenttiperiaatteella. Rakennuttajat ovat sitoutuneet hankkimaan alueelle taidetta kymmenellä eurolla kerrosneliömetriä kohti.

Taiteen tehtäviksi määrittyivät alueen identiteetin tukeminen sekä hyvän olon ja riemun luominen.

– Meille oli tärkeää, että ihmiset voisivat kokea ylpeyttä ja omistajuutta alueestaan taiteen kautta, taidekoordinaattori Kaisa Berry toteaa.

Taideteosten aiheita ovat meri, urbaanius ja historiasta nouseva teollinen rosoisuus.

Alueen muita teoksia

Silja Rantasen "Kenen Helsinki" Junatien pyörätien varrella. 182 metriä pitkä karttasuikaleista koostuva maalaus.

Heini Riitahuhdan "Merimaisema" Majakka-talon aulassa. Keramiikkateokseen kuuluu yhteisöllinen osio, joka kiertää vuoron perään Majakan asunnoissa.

Jenni Ropen 20 metriä korkeat "Mobile E" ja "Mobile W" -veistokset Kalasataman terveyskeskuksen aulassa.

Inni Pärnäsen "Kesä" tulevan Loisto-tornin aulassa. Vanerista leikattu taideteos luo puiden lehvästön tapaisen valon ja varjon leikin.

Lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut