Mitä Vantaalla oikein tapahtuu? Poliisi toppuuttelee huolia levottomuuksista – "Välillä yleinen järjestys ja turvallisuus ovat koetuksella"

Myyrmäkeläinen Kimmo Vilen sanoo, että valtaosa alueen nuorista käyttäytyy hyvin, mutta pieni vakiporukka metelöi ja aiheuttaa muita ongelmia. Vilenin mielestä monen vanhemman tulisi ajatella vähemmän itseään ja olla kiinnostunut enemmän lastensa tekemisistä. Tuomas Massinen

Tuomas Massinen

Myyrmäestä on kantautunut joulun alla huolestuttavia uutisia nuorison häiriköinnistä. Nuorisotila Arkissa käytiin joukkotappelu, jonka takia paikalle tarvittiin kahdeksan poliisipartiota.

Facebookin Myyrmäki-ryhmän sivuilla taas on ollut päivityksiä nuorison ilkivallan- ja väkivallanteoista. Erään kommentoijan mukaan noin 12–15-vuotiaat nuoret syljeskelevät myymälän ikkunoihin ja huutelevat sisälle hävyttömyyksiä ja uhkauksia.

Eräs mies puolestaan kirjoitti, että hänen poikansa pahoinpideltiin äskettäin Myyrmäessä.

Mitä Myyrmäessä oikein tapahtuu?

Poliisin mukaan Myyrmäen tilanne ei poikkea nuorison häiriöiden suhteen muista Vantaan tai pääkaupunkiseudun alueista.

– Myyrmäessä nuoret aiheuttavat jonkin verran häiriötä kauppakeskuksissa, aseman seudulla ja muissa julkisissa tiloissa. Samoin tapahtuu kaikilla muilla asuinalueilla, joilla kauppakeskuksia ja asemia on, summaa Itä-Uudenmaan poliisin ennaltaestävän toiminnan vanhempi konstaapeli Jukka Ritamaa

Ritamaa painottaa, että poliisin silmissä Myyrmäen turvallisuustilanne ei ole juurikaan muuttunut viime aikoina.

Hän huomauttaa myös, että Myyrmäessä ei ole nuorisojengejä.

– On nuorten kaveriporukoita, joiden kokoonpano vaihtelee, samalla tavalla kuin missä tahansa muuallakin pääkaupunkiseudulla. Nuoret viettävät aikaansa julkisissa tiloissa ja tekemisen puute aiheuttaa välillä sen, että yleinen järjestys ja turvallisuus ovat koetuksella. Alueen järjestyksenvalvojia ja henkilökuntaa on koulutettu kohtaamaan nuoria ja puuttumaan häiriöihin oikeilla tavoilla.

Arkin yhteenoton osapuolet eivät olleet paikallisia nuoria, vaan he olivat tulleet paikalle Helsingistä ja Espoosta tapahtumamainoksen houkuttelemina.

– Kaikki osalliset olivat ulkomaalaistaustaisia eikä kukaan heistä asu Vantaalla. Tapahtuneen johdosta on käynnissä rikostutkinta. Sen rinnalla poliisin ennaltaestävä toiminta selvittelee tapahtuneen syitä yhdessä muiden poliisilaitosten ja toimijoiden kanssa, Ritamaa selvittää.

Vantaan nuorisopalveluiden johtaja Riikka Åstrand kertoo, että jatkossa seudun yhteistyökumppanit pyrkivät tiedottamaan toisilleen paremmin mahdollisia häiriöitä aiheuttavista riskiryhmistä, jotka voivat hakeutua tapahtumiin.

– Muista kaupungeista tulleet nuorisoporukat ovat joskus aiemminkin käyneet Myyrmäessä nujakoimassa, mutta tilanteet ovat sattuneet ulkona. Uhkaavan Arkin välikohtauksesta teki sen, että se sattui sisätiloissa, joissa oli läsnä paljon paikallisia nuoria, Åstrand sanoo.

Joukkotappelu on johtanut siihen, että vastedes nuoret eivät enää pääse isompiin Arkin tapahtumiin ilman nuta-korttia.

– Nuorisotilassa on keskusteltu välikohtauksessa nuorten kanssa. Se on tärkeää, koska somessa liikkuu niin paljon huhuja, jotka eivät pidä paikkansa. Tilanne ei ollut niin vakava kuin somessa on annettu ymmärtää: tappelijoilla ei esimerkiksi ollut mukanaan vahingoittamiseen tarkoitettuja esineitä.

Åstrand sanoo ymmärtävänsä sen, että nujakka on aiheuttanut huolta nuorissa ja vanhemmissa.

– Muutama vanhempi on ollut asiasta yhteydessä minuun ja halunnut kertoa osaltaan, mitä on tapahtunut. Eräs vanhempi toivoi, että jatkossa tällaiset isommat alaikäisten tapahtumat päättyisivät aiemmin kuin iltayhdeltätoista. Tästä pitää keskustella nuorisotyöntekijöiden kanssa, Åstrand kertoo.

Monet nuoret oleskelevat lomien aikana asemanseuduilla ja kauppakeskuksissa entistä enemmän. Miten Myyrmäessä estetään mahdolliset levottomuudet?

– Poliisin ennaltaestävä toiminta tekee koko ajan yhteistyötä muiden viranomaisten, koulujen ja nuorisopalveluiden kanssa, jotta ongelmiin voidaan puuttua ajoissa. Kaikki alueen toimijat osaavat ottaa yhteyttä poliisiin, kun saavat tietoonsa tapahtuman, joka vaatii poliisin puuttumista, Ritamaa kertoo.

Åstrand toivottaa joululomia viettävät nuoret tervetulleiksi Arkin nuorisotilaan. Lähes päivittäin palveleva paikka on auki myös tapaninpäivänä ja välipäivinä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kaupunkitansseissa laitetaan jalalla koreasti – Puisto muuttuu tanssilattiaksi Malmilla
 2. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
 3. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 4. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 5. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 6. Kolumni: Intoa koulun alkuun - tunnetaidot tukevat hyvinvointia koulussa
 7. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 10. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 11. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 12. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 13. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 14. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 15. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 2. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 3. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 4. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 5. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 6. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 7. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 8. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 9. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 10. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 11. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 12. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 13. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 14. Jan Vapaavuori: "Häiriökäyttäytyminen lisääntyi äkillisesti" – näillä keinoilla Helsinki lähestyy nyt nuoria
 15. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.