Mitä Vantaalla oikein tapahtuu? Poliisi toppuuttelee huolia levottomuuksista – "Välillä yleinen järjestys ja turvallisuus ovat koetuksella"

Myyrmäestä on kantautunut joulun alla huolestuttavia uutisia nuorison häiriköinnistä. Nuorisotila Arkissa käytiin joukkotappelu, jonka takia paikalle tarvittiin kahdeksan poliisipartiota.

Facebookin Myyrmäki-ryhmän sivuilla taas on ollut päivityksiä nuorison ilkivallan- ja väkivallanteoista. Erään kommentoijan mukaan noin 12–15-vuotiaat nuoret syljeskelevät myymälän ikkunoihin ja huutelevat sisälle hävyttömyyksiä ja uhkauksia.

Eräs mies puolestaan kirjoitti, että hänen poikansa pahoinpideltiin äskettäin Myyrmäessä.

Mitä Myyrmäessä oikein tapahtuu?

Poliisin mukaan Myyrmäen tilanne ei poikkea nuorison häiriöiden suhteen muista Vantaan tai pääkaupunkiseudun alueista.

– Myyrmäessä nuoret aiheuttavat jonkin verran häiriötä kauppakeskuksissa, aseman seudulla ja muissa julkisissa tiloissa. Samoin tapahtuu kaikilla muilla asuinalueilla, joilla kauppakeskuksia ja asemia on, summaa Itä-Uudenmaan poliisin ennaltaestävän toiminnan vanhempi konstaapeli Jukka Ritamaa

Ritamaa painottaa, että poliisin silmissä Myyrmäen turvallisuustilanne ei ole juurikaan muuttunut viime aikoina.

Hän huomauttaa myös, että Myyrmäessä ei ole nuorisojengejä.

– On nuorten kaveriporukoita, joiden kokoonpano vaihtelee, samalla tavalla kuin missä tahansa muuallakin pääkaupunkiseudulla. Nuoret viettävät aikaansa julkisissa tiloissa ja tekemisen puute aiheuttaa välillä sen, että yleinen järjestys ja turvallisuus ovat koetuksella. Alueen järjestyksenvalvojia ja henkilökuntaa on koulutettu kohtaamaan nuoria ja puuttumaan häiriöihin oikeilla tavoilla.

Arkin yhteenoton osapuolet eivät olleet paikallisia nuoria, vaan he olivat tulleet paikalle Helsingistä ja Espoosta tapahtumamainoksen houkuttelemina.

– Kaikki osalliset olivat ulkomaalaistaustaisia eikä kukaan heistä asu Vantaalla. Tapahtuneen johdosta on käynnissä rikostutkinta. Sen rinnalla poliisin ennaltaestävä toiminta selvittelee tapahtuneen syitä yhdessä muiden poliisilaitosten ja toimijoiden kanssa, Ritamaa selvittää.

Vantaan nuorisopalveluiden johtaja Riikka Åstrand kertoo, että jatkossa seudun yhteistyökumppanit pyrkivät tiedottamaan toisilleen paremmin mahdollisia häiriöitä aiheuttavista riskiryhmistä, jotka voivat hakeutua tapahtumiin.

– Muista kaupungeista tulleet nuorisoporukat ovat joskus aiemminkin käyneet Myyrmäessä nujakoimassa, mutta tilanteet ovat sattuneet ulkona. Uhkaavan Arkin välikohtauksesta teki sen, että se sattui sisätiloissa, joissa oli läsnä paljon paikallisia nuoria, Åstrand sanoo.

Joukkotappelu on johtanut siihen, että vastedes nuoret eivät enää pääse isompiin Arkin tapahtumiin ilman nuta-korttia.

– Nuorisotilassa on keskusteltu välikohtauksessa nuorten kanssa. Se on tärkeää, koska somessa liikkuu niin paljon huhuja, jotka eivät pidä paikkansa. Tilanne ei ollut niin vakava kuin somessa on annettu ymmärtää: tappelijoilla ei esimerkiksi ollut mukanaan vahingoittamiseen tarkoitettuja esineitä.

Åstrand sanoo ymmärtävänsä sen, että nujakka on aiheuttanut huolta nuorissa ja vanhemmissa.

– Muutama vanhempi on ollut asiasta yhteydessä minuun ja halunnut kertoa osaltaan, mitä on tapahtunut. Eräs vanhempi toivoi, että jatkossa tällaiset isommat alaikäisten tapahtumat päättyisivät aiemmin kuin iltayhdeltätoista. Tästä pitää keskustella nuorisotyöntekijöiden kanssa, Åstrand kertoo.

Monet nuoret oleskelevat lomien aikana asemanseuduilla ja kauppakeskuksissa entistä enemmän. Miten Myyrmäessä estetään mahdolliset levottomuudet?

– Poliisin ennaltaestävä toiminta tekee koko ajan yhteistyötä muiden viranomaisten, koulujen ja nuorisopalveluiden kanssa, jotta ongelmiin voidaan puuttua ajoissa. Kaikki alueen toimijat osaavat ottaa yhteyttä poliisiin, kun saavat tietoonsa tapahtuman, joka vaatii poliisin puuttumista, Ritamaa kertoo.

Åstrand toivottaa joululomia viettävät nuoret tervetulleiksi Arkin nuorisotilaan. Lähes päivittäin palveleva paikka on auki myös tapaninpäivänä ja välipäivinä.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut