Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Biljardin on tarkoitus jatkua Corona-baarissa" – bilissaleja on suljettu Helsingissä, laji on ehdolla olympialaisiin

PELIPAIKAT Helsinkiin on auennut myös uusia biljardisaleja, tuorein tapaus löytyy Tapanilasta.

Syksyllä uutisoitiin, että Eerikinkadun Corona baari & biljardi, jossa on yli kymmenen biljardipöytää, sekä saman kompleksin Kafe Moskova, Dubrovnik ja Kino Andorra joutuvat lopettamaan Eerikinkadulla

Uusista tiloista jo vähän neuvotellaan."

Taloyhtiö irtisanoi talon kaikki vuokrasopimukset tulevan remontin vuoksi.

– Kartoitusta uusista tiloista on tehty ja niistä jo vähän neuvotellaan. Biljardinpeluun on tarkoitus jatkua myös uudessa paikassa. Ykkösvaihtoehto meille olisi tila, jossa kaikki eri toimintomme voisivat jatkaa, mutta tällaista vastaavaa tilaa, johon kaikki mahtuisi, tuskin löytyy. Yritämme kyllä, ravintoloitsija Erkki Lahti kertoo.

Hän perusti Coronan yhdessä Aki ja Mika Kaurismäen sekä Kari Pulkkisen kanssa vuonna 1992.

– Tilan etsinnässä on auki useampi linja, sopeutamme toimintamme sen mukaan, millaiset tilat löydämme. Ei ole pois suljettu, että Corona jatkaa jossain muualla, kuin missä Kafe Moskova jatkaa.

Lahden mukaan ravintolakokonaisuus on avoinna Eerikinkadulla ainakin vappuun asti.

Helsingistä löytyy vielä hyviä pelipaikkoja."

Muutamakin biljardisali on lopettanut toimintansa Helsingissä viimeisen kymmenen vuoden sisään.

Salikato on koetellut etenkin Kallion ja Vallilan suuntaa. Toisella linjalla sijainnut Metropool meni kiinni vuonna 2016, alun perin useiden bilispöytien Cafe Mascotista taas bilispöydät ovat hiljalleen vähentyneet, nyky-Mascotissa on kaksi pöytää.

Kolmannella linjalla aikanaan olleessa Pub Ysipallossa oli useampia pöytiä. Mäkelänkatu 4:ssä sijainnut Jorin Pelisali oli iso sali, se meni kiinni jo liki kymmenen vuotta sitten.

Helsingin ydinkeskustan biljardisali-baari Bar Chaplin pelästytti asiakkaansa elokuussa: ovella oli lappu, joka kertoi vesivahingosta ja paikka oli laitettu kiinni. "Chape" kuitenkin avasi ovensa taas syyskuussa.

– On aina harmi, kun pelipöytiä lähtee kaupungista pois. Osa pelaajista saattaa lopettaa biljardiharrastuksen kun tuttu pelipaikka menee kiinni, mutta onneksi Helsingistä löytyy vielä hyviä pelipaikkoja. Kiinni menneissä biljardisaleissa on tietääkseni taloyhtiöön tullut remontti tai vuokrasopimus on irtisanottu, sanoo Suomen Biljardiliiton toiminnanjohtaja Markku Ryytty

Kaupunkien keskustoissa vuokrakulut voivat olla kovin suuria, ja biljardisalin bisneskuvion pitää Ryytyn mielestä olla selkeä ja onnistunut, jotta toiminta on kannattavaa.

Biljardi on kilpaurheilua, kun kilpatasolla pelataan."

Ryytty kertoo, että moni pelaaja saa ensikosketuksen biljardiin nuorisotaloissa, joissa biljardipöydät ovat vakiokalustoa.

– Yleisiä biljardisaleja, jotka olisivat alaikäisten käytössä myös iltaisin, on vähän. Helsingissä sellaisia on esimerkiksi keilahallien yhteydessä.

Toisaalta esimerkiksi Töölön Ritz Biljardissa alaikäraja on 18 vain perjantaisin ja lauantaisin kello 20 jälkeen.

Lajin pariin houkuttaa myös televisiosta tuttu snooker, joka on yksi biljardilaji.

– Biljardi on kilpaurheilua, kun kilpatasolla pelataan. Suomessa on noin 1 500 lisenssipelaajaa, valtaosa heistä pelaa harrastukseksi, mutta on myös muutamia ammatikseen pelaavia.

Viime vuosikymmenten tunnetuimpia suomalaisia ammattilaispelaajia ovat olleet snookerin Robin Hull ja poolbiljardin Mika Immonen

– Snookerissa nouseva kyky on esimerkiksi Patrik Tiihonen, poolin puolella Petri Makkonen ja Casper Matikainen, Ryytty kertoo.

SuomenBiljardiliiton nettisivuilla kerrotaan, että Kansainvälinen biljardiliitto (The World Confederation of Billiards Sports) on yhdessä Ranskan Biljardiliiton (Fédération Française de Billard) kanssa aloittanut kampanjan biljardin saamiseksi näytöslajiksi Pariisin Olympialaisiin vuonna 2024.

Kampanjaa tukee netissä allekirjoitettava vetoomus.