Mies käytti vuosia seksuaalisesti hyväkseen kahta poikaa – intiimiä toimintaa pojan huoneessa jopa äidin ollessa suihkussa

SEKSUAALIRIKOS Helsingin käräjäoikeus tuomitsi viime maaliskuussa 38-vuotiaan miehen lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä ehdottomaan vankeuteen. Helsingin hovioikeus piti tuomion voimassa.

Sanna Jompero

Tällä hetkellä iältään 38-vuotias mies luikerteli kahden pojan elämään salakavalasti ja aloitti molempia kohtaan vuosia kestäneen hyväksikäytön. Toisen pojan kohdalla hyväksikäytöt jatkuivat kolmen ja toisen kohdalla yli seitsemän vuoden ajan.

Toiseen pojista mies tutustui, kun poika oli vasta kaksivuotias. Pojan äiti ja mies olivat tuolloin keskenään opiskelukavereita. Mies kertoi naiselle toimineensa sosiaalipuolella mieskaverina ja sai uskoteltua äidille, että voisi toimia sellaisena myös yksinhuoltajaäidin pojalle.

Vuosien varrella mies kävi vierailemassa pojan kotona, vei tätä uimaan, syömään, elokuviin ja harrastuksiin sekä kävi pojan kanssa yhdessä saunassa ja antoi tälle lahjoja ja rahaa.

Vastaaja kävi alkuun äidin ja pojan kotona harvemmin, sittemmin joka viikko. Perjantaisin käytiin usein yhdessä syömässä ja lauantaisin saunottiin.

Pojan ja miehen kanssakäyminen kääntyi seksuaaliseksi jo ennen pojan murrosikää ja alkoi alapään hiplailulla usein ennen nukkumaanmenoa.

Oikeuden mukaan hyväksikäyttökertoja oli vuosien aikana kymmeniä, jopa satoja. Hyväksikäytöt tapahtuivat pojan ollessa 11–18-vuotias, vuosina 2010–2017.

Joitain kertoja intiimiä kanssakäymistä tapahtui jopa pojan omassa huoneessa äidin mentyä käymään suihkussa. Tilanteita oli myös miehen asunnolla. Murrosiän kynnyksellä poika alkoi ymmärtää, että pitkään jatkuneissa tapaamisissa oli jotain.

Mies myös lahjoi poikaa ostamalla tälle erilaista käyttötavaraa. Joululahjaksi mies osti muun muassa vaatteita, nahkatakin sekä osti pojalle kultaa ja tietokoneen sekä siirsi satunnaisesti tililleen satasen tai pari.

Poika hakeutui peruskoulun jälkeen opiskelemaan toiselle paikkakunnalla osin ajatuksenaan, ettei tarvitsisi tavata miestä enää perjantaisin. Vielä tässäkin vaiheessa mies lähetti rahaa.

Opiskelupaikassaan uudella paikkakunnalla poika ei pystynyt enää pitämään mieltään kalvavaa salaisuutta sisällään, vaan kertoi vuosia jatkuneista tapahtumista aikuisopiskelijakaverilleen, joka suositteli ottamaan yhteyttä matalan kynnyksen palveluun. Poika ohjautui koulukuraattorille ja lääkäriin, jossa todettiin vakava masennus.

Toiseen poikaan mies tutustui yhteisen tuttavansa kautta. Alkuun kaksikko chattaili keskenään

, koska mies oli liittänyt pojan samalle messenger-listalle. Myöhemmin alkoivat tapaamiset. Poika oli miehen luona kylässä sekä myös yöpyi asunnolla. Kaksikko myös nukkui samassa sängyssä.

Poika oli hyväksikäyttöjen aikaan, vuosina 2004–2007, 13–15-vuotias. Teot olivat hyvin samantyyppisiä kuin ensimmäisessä tapauksessa. Rikosepäily yli kymmenen vuotta vanhasta teosta paljastui vasta vuonna 2017. Esitutkinta eteni sen jälkeen nopeasti.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi viime maaliskuussa tällä hetkellä 38-vuotiaan miehen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä seksuaalisesta hyväksikäytöstä kolmeksi vuodeksi ja seitsemäksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen. Toiselle pojista mies määrättiin lisäksi maksamaan 15 000 euron edestä korvauksia.

Helsingin hovioikeus ei perjantaina muuttanut tuomiota.

Oikeudenkäynnin alkaessa viime maaliskuussa pojat olivat 19- ja 26-vuotiaita. Oikeuden mukaan vuosia jatkuneet teot olivat omiaan vahingoittamaan poikien kehitystä. Erityisesti ensimmäisen pojan tapauksessa oikeuden mukaan raskauttavaa oli se, että mies oli vuosien aikana saanut luotua poikaan luottamuksellisen suhteen.

Mies myönsi syytteet, mutta vastaajan puolustaja korosti oikeudessa, että tekoihin ei liittynyt pakottamista. Syyttäjä vaati, että mies tuomittaisiin pitkään jatkuneista teoista vähintään kuuden vuoden vankeusrangaistukseen.

Helsingin Uutiset ei uutisoi miehen nimeä poikien henkilöllisyyksien suojelemiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 2. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 3. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 5. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 6. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 7. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 8. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 9. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 10. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 11. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 12. T24: Korona romahdutti Virossa yöpyneiden turistien määrän huhtikuussa – Laskua oli 95 prosenttia
 13. "Unelma omistusasumisesta istuu suomalaisissa tiukassa" – Asuntolainoja haetaan enemmän kuin vuosi sitten
 14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 15. T24: Tänä kesänä Tallinnan julkisessa liikenteessä ei voi ostaa matkalippuja kuljettajalta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 4. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 6. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 7. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 10. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 11. Senaatintorin jättiterassille tulossa lähes 500 asiakaspaikkaa – Nämä yrittäjät voivat hakea mukaan
 12. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 13. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 14. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 15. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.