Yhä useampi lainahakemus hylätään – suomalaisten asenteet velkaantumiseen tiukkoja

Jari Pietiläinen

Yksilöiden entistä suurempi velkaantuminen on ollut vilkas keskustelunaihe tänä vuonna. Rahoitusyhtiö Santander Consumer Financen teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisten mielestä suurin syy yksilöiden velkaantumiseen on, että lainaa saa tällä hetkellä liian helposti.

Muita merkittäviä syitä ovat suomalaisten mielestä huono henkilökohtainen talousosaaminen, lainan markkinoiminen ja myyminen liian aggressiivisesti sekä "kaikki mulle heti nyt" -ajattelutapa.

– Olemme samaa mieltä sen suhteen, että lainaa myönnetään aivan liian heppoisin perustein. Meidän hylkäysasteemme on tällä hetkellä 80 prosenttia kaikista luottohakemuksista, mikä on todella paljon. Luku on kasvanut jopa 10 prosenttia viimeisen vuoden aikana, koska maksuvara on heikentynyt yhä useammilla, kertoo Santander Consumer Financen liiketoimintajohtaja Lauri Timgren

Santanderilla yleisin syy luottohakemuksen hylkäämiselle on luotonhakijan liian pieni maksuvara – yritys ei siis katso, että henkilö kykenee uutta lainaa hoitamaan ja siksi laina jätetään myöntämättä.

Rahoitusyhtiö törmää luottohakemuksissa yhä useammin siihen, että aikaisemmin hylkäävän luottopäätöksen saanut henkilö hakee uudelleen luottoa isommalla olemassa olevalla lainasummalla.

Henkilö on siis saanut välissä muualta lainaa, vaikka Santander on aikaisemmin arvioinut henkilön maksuvaran liian pieneksi luoton saamista varten.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut