Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tuoreessa Helmet-lukuhaasteessa on täydet 50 kirjaa – Tästä kirjapaketista puhutaan vuonna 2019

Jo perinteeksi muodostunut Helmet-kirjastojen lukuhaaste seuraavalle vuodelle on julkistettu tänään.

Kyseessä on pääkaupunkiseudun kirjastojen leikkimielinen, koko vuoden kestävä lukuprojekti, jossa suomalaiset saavaty 50 tapaa valita itselleen uutta luettavaa.

Helmet-lukuhaaste sai alkunsa vuonna 2015, ja se pyörähtää käyntiin nyt jo viidennen kerran. Tänään julkaistusta Helmet-kirjapaketin sisällöstä keskustellaan sosiaalisessa mediassa mitä todennäköisimmin vielä pitkään.

Lukuhaasteen on tänäkin vuonna koonnut joukko kirjastoammattilaisia, mutta suuri osa haastekohdista on alkujaan saatu ehdotuksina lukuhaasteen osallistujilta.

Haasteesta on pyritty tekemään mahdollisimman monipuolinen ja eri tavoin lukijoita innostava ja haastava. Tavoite on, että sekä uusilla että vanhoilla osallistujilla on hauskaa haasteen parissa läpi vuoden.

Viime syksynä lukuhaasteen osallistujat pääsivät äänestämään omia suosikkejaan lukuhaasteen haastekohdista.

Eniten ääniä saaneista haastekohdista päätettiin vuoden 2019 lukuhaasteeseen nostaa uudestaan mukaan kaksi haastekohtaa: 25. kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin ja 38. Jossain päin maailmaa kielletty kirja.

Myös tänä vuonna haasteessa on huomioitu ajankohtaisia aiheita ja historiallisia tapahtumia, joista tulee kuluneeksi pyöreitä vuosia. Tällaisia aiheita ovat muun muassa Minna Canthin juhlavuosi, Brexit ja Berliinin muurin murtuminen.

Mikäli 50 kohdan haastelista tuntuu omaan makuun liian suurelta projektilta, tarjolla on myös kevyempi vaihtoehto. Pieni Helmet-lukuhaaste on nimensä mukaisesti pienempi, 25 kohdan lukuhaaste.

Haastelista Pieneen lukuhaasteeseen laaditaan erityisesti lapsille sopivista haastekohdista, mutta siihen saavat tarttua sekä pienet että isot lukijat.

Helmet-lukuhaaste 2019

1. Kirjan kannessa on ihmiskasvot 2. Kirjassa etsitään kadonnutta ihmistä tai esinettä 3. Kirja sellaisesta kirjallisuuden lajista, jota et yleensä lue 4. Kirjailijan ainoa teos 5. Kirja on ollut ehdolla kotimaisen kirjallisuuspalkinnon saajaksi 6. Rakkausromaani 7. Kirja kertoo paikasta, jossa olet käynyt 8. Kirja, jonka lukeminen kuuluu mielestäsi yleissivistykseen 9. Alle 18-vuotiaan suosittelema kirja 10. Rodullistetun kirjailijan kirjoittama kirja 11. Kirja käsittelee naisen asemaa yhteiskunnassa 12. Kirja liittyy Isoon-Britanniaan 13. Kotimainen lasten- tai nuortenkirja 14. Kirjailijan sukunimi alkaa samalla kirjaimella kuin oma sukunimesi 15. Kirjassa käsitellään jotain tabua 16. Kirjassa liikutaan todellisen ja epätodellisen rajamailla 17. Kirjassa on kaksoset 18. Eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja 19. Et pidä kirjan nimestä 20. Kirja käsittelee sinulle entuudestaan vierasta kulttuuria 21. Julkisuuden henkilön kirjoittama kirja 22. Ilmastonmuutosta käsittelevä kirja 23. Kirjan nimessä on jokin maa 24. Sokkona hyllystä valittu kirja 25. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin 26. Kirja, jota näet sinulle tuntemattoman henkilön lukevan 27. Pohjoismaisesta mytologiasta ammentava kirja 28. Kirjan kannessa on kuu 29. Kirjassa nähdään unia 30. Kirjan kannessa on kaupunkimaisema 31. Kirjassa kuljetaan metrolla 32. Kirjan nimessä on ammatti 33. Olet nähnyt kirjasta tehdyn elokuvan 34. Kirjassa on usean kirjoittajan kirjoituksia 35. Kirjassa on yritys tai yrittäjä 36. Kirjassa ollaan yksin 37. Pienkustantamon julkaisu 38. Jossain päin maailmaa kielletty kirja 39. Ihmisen ja eläimen suhteesta kertova kirja 40. Kirja käsittelee mielenterveyden ongelmia 41. Kirja sijoittuu aikakaudelle, jolla olisit halunnut elää 42. Kirjailijan nimi viehättää sinua 43. Kirja seuraa lapsen kasvua aikuiseksi 44. Kirja kertoo Berliinistä 45. Kirjan nimessä on kieltosana 46. Kirjassa on trans- tai muunsukupuolinen henkilö 47. Kirjassa on alle 100 sivua 48. Kirja kertoo kuulo- tai näkövammaisesta henkilöstä 49. Vuonna 2019 julkaistu kirja 50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja