"Jos myyt 5 euron oluen, pitää kylkeen myydä 5 euron ruisleipää" – liberaaliksi mainostettu alkoholilaki pakottikin olutkaupan sulkemaan ovensa

Ison Omenan Pien ilmoittaa sulkevansa ovensa siksi, että siellä myydään liikaa olutta ja muuta alkoholia suhteessa elintarvikkeisiin. Lukijan kuva

Jussi Vehkasalo

Pienpanimo-oluisiin keskittynyt, myös elintarvikkeita Espoon kauppakeskus Isossa Omenassa myyvä Pien Iso Omena joutuu sulkemaan ovensa.

Kauppa julkaisi Facebook-sivullaan tiedotteen, jonka mukaan myymälä joudutaan sulkemaan siksi, että siellä ei myyty tarpeeksi elintarvikkeita suhteessa alkoholimyyntiin.

Syynä on kaupan sulkemiseenalkoholilain uudistus, jonka arvioitiin yleisesti ottaen vapauttavan alkoholinmyyntiä, mutta erikoisoluiden vähittäismyymälässä kävikin toisin päin.

– Paljon mukanaan positiivista tuoneen Suomen alkoholilainsäädäntöuudistuksen mukana tiukkeni kuitenkin tulkinta siitä, kuinka paljon elintarvikemyymälä saa myydä alkoholia. Laissa sanotaan, että alkoholia myyvässä myymälässä täytyy pitää valikoimaa elintarvikkeita tarjolla. Sillä, valitseeko asiakas elintarviketta vai alkoholia, ei ollut merkitystä. Muutoksen jälkeen vähintään puolet myynnistä täytyy tulla elintarvikkeista. Eli siis: Jos haluat myydä viiden euron oluen, pitäisi kylkeen aina myydä viisi euron ruisleipää. Sitten se alkoholi muuttuu erilaiseksi tuotteeksi, jotenkin paremmaksi ja terveellisemmäksi? Me ei vielä keksitty miksi, tiedotteessa sanotaan.

Tässä tulee taas yksi sivullinen uhri."

Kaupan FB-päivitys on saanut runsaasti huomiota ja kommentteja.

– Neuvostoliitto elää ja voi hyvin: keskuskomitea päättää, mitä kaupan pitää myydä ja paljonko. No, kai tuolla järjenvastaisella pelleilyllä sitten pelastettiin joku lapsi, alkoholisti tai hallintoneuvoston suojatyöpaikka, eräs kirjoittaja piikittelee.

Toinen ruotii asiaa seuraavasti:

– Suomen alkoholipolitiikkaa pystyy ymmärtämään vain, jos ymmärtää sen tärkeimmäksi päämääräksi Alkon monopolin suojelemisen keinolla millä hyvänsä. Tässä tulee taas yksi sivullinen uhri. Laatutuotteisiin erikoistuneella pienellä olutmyymälällä ei ole mitään merkitystä alkoholin kokonaiskulutuksen kannalta, mutta niin vain Alkon etuja ajava maalaisliittolais-alkiolainen raittiusliike saavutti taas yhden voiton.

Pien-kaupan euroista yli puolet tulee alkoholin myynnistä. Kauppa kertoo kartoittaneensa pitkään vaihtoehtoja Espoon myymälän toiminnan jatkamiseen, esille nousi esimerkiksi pakollinen ruisleivän myyminen.

– Meillä on runsaasti vakioasiakkaita. Meillä on palveleva ja iloinen, vain pientuottajien tuotteita tukeva, työllistävä kauppa. Valitettavasti ainoaksi vaihtoehdoksi jäi kuitenkin tämän laittomaksi muuttuneen liikkeemme sulkeminen.

Kaupan hautajaisissa tänään 27. joulukuuta jaetaan ilmaisia ruisleipiä asiakkaille.

– Onneksemme uusi alkoholilainsäädäntö myös mahdollisti ravintoloista ulosmyynnin ja pystyimme rakentamaan uudenlaisen Helsingin kauppamme. Pien Shop & Bar on ollut todellinen ilo kehittää, päivityksessä todetaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsingin pyörävarkauksista tuttu "herrasmiesilmiö" piinaa nyt Espoota – tämä merkki on pyörävarkaiden suosikki
 2. Näin Tattarisuon ruumiiden jäljet johtivat Kallioon –  1930-luvun kammottavista tapahtumista syntyi tunnettu sanonta suomen kieleen
 3. Punkin pureman aiheuttamat sairastumiset yli viisinkertaistununeet Hus-alueella – ole tarkka näillä Helsingin alueilla
 4. Sympaattinen lättähattu kulkee Helsingin ja Porvoon välillä vielä 4 kertaa – junankuljettaja Gunnar kehuu kurvikkaan reitin erikoisuuksia
 5. Helsinkiläiset reissaavat nyt Porvooseen – Ville ja Saara: "Emme ole edes harkinneet ulkomaille lähtöä"
 6. T24: Korona sotki Hiilamon perheen suunnitelmat - Karibian purjehdus vaihtui veneilyyn Baltiassa ja Riian lahdella
 7. T24: Alkoholin kulutus kasvoi Virossa vuonna 2019 – Syynä halventuneet hinnat ja kasvava tulotaso
 8. Kaupunki kysyy asukkaiden ajatuksia terveyspalveluiden ulkoistamisesta – muutos tapahtuu ensi vuoden alussa
 9. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 10. Pienpanimoiden pop up -olutterassi avautuu keskelle Helsingin ydintä – mahtuu 950 ihmistä kerralla
 11. Musiikkitalo saa lasiterassin, joka on auki pitkälle talveen – Lauri Haav aloittaa ilmaiset kesäkeikat torstaina
 12. Hakaniemen hallikauppiaat pelkäävät, vaikuttaako lähes 20 miljoonaa euron huoltopihan rakentaminen vuokriin: "Olotila on ollut ristiriitainen"
 13. Fit model Karoliina Kinnarinen antaa vinkit kesätreenaamiseen – ”Ulkonäkökeskeisyys ja pinnallisuus ovat vääriä käsityksiä ihmisistä, jotka pitävät huolen kropastaan”
 14. Tuula-Maria järkyttyi uimarannan roskista reilut 20 vuotta sitten: Seurauksena syntyi tuhansien ihmisten Roska päivässä -liike – keksi nyt uuden ratkaisun tumppiongelmaan
 15. Maajoukkuetason pelaajat opettavat rantalenttistä ilmaiseksi – katso tästä paikka ja aikataulu

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tappajaetanat valtasivat helsinkiläisen asuinalueen – apua pyytänyt asukas ällistyi kaupungin vastauksesta
 2. Helsingin pyörävarkauksista tuttu "herrasmiesilmiö" piinaa nyt Espoota – tämä merkki on pyörävarkaiden suosikki
 3. T24: Tallinkin ja Eckerö Linen autolähtöselvitys siirtyi uuteen paikkaan Vuosaaren satamassa
 4. Punkin pureman aiheuttamat sairastumiset yli viisinkertaistununeet Hus-alueella – ole tarkka näillä Helsingin alueilla
 5. Näin Tattarisuon ruumiiden jäljet johtivat Kallioon –  1930-luvun kammottavista tapahtumista syntyi tunnettu sanonta suomen kieleen
 6. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 7. Pienpanimoiden pop up -olutterassi avautuu keskelle Helsingin ydintä – mahtuu 950 ihmistä kerralla
 8. 1700-luvulta yhtäjaksoisesti järjestetyille Helsingin silakkamarkkinoille iso uudistus – "Saaristolaistori ja elämyksiä"
 9. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 10. Helsinkiläiset reissaavat nyt Porvooseen – Ville ja Saara: "Emme ole edes harkinneet ulkomaille lähtöä"
 11. Onko tässä Helsingin seuraava trendialue? –  "Yksiön hinnalla kaksio"
 12. Uusi saarikohde avautui vain muutaman minuutin matkan päässä Kauppatorista – perillä odottaa wau-elämys
 13. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
 14. Hakaniemen hallikauppiaat pelkäävät, vaikuttaako lähes 20 miljoonaa euron huoltopihan rakentaminen vuokriin: "Olotila on ollut ristiriitainen"
 15. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.