Linda Liukas: Tekoäly ei vie töitä – Tällainen on ihmisen ja koneen työnjako tulevaisuudessa

TYÖELÄMÄ Linda Liukkaan mielestä nykyisen tietokoneen rakentaminen on yksi ihmiskunnan isoimpia intellektuelleja saavutuksia, sillä siihen on tarvittu miljoonien ihmisten osaamista ja yhteistyötä.

Linda Liukkaan mukaan tekoäly ei vie töitä ihmisiltä, mutta muuttaa töitä, joita ihmiset tekevät. - Tulevaisuudessa ihminen ja teknologia yhdessä ratkaisevat ongelmia, hän sanoo. Johanna Erjonsalo

Teija Varis

Koodi on 2000-luvun kirjoitustaitoa, kiteyttää lastenkirjailija, koodauslähettiläs ja talouslehti Forbesin yhdeksi Euroopan johtavista teknologia-alan naisista valitsema Linda Liukas, 32. Kun hän puhuu koodaamisesta, hän käyttää mielellään tuttuja vertauskuvia. Ne helpottavat asian ymmärtämistä.

– Kaikista ei tarvitse tulla koodareita, mutta kaikkien olisi hyvä vähän ymmärtää, miten koodaaminen ja ohjelmistot muuttavat maailmaa, jossa elämme, hän sanoo.

Suuri kynnys ymmärryksen tiellä ovat Liukkaan mielestä ihmisten mielikuvat. Niitä voidaan muuttaa esimerkiksi kertomalla monipuolisempia tarinoita siitä, mitä koodarit tekevät työkseen.

Ohjelmointia tarvitaan kaikilla yhteiskunnan alueilla, olipa kyseessä sitten sairaanhoito, taide, teknologia tai tiede.

Lisäksi tarvitaan koulutusjärjestelmän muuttamista.

– Koulutusta ja helpotusta koodaripulaan onkin nyt tulossa, kun peliyhtiö Supercellin perustama koodauskoulun Hive Helsinki aloittaa toimintansa ensi kesänä. Alkuvaiheessa otetaan sata opiskelijaa.

Koodauskoulun hallituksen puheenjohtajana toimiva Liukas kertoo, että koulutukseen haku tapahtuu simppelin logiikkatestin avulla, eikä siihen tarvita kokemusta ohjelmoinnista tai pitkää matikkaa.

Myös heille, joilla ei ole mahdollisuutta hakea Hive Helsinkiin, löytyy vaihtoehtoja.

– Teknologia on siinä mielessä demokraattinen alue, että internetissä pystyy opiskelemaan monenlaisia kurssikokonaisuuksia ilmaiseksi. Esimerkiksi Helsingin yliopisto ja Reaktor järjestävät ilmaista Elements of AI -verkkokurssia, joka pureutuu tekoälyn perusteisiin. Sen on suorittanut jo yli 100 000 suomalaista, Liukas kertoo.

Koodaripulan helpottamiseksi tarvitaan myös positiivisia roolimalleja.

– On tärkeä näyttää, että koodaaminen ei ole ainoastaan nuorten miesten juttu, eikä se ole erityisesti tai puhtaasti matikkaa vaativa juttu. Se ei ole introverttia tai yksinäistä toimintaa, vaan ohjelmointia tarvitaan kaikilla yhteiskunnan alueilla, olipa kyseessä sitten sairaanhoito, taide, teknologia tai tiede, Liukas korostaa.

Ihminen ratkaisee niitä ongelmia, joissa ihminen on hyvä, ja kone niitä, joissa se on hyvä.

Hän tietää toimivansa roolimallina monille nuorille naisille ja myös miehille. Hänestä on kuitenkin tärkeää, että eivät vain nuoret, vaan kaiken ikäiset otetaan mukaan. Koodaaminen ei ole pelkästään nuorten juttu.

– Tapasin Japanissa 70-vuotiaan rouvan, joka oli ryhtynyt sovelluskehittäjäksi kaksi vuotta aikaisemmin. Hänellä ei ollut minkäänlaista koodaustaustaa, ainoastaan ongelma, jonka hän havaitsi maailmassa ja jonka halusi korjata.

Rouva loi sovelluksen, jonka avulla isovanhemmat ja lastenlapset voivat pitää yhteyttä pitkistä välimatkoista huolimatta.

– Hän havaitsi, että koska tätä ongelmaa eivät tule ratkaisemaan nuoret miehet, hänen täytyy ratkaista se itse.

Liukas ei ajattele, että tekoäly vie työt, vaan että se muuttaa työtä, jota tulemme jatkossa tekemään. Tulevaisuudessa ihminen ja teknologia yhdessä ratkaisevat ongelmia.

– Työnjako on, että ihminen ratkaisee niitä ongelmia, joissa ihminen on hyvä, ja kone niitä, joissa se on hyvä. Esimerkiksi uusissa tilanteissa kone ei ole hyvä, ja erilaiset hienomotoriikkaa vaativat tehtävät ja empatiaan sekä tunneälyyn liittyvät taidot ovat koneelle vaikeita.

– Se tarkoittaa, että ihmisellä tulee aina olemaan työelämässä rooli ja tehtävä. Samalla se tarkoittaa, että emme voi siirtää vastuuta pois itseltämme, vaan meidän pitää tietoisesti päättää, että olemme osa kehitystä. Jos jäämme vain odottamaan, että joku tuo meille valmiita ratkaisuja, maailmasta on vaarassa tulla yksiulotteinen ja -silmäinen, hän pohtii.

Liukas törmää melko usein ajatukseen, että tietojenkäsittelytiede olisi tietokoneen tutkimista.

– Mutta oikeastihan se on sitä, että ratkaistaan maailman ongelmia tietokoneiden avulla, olivatpa ne sitten vaikka energiaan tai koulutukseen liittyviä. Ajattelen, että nykyisen tietokoneen rakentaminen on yksi ihmiskunnan isoimpia intellektuelleja saavutuksia, koska siihen on tarvittu miljoonien ihmisten osaamista ja yhteistyötä.

Liukasta inspiroivat ihmiset, jotka ovat teknologian taustalla ja raivaavat tulevaisuutta.

– Usein ajatellaan, että teknologia laskeutuu taivaasta tai on valmis tai täydellinen tai epähumaani, mutta minä näen koko ajan taustalla ne ihmiset – koneen rakentajat ja luojat.

Liukas uskoo että teknologian ja tekoälyn kehitys kiihtyvät entisestään, mutta syytä paniikkiin ei ole.

– Muutokseen kannattaa suhtautua lempeästi ja muistaa, että muutokset rakentuvat menneisyydelle, historialle ja jo olemassa olevien asioiden päälle. Sekin auttaa, kun muistaa, että teknologia on vain työkalu, joka on meidän ihmisten päätettävissä ja kontrollissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 2. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 3. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 4. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 5. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 6. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 7. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 8. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 9. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 10. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot
 11. Kolumni: Helsinki tarvitsee luonnon monimuotoisuutta ja urbaania monimuotoisuutta
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 14. Päätoimittaja Kannala: Vihreät eksyi Pirkkolan metsään
 15. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 2. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 3. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 4. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 7. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 8. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 9. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 10. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 11. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 12. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 13. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 14. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 15. Pitäjänmäki saa radan varteen uuden maamerkin ja liki 600 asukasta – arvokas asemapuisto suojellaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.