Romaniasta tuotu koira puri raskaana olevaa naista kasvoihin Helsingissä, rabiesepäily – eläinlääkäri: "Näiltä alueilta ei pitäisi tuoda koiria"

TAUDIT Vesikauhu johtaa oireiden alettua ihmisellä aina kuolemaan.

Rabiesriskialueelta tuodut tai salakuljetetut koirat voivat aiheuttaa suuren tautiriskin omistajalle ja hänen perheelleen. Kuvituskuva. Hus

Jussi Vehkasalo

Etelä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäri Sari Haikan mielestä rabiesalueilta ei pitäisi tuoda lainkaan koiria Suomeen.

Haikka sanoo näin taudinvalvonnan ammattilaisena. Hän joutuu kohtaamaan todella vakavia ja vaikeita tilanteita, jotka liittyvät rabiesepäilyihin.

– Rabiesepäilyjä on koko ajan enemmän. Marraskuussa Helsingissä oli tapaus, jossa Romaniasta tuotu koira oli ehtinyt olla omistajallaan viikon. Koira oli kyennyt avaamaan parvekkeen oven ja se oli karannut. Koira puri sen kiinniottamisessa auttanutta, raskaana olevaa naista kasvoihin, Haikka kertoo.

Koiran puremaksi joutunut oli mennyt päivystykseen, jossapyritään ainakoirapurematapauksissa selvittämään, kuka on koiran omistaja ja mistä koira on peräisin.

– Rabiesaltistuksen jälkeinen estohoito suositellaan aloitettavan vuorokauden kuluessa puremasta. Päivystysolosuhteissa lääkäreiden voi olla hyvin vaikea tai mahdotonta selvittää, mikä on koiran tausta, onko kyseessä tuontikoira ulkomailta, mistä maasta se on tullut ja milloin, sekä onko se peräisin riskialueelta.

Koirien taustoja voi olla vaikea selvittää."

Jokaisessa koirapuremassa, jossa herää rabiesepäily, selvitetään läänineläinlääkäriltä kantaa siihen, mikä on rabiesriskin todennäköisyys. Rabiesriskin mukaan tehdään päätökset kaikkien altistuneiden estohoidon aloituksesta ja koiran lopetuksesta.

– Tässäkin tapauksessa oli moni viranomainen selvittämässä asiaa: paikalle kutsuttiin poliisi, ja koska oli päivystysaika, asiaa hoiti päivystävä terveyskeskuslääkäri ja sairaanhoitopiirin päivystävä infektiolääkäri sekä päivystävä läänineläinlääkäri, Haikka jatkaa.

Virka-aikaan asian hoitoa jatkettiin niin, että Helsingin valvontaeläinlääkäri tarkasti koiran ja sen tuontiasiakirjat ja läänineläinlääkäri teki päätökset koiran suhteen ja infektiolääkäri edelleen sen mukaisesti päätökset altistuneiden hoidosta.

– Tällainen selvitystyö tehdään aina rabiesepäilyissä ja siitä koituu kustannuksia. Täytyy myös muistaa että selvitystyöhön liittyy aina kaikkien mahdollisten altistuneiden kartoittaminen (niin ihmisten kuin eläintenkin) ja mahdollisen taudin leviämisen estäminen, Haikka selostaa.

Helsingin tapauksessa koira laitettiin eristykseen tarkkailuun, eikä sitä lopulta lopetettu.

– Esimerkiksi Norjassa koiran tuominen Romaniasta on käytännössä mahdotonta. Siellä tutkittiin vuonna 2013 kaikkiaan 80 Romaniasta tuotua koiraa, joilla oli rabiesrokotusmerkinnät passeissa, eläinlääkärileimoilla varustettuina. Puolelta puuttui suojaavat vasta-aineet eli osalla oli jonkin verran vasta-aineita, mutta ei riittävästi, ja osalla ei ollenkaan, Haikka kertoo.

Katukoirien tuonti on jo pitkään ollut kovin trendikästä."

Rabiesalueilta koiria Suomeen tuovilta järjestöiltä pitäisi Haikan mielestä periä maksut kalliista estohoidoista, joihin joudutaan turvautumaan epäillyissä rabies- eli raivotautitapauksissa. Vuonna 2017 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) annettiin rabiesaltistuksen jälkeinen estohoito 46 henkilölle.

Estohoito sisältää lähes aina rokotussarjan ja vasta-ainehoidon, joka maksaa yhteiskunnalle 2 100 euroa per henkilö.

– Koiria rabiesalueilta tuovien järjestöjen ja yhdistysten tulisi mielestäni kantaa vastuunsa tässä asiassa. Katukoirien tuonti on jo pitkään ollut kovin trendikästä ja niitä tuodaan Suomeen myös alueilta, joissa esiintyy rabiesta, kuten Romaniasta ja Venäjältä.

Raivotauti on rabiesviruksen aiheuttama tasalämpöisiin eläimiin ja eläimistä ihmiseen tarttuva keskushermostosairaus, Euroopassa taudin riskimaita ovat muun muassa Romania, Serbia, Ukraina, Venäjä ja Valko-Venäjä.

Ihmisellä rabieksesta käytetään nimitystä vesikauhu, ja oireiden alkamisesta tauti johtaa kuolemaan muutamassa päivässä. Oireiseen tautiin ei ole hoitoa.

Suomi ja rabies

Suomi on ollut rabiesvapaa vuodesta 1991 lähtien. Raivotaudin leviämistä Suomeen on torjuttu määrätietoisesti luonnonvaraisille pienpedoille tarkoitetulla rabiessyöttirokotteilla, joita on levitetty jo vuosikymmeniä kaakkoisrajalle. Rokote kuuluu myös koirien ja kissojen suositeltuun rokotusohjelmaan.

Samaan aikaan maahan kuitenkin tuodaan ilman asianmukaisia rokotuksia joko laittomasti tai erilaisten järjestöjen kautta rabiesalueilta katukoiria ja -kissoja, jotka voivat levittää taudin Suomeen. Etelä-Suomen aluehallintoviraston mukaan rabiesepäilyistä puolet tulee laittomasti maahantuoduista koirista.

Rabiesepäilyjen selvittelyä hankaloittaa koirien väärennettyjen rokotusasiakirjojen lisäksi se, ettei rabiestartuntaa voi varmasti todeta elävästä eläimestä. Koska ihmisellä ja eläimellä oireinen rabies johtaa kuolemaan, eläimellä tautia epäiltäessä ei ihmisten suojauksessa voida viivytellä.

Ihmisen rabiestartunta on yleisimmin seuraus sairastuneen eläimen puremasta tai haavaan tai limakalvolle joutuneesta eläimen syljestä. Itämisaika tartunnasta ensioireisiin on yleensä 20–90 päivää, mutta se voi vaihdella 10 päivästä jopa vuosiin.

Lähteet: Etelä-Suomen avi, THL.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläisiä hämmästyttävä katuorkesteri saa aikuisetkin kyykkyjumppalle keskellä kaupunkia – "Jengi menee mukaan siihen, mitä ympärillä tapahtuu"
 2. Painajaismainen moka oikeustieteellisen pääsykokeessa – Yle: Voi viedä opiskelupaikan jo hyväksytyiltä
 3. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 4. Rautatientorilta tuttu olutfestari järjestetään uudessa paikassa viikonloppuna – katso lista pienpanimoista
 5. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
 6. T24: Nyt kannattaa tulla Tallinnaan – Koronan takia alentunut kysyntä on laskenut hotelli- ja ravintolahintoja
 7. T24: Tallinnan Teletorn viettää viikonloppuna 40-vuotissyntymäpäiviään
 8. Barbi-tv-gladiaattori iloitsee, kun nuoret naiset treenaavat: ”Itse aion kisata jotain jossain aina”
 9. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 10. Liito-oravat saavat väistyä raidejokerin tieltä – Ely-keskus myönsi poikkeusluvan
 11. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 12. T24: Lokakuussa Tallinnassa voi seurata huippukokkien työskentelyä lähietäisyydeltä, kun kaupungissa järjestetään Bocuse d'Orin Euroopan osakilpailu
 13. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 14. T24: Itä-Virumaa houkuttelee matkailijoita tänä kesänä uusilla nähtävyyksillä
 15. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Helsinkiin aukesi ilman myyjää toimivia ruokakauppoja – tämä summa oltava tilillä, jotta kylmäkaapin oven saa auki
 2. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 3. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 4. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 5. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 6. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
 7. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 8. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 9. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa
 10. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 11. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa
 12. T24: Keksijä Janne Käpylehto on reissannut Tallinnaan, vaikka minkälaisella kulkupelillä – Tänä vuonna vuorossa oli aurinkosähkökäyttöinen vene
 13. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 14. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 15. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.