Parikymppiset suomalaiset ovat houkutteleva saalis verkkorikollisille – ruotsalaiset vieläkin suuremmassa vaarassa

Kuvituskuva. Ella Kajaste

Aapo Siippainen

Suomalaiset ja ruotsalaiset nuoret ovat huolettomia verkkopalveluiden salasanojensa kanssa, selviää Tiedon Tietoturvabarametristä.

18–29-vuotiaista suomalaisnuorista lähes neljännes ja ruotsalaisnuorista yli puolet ei koskaan vaihda salasanaansa verkkopalveluissa. Lisäksi saman salasanan käyttö eri digipalveluissa on erittäin yleistä.

Tiedon tietoturvaliiketoiminnan johtaja Markus Melin sanoo, että salasanat ovat nykyajan kultaa. Heikot salasanat tarjoavat rikollisille kullankaivuumahdollisuuksia.

–  Rikolliset hankkivat niitä verkossa, ja niitä ostetaan, myydään ja vaihdetaan. Näin digiaikana, kun kaikki liittyy kaikkeen, heikoin lenkki ratkaisee. Yksi heikko salasana, jota joku meistä käyttää kaikissa digipalveluissaan ja/tai väärässä paikassa, avaa pahimmillaan ovet tuhansien käyttäjien tileille ja tietoihin. Jokainen meistä on osaltaan vastuussa digipalveluiden luottamuksen nostamisesta”, sanoos Melin

Yleisesti ottaen suomalaiset ovat ruotsalaisia huolellisempia salasanojensa suhteen. Kun ruotsalaisista 70 prosenttia käyttää samaa salasanaa useammassa kuin yhdessä verkkopalvelussa, suomalaisista näin tekee 51 prosenttia.

– Lukemat ovat huolestuttavia. Huoleton suhtautuminen salasanoihin altistaa identiteettivarkauksille, jotka muun muassa Tilastokeskuksen mukaan ovat Suomessakin kasvussa. Digitalisoituminen vaatii kuluttajilta ja kansalaisilta digitaalisia kansalaistaitoja yhtä lailla kuin palveluiden tarjoajilta vahvaa tietoturvaa ja -suojaa, Tiedon tietoturvabarometrissä sanotaan.

4 käytännön vinkkiä turvalliseen salasanaan.

1. Vahva salasana. Vaihda salasanaa säännöllisesti, älä käytä samaa salasanaa useissa palveluissa. Useissa palveluissa on jo nykyisin järjestelmä, joka kertoo, kun salasana on riittävän turvallinen.

2. Kaksivaiheinen tunnistautuminen käyttöön. Verkkopalveluiden salasanoja ostetaan ja myydään pimeillä markkinoilla. Vaihtamalla salasanaa säännöllisesti ja käyttämällä kaksivaiheista tunnistautumista nostat kynnystä omien salasanojesi väärinkäyttöön.

3. Eri salasana joka palveluun. Hyödynnä salasanageneraattoreita, joiden avulla voit luoda monimutkaisia salasanoja. Älä käytä omaa tai perheenjäsenten syntymäaikaa tai muita itsellesi tärkeitä numeroita salasanoina. Salasanojen hallintaan on tarjolla useita sovelluksia joko erillisinä tai suoraan käyttöjärjestelmässä.

4. Eriytä siviiliminä työminästä myös salasanojen osalta. Älä käytä samoja salasanoja työsovelluksissa ja yksityishenkilönä käyttämissäsi palveluissa.

T

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut