Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Vexi Salmi kertoo: Näin syntyi Suomen rakastetuin joululaulu – "Kertosäe aiheutti sanomista kirkkopiireissä"

IKIVIHREÄ Sydämeeni joulun teen -joululaulu on liikuttanut suomalaisia 30 vuotta.

Sanat Vexi Salmi, sävel Kassu Halonen, tulkitsijana Vesa-Matti Loiri Jos tällä kombolla ei synny klassikkoa, niin millä sitten. Ja sehän syntyi.

Vexi Salmi riimitteli suomalaisten herkimpiä tuntoja hivelevät sanat työhuoneessaan yhdellä istumalla, sillä kiire oli. Loirin joululevy oli tulossa ulos, Salmelta ja Haloselta odotettiin viimeistä silausta. Ensin syntyi teksti.

– Vein sanat Kassun työhuoneeseen seinän taa heti, kun sain ne valmiiksi. Teksti tuli kuin itsestään. Tämä kun on ammatti ja kelloa vastaan toimitaan, niin työ tehdään, Salmi, 76, muistelee.

Naapurihuoneessa flyygelin takana toinen ammattilainen hoiti hommansa yhtä tehokkaasti. Priimaa pukkasi.

– Kun kuulin Kassun hahmottelemassa melodiaa, sanoin, että älä tee enää mitään, se on siinä.

Seuraavana päivänä oli studioäänitys, jolloin Vesa-Matti Loiri vetäisi uuden ikivihreän kerralla purkkiin. Joulun tähti oli syttynyt.

Albumikin sai nimen Sydämeeni joulun teen Siitä tuli kaikkien aikojen myydyin suomalainen joululevy.

– Heitin Kassulle, että tämä on kuule joskus virsikirjassa. Vielä se ei ole, mutta lähes semmoisen aseman laulu on saanut. Lentoon lähtöä auttoi totta kai myös se, että esittäjänä oli Vesku. Levytyksiä on kai jo nelisenkymmentä, Salmi laskee.

Nykyään joka toinen artisti tekee joululevyn. Vuonna 1988 joululaulut eivät olleet kunniassa. Buumi alkoi tästä kultakimpaleesta. Oli eletty toista vuosikymmentä Joulupukki puree ja lyö -aikoja. Juice LeskisenSika (1980) on yhden ikäluokan avainkokemus joululaulusta.

– 1970-luku vei meiltä joulun vähäksi aikaa, Vexi sanoo.

Kunnes tuli Loiri ja lauloi tunteikkaasti ihmisestä, joka tekee joulun sydämeensä. Paha mielihän siitä joillekuille tuli.

– Kertosäe aiheutti sanomista kirkkopiireissä. Dogmaatikot olivat sitä mieltä, ettei minun tyyppiseni ihminen saisi tehdä tällaista ollenkaan, Salmi hymähtää. Hänet tunnetaan myös Irwinin sanoittajana Emil von Reteenä.

– He lukivat tekstiä kuin piru Raamattua. Joulua juhlitaan Jeesuksen syntymän päivänä ja luterilaisuuden mukaan kaikki tapahtuu armosta. Ihmisellä itsellään ei ole muuta roolia kuin olla altis armon vastaanottamiselle. Mutta laulun sävy ei ole uskonnollinen, vaan herkkä ja harras.

Vexi Salmella on uskomaton historia joulun sanoittajana. Ensimmäinen menestys oli, kuinka ollakaan, Irwinin joululevy vuonna 1972. Salmen kynästä on myös Fredin ja tämän kesällä edesmenneen tyttären Hanna-Riikka Siitosen lapsena esittämä Tonttu Torvinen

– Ehkä niitä on 150. Kari TapionJouluevankeliumi ja Suvi TeräsniskanHei mummo esimerkiksi.

Salmi tunnustaa olevansa jouluihminen. Jo neljännesvuosisadan hän on viettänyt jouluja puolisonsa Katri Wannerin kanssa Saksan Schwarzwaldin pienessä Freudenstadtissa.