2 kuvaa näyttää: Tuloerot kasvoivat Suomessa – yksi ryhmä sai 2750 e/v lisää käteen

Tuloerot kasvoivat vuonna 2017 edellisvuoteen verrattuna, ilmenee Tilastokeskuksen tulonjaon kokonaistilastosta.

Käteen jäävät reaalitulot kasvoivat kaikissa tulokymmenyksissä, mutta suurituloisilla kasvua kertyi enemmän kuin keski- ja pienituloisilla.

Väestön suurituloisimman kymmenesosan tulotaso nousi reaalisesti 4,4 prosenttia vuodesta 2016 vuoteen 2017. Suurituloisimpien ryhmään pääsi viime vuonna yli 65 000 euron tuloilla. Heillä reaalitulot kasvoivat viime vuonna noin 2750 eurolla vuodessa ( katso alla oleva graafi)

Keskituloisten tulot kasvoivat 1,3 prosenttia ja neljän tätä pienituloisemman kymmenyksen tulot kasvoivat 1,2 prosenttia.

Kaikkein pienituloisimman kymmenesosan tulotaso kasvoi 2,2 prosenttia. Pienituloisimmalla kymmenyksellä reaalitulot jäivät reiluun 10 000 euroon.

Tilastokeskus jakaa mittauksessaan suomalaiset kymmeneen väestömäärältään yhtä suureen osaan. Jokaisessa tulokymmenyksessä on noin 540 000 ihmistä.

Tilastokeskuksen taulukosta näkee, kuinka paljon ylimmän kymmenyksen reaalitulot nousivat: 2750 euroa vuodessa.

Suhteellisia tuloeroja mitataan puolestaan ns. Gini-kertoimella. Gini-kerroin sai viime vuonna Suomessa arvon 27,7, mikä oli 0,5 prosenttiyksikköä edellisvuotta suurempi ja lähes samalla tasolla kuin vuonna 2010.

Vuoteen 1995 verrattuna Gini-kerroin on kasvanut noin 5,5 prosenttiyksikköä. Tästä suuri osa on seurausta tuloerojen nopeasta kasvusta 1990-luvun lopulla.

Pienimmillään tuloerot ovat olleet 1980-luvun puolivälissä.

Gini-kerroin saa arvon 0, jos kaikki saavat saman verran tuloja ja arvon 100, jos yksi tulonsaaja saa kaikki tulot. Mitä suurempi Gini-kerroin on, sitä suuremmat ovat suhteelliset tuloerot.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut