Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsemurhien määrä kasvaa Suomessa – synkkä luku myös alle 25-vuotiaista

Suomessa tehtiin viime vuonna 824 itsemurhaa. Tilastokeskuksen tuoreen tiedon mukaan itsemurhien määrä on noussut jo kahtena vuotena peräkkäin. Vuonna 2015 itsemurhia tehtiin 731.

Nuorten itsemurhakuolleisuus on laskenut vain vähän viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vuonna 2017 itsemurhaan kuoli 107 alle 25-vuotiasta.

– On todellakin hyvä, että itsemurhien ehkäisystrategia vuosiksi 2019–2030 on viimein valmisteilla. Nyt on tärkeää huolehtia sen hyvästä valmistelusta ja kattavasta toimeenpanosta, sanoo kriisikeskustoimintojen johtaja Outi Ruishalme Suomen Mielenterveysseuran tiedotteessa.

Tehokkaita keinoja itsemurhien ehkäisemiseksi Ruishalmeen mukaan kyllä tiedetään. Niitä ovat muun muassa varhainen keskusteluapu, hoitoon pääsyn helpottaminen, eri ammattikuntien kouluttaminen itsetuhoisuuden puheeksi ottoon, mielenterveystaitojen vahvistaminen sekä itsemurhakeinojen, kuten ampuma-aseiden tai lääkkeiden, saatavuuden sääntely.

Suomessa tehdään enemmän itsemurhia kuin EU-alueella keskimäärin. Mielenterveysseura katsoo, että kahden viime vuoden nouseva trendi korostaa entisestään tarvetta valtakunnalliselle ja kattavalle strategialle itsemurhien vähentämiseksi.

Mielenterveysseura avasi maaliskuussa osana kriisikeskustoimintoja Itsemurhien ehkäisykeskuksen, joka toimii Helsingissä ja Kuopiossa.

Itsemurhien ehkäisykeskuksen syksyllä käynnistämä ”Mitä kuuluu” -kampanja kannustaa kysymään kuulumisia ja kohtaamaan ihmisen, josta on huolissaan.

Kampanjan kotisivujen osoite on mitakuuluu.fi