Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itäkeskuksen uhkailtu ravintoloitsija: Kukaan ei tee mitään – Neulanvaihtopisteen luona avointa huumekauppaa, kertoo HS

Itäkeskuksessa sijaitsevan Idänpiste-ravintolan omistaja Ari Lahikainen on turhautunut ja vihainen. Ravintolan naapurissa Turunlinnantiellä käydään avointa huumekauppaa, mutta poliisi tai kukaan mukaan ei tee asialle mitään.

Huumekaupasta Helsingin kaupungin päihde- ja mielenterveysasiakkaiden matalan kynnyksen Symppis-päivätoimintakeskuksen liepeillä kertoo Helsingin Sanomat Paikassa voi muun muassa vaihtaa käytettyjä huumeneuloja uusiin.

Symppiksen luona tunnelma on Lahikaisen ja monen muunkin yrittäjän mukaan rauhaton. Lahikainen kertoo, että häntä on uhkailtu useasti. Lisäksi huumekaupan ja aggressiivisesti käyttäytyvien ihmisten vuoksi hänen yrityksensä kärsi taloudellisesti.

– Minut on uhattu tappaa ja kimppuuni on käyty puukolla. Kun ilmoitin hätäkeskukseen, että minut uhattiin ampua, sieltä sanottiin, että emme lähetä poliisia, tehkää netissä laiton uhkaus -ilmoitus, Lahikainen kertoo Helsingin Uutisille.

– Olen katkera, ettei poliisi tee mitään, vaan vähättelee ongelmaa.

Lahikainen avasi ravintolansa ovet vielä puolitoista vuotta sitten kello 15, mutta nykyisin vasta kello 20. Syynä on uhkailu ja häiriköinti ravintolan ovella.

– Menetin useita myyntitunteja ja minun piti palkata portsari ovelle. Ennen portsaria tarvittiin vain perjantai- ja lauantaiöiksi.

Symppis avattiin Turunlinnantiellä pari vuotta sitten.

Lahikainen sanoo, että aikaisemmin yritykset järjestivät hänen ravintolassaan koulutuksia päivisin, mutta alueen epäsiisteyden vuoksi kukaan ei enää halua pitää niitä Idänpisteessä.

Helsingin Sanomien haastattelema komisario Jarmo Heinonen toteaa, että alueelta tulee ilmoituksia säännöllisesti. Mutta poliisin keinot puuttua laajaan ja vaikeasti hallittavaan huumeongelmaan ovat Heinosen mukaan rajalliset.

Hän myöntää, että neulanvaihtopiste voi houkutella paikalle huumeiden myyjiä.

Neuloja vaihdetaan Symppiksessä tuhansia joka päivä, joskus jopa 10 000. Pisteen osastonhoitaja Sirpa Simpanen sanoo HS:ssa, että huumeiden myyminen Symppiksen sisällä on kielletty eikä hän ota kantaa, mitä paikan ulkopuolella tapahtuu.

Ravintoloitsija Lahikaisen mielestä se on kummallista.

– Avi valvoo minun toimintaani ja se menee katkolle, jos ravintolan edustalla on tappeluja.

Hän kysyy, miksei Symppis joudu vastuuseen samalla tavalla.

Helsingin Uutiset kertoi jo keväällä 2017, että Symppiksen luona on ollut ongelmia. Silloin Kiinteistöosakeyhtiö Turunlinnantie14:n hallituksen puheenjohtaja Anne Piironen totesi muun muassa, että häiriöt ovat lisääntyneet kiinteistön alueella.

Juttua täydennetty 15.12. klo 12.13 aiemmalla uutisella Turunlinnantien ongelmista.