Kotihoidon kuntalisä pois 2-vuotiailta – Helsinki haluaa lisätä lasten osallistumista varhaiskasvatukseen

Helsinki haluaa lisätä lasten osallistumista varhaiskasvatukseen. Armi Suojanen

toimitus

Kaupunki aikoo poistaa kotihoidon tuen Helsinki-lisän yli kaksivuotiailta 1. toukokuuta 2019 alkaen.

Kotihoidon tukea voidaan myöntää, jos perheen alle kolmevuotiasta lasta hoidetaan kotona eikä kunnallisessa varhaiskasvatuksessa.

Kotihoidon tuki muodostuu lakisääteisestä hoitorahasta, tulosidonnaisesta hoitolisästä sekä kunnan maksamasta kuntatuesta.

Kuntalisä on Helsingissä on porrastettu lasten iän mukaan. Se on 134,55 euroa lapsesta, joka on täyttänyt kaksi vuotta, mutta on alle kolmevuotias.

Edelleen Helsinki maksaisi lakisääteisen kotihoidon tuen lisäksi kuntalisää 1,5–2-vuotiaalle perheen nuorimmalle 218,64 euroa. Alle 1,5-vuotiailla kuntalisää maksetaan 264 euroa.

Jatkossa Helsingissä yli 2- mutta alle 3-vuotiaan lapsen kotihoidon tuki muodostuisi hoitorahasta ja hoitolisästä, jotka enimmillään ovat 519 euroa kuussa, mikäli hoitolisä maksetaan täysimääräisenä.

Helsinki haluaa päätöksellä lisätä lasten osallistumista varhaiskasvatukseen. Tutkimusten mukaan varhaiskasvatus luo tasavertaiset mahdollisuudet lapsille ja vähentää syrjäytymistä. Päiväkodissa myös lapsen erityistuen tarve on mahdollista huomata aikaisessa vaiheessa.

Kotihoidon tuella oli kaksi–kolmevuotiaita lapsia syyskuun 2018 lopussa 1 810.

Tuen käyttö on vähentynyt helsinkiläisillä perheillä viime vuosina. Vuoden 2013 lopussa kotihoidon tukea sai 8 616 lasta (23,5 % ) 1–6-vuotiaasta väestöstä ja vuoden 2017 lopussa luku oli 7 959 lasta (20,2 %).

Eniten kotihoidon tukea käytettiin Jakomäessä, jossa kotihoidon tuella olevien osuus oli 29 prosenttia 1–6-vuotiaista. Matalin kotihoidon tuen osuus oli Ullanlinnassa, 11 prosenttia.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan mukaan kotihoidon tuen poisto lisännee osallistumista varhaiskasvatuspalveluihin, mutta päiväkotipaikkojen lisätarvetta ei tässä vaiheessa osata ennustaa. Kasvatus- ja koulutuslautakunta käsittelee tukimuutosta ensi viikon kokouksessaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 2. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 3. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 4. Energiayhtiön kilpailusta napsahti kaksi 5000 euron voittoa helsinkiläisille junnuseuroille – "Osa rahoista menee perheille, joilla tiukka taloudellinen tilanne"
 5. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 6. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 7. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 8. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 9. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 10. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 11. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 12. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 13. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 14. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 15. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 4. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 5. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 6. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 7. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 8. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 9. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 10. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 11. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 12. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 13. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 14. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 15. Eveliina Heinäluoma haluaa Helsinkiin uuden apulaispormestarin – "Tärkeää löytää työttömille reitti työelämään palaamiseen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.