Vantaan malli ruoka-avusta leviää, tämä on menestyksen salaisuus – Helsinkikin haluaa eroon leipäjonoista

Koivukylässä sijaitseva hävikkiruokaterminaali on keskeinen osa Yhteinen pöytä -mallia. Vapaaehtoistyöntekijät Reino Söderholm ja Veijo Mäntylä purkavat tavaroita terminaalin varastossa. Paivi Tuovinen

Tuomas Massinen

Vantaalla masinoitu ruoka-avun kehittämismalli Yhteinen pöytä on ollut niin tuloksellinen, että sitä halutaan levittää muuallekin Suomeen.

Sitra ja Yhteinen pöytä käynnistivät viime joulukuussa asian tiimoilta puolitoistavuotisen Hukaton Vantaa -projektin, joka on edennyt nyt toimintakäsikirjan ja vaikuttavuusarvioinnin julkistamiseen.

Vantaan ruoka-aputoiminnan kehittäminen on mallinnettu, jotta sen käytäntöjä voidaan soveltaa muuallakin.

– Tarkoitus on, että eri alueiden ruoka-avun toimijat luovat omat sovelluksensa Yhteisestä pöydästä, tähdentää projektipäällikkö Hanna Kuisma

Vantaan mallin menestyksen salaisuus piilee Kuisman mukaan yhdessä tekemisessä: aiemmin erillään toimineet hävikkiruuan lahjoittajat ja ruoka-avun jakajat on koottu yhteen verkostoon.

Kaupat, tukut ja tehtaat kuljettavat lahjoittamansa ruuat keskitetysti Koivukylän hävikkiterminaaliin, josta ruokien matka jatkuu jakelupisteisiin ympäri Vantaata.

Yhteisen pöydän valttina pidetään sen monipuolisuutta kestävän kehityksen ja kiertotalouden kannalta. Kyse ei ole vain leipäjonoista tai yhteisölounaista, vaan paljon muustakin.

Vaikuttavuusarvioinnin mukaan malli on lisännyt jaettavan ilmaisen ruokahävikin määrää ja pienentänyt samalla biojätekuormaa ja hiilijalanjälkeä. Yhteinen pöytä kuljettaa viikossa keskimäärin 20 000 kiloa hävikkiruokaa hyötykäyttöön. Tästä hyötyvät noin 5 000 vähävaraista vantaalaista viikoittain.

Keskitetyt kuljetukset ruoka-aputoimijoille ovat laskeneet ruuan kuluja ja nopeuttaneet toimituksia. Kuljetukset ovat maksuttomia. Ruoka-avun jakelijat ovat saaneet yhteisötyöstä vertaistukea. Toiminta on myös vahvistanut yhteisöllisyyttä, luonut tapahtumia ja parantanut avunsaajien hyvinvointia. Samoja vaikutuksia toivotaan syntyvän muuallakin.

Projektiin osallistuu kymmenen paikkakuntaa, muun muassa Espoo ja Helsinki. Niille kerrotaan Yhteisen pöydän kokemuksista ja siitä, miten ruoka-avun verkostoja kannattaa koota. Vantaalla ensiaskel oli kaupungin ja seurakuntien yhteistyö.

– Haasteena on, miten arjen toimijoiden yhteistyö saadaan eri paikkakunnilla pelaamaan. Kaupunki ja tukityöllistäminen on hyvä saada mukaan toimintaan, entistä enemmän, sillä ruoka-aputyö on rankkaa vapaaehtoisille. Vantaallakin sosiaalitoimella voisi olla tässä vahvempi rooli, Kuisma sanoo.

Pyrkimyksenä on, että alueilla ruoka-avun toimijoiden kilpailu vähenee, hävikkiä hyödynnetään yhä enemmän ja pitkäaikaistyöttömät työllistetään hävikkityöhön. Tavoitteena on myös kehittää toimintaa yhteisölliseksi, osallistavaksi ja inhimillisemmäksi.

– Päämääränä on, ettei kenenkään enää tarvitse jonottaa ruokaa ulkona.

Yhteinen pöytä kiteytettynä

Vantaan kaupunki ja seurakuntayhtymä hallinnoivat ja rahoittavat ruoka-avun kehittämisen mallia, Yhteistä pöytää. Mallia on työstetty vuodesta 2013 yhdessä ruoka-avun verkoston kanssa.

Toimintamalli yhdistää yhteisöllisen ja omaehtoista toimijuutta tukevan ruoka-aputoiminnan hävikkiruuan keskitettyyn jakeluun.

Vantaan verkostoon kuuluu nyt noin 35 ruokahävikin lahjoittajaa, kuten kauppoja, elintarviketehtaita ja tukkuja, ja 65 ruoka-apua monipuolisesti jakavaa tahoa. Näitä ovat mm. yhdistykset, asukastilat ja seurakunnat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 4. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 5. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 7. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 8. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 9. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 10. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 11. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 12. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 13. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 14. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 15. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 3. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 4. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 8. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 9. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 10. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 11. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 14. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 15. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.