Supo: Terrorismin uhka säilyy kohonneella tasolla – "Yhä useampia innoittaa radikaali-islamistinen propaganda"

Suojelupoliisin arvion mukaan terrorismin uhka pysyy Suomessa lähitulevaisuudessa kohonneella tasolla.

Uhka on ollut Supon neliportaisen asteikon tasolla kaksi kesäkuusta 2017 lähtien.

Supo arvioi terrorismin uhkaa tasoilla matala, kohonnut, korkea ja erittäin korkea.

– Ei ole merkkejä siitä, että uhka vähenisi. Merkittävin uhka ovat yksittäiset toimijat ja radikaalit ryhmät, kertoi Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari maanantaiaamupäivällä.

Supon seurannassa Suomessa on tällä hetkellä 370 kohdehenkilöä, joilla epäillään olevan kytköksiä kansainväliseen terrorismiin. Kohdehenkilöiden määrä on viime vuosina kasvanut. Heissä on edustettuna 20 eri kansallisuutta. Yhä useampia innoittaa radikaali-islamistinen propaganda.

Supo pitää todennäköisenä, että Suomessa toimivien terrorismia tukevien verkostojen tavoitteena on radikalisoida ja värvätä lisää kannattajia.

– Terrorismin uhkaa arvioidaan jatkuvasti, ja muutoksia arvioon tehdään tarvittaessa, sanoi Supon erikoistutkija Saana Nilsson

Suojelupoliisi kertoi terrorismiarviostaan julkistaessaan uuden kansallisen turvallisuuden katsauksensa. Katsauksessa tarkastellaan Supon toimialaan kuuluvia ilmiöitä ja arvioidaan niiden kehitystä.

Katsauksesta nousevat esille myös vieraiden valtioiden laiton tiedustelu, hybridivaikuttaminen, kybervakoilu ja kotimaiset ääriliikkeet.

Pelttari totesi, että myös oikeudettomasti maassa oleskelevat ovat Suomessa "kasvava ongelma".

Supo arvioi, että Suomeen kohdistuva vieraiden valtioiden tiedustelu jatkuu aktiivisena lähivuodet.

Suomessa toimii pysyvästi useiden valtioiden tiedustelupalveluita. Supo ei halunnut paljastaa, mitkä valtiot harjoittavat maassa tiedustelutoimintaa.

Supon mukaan laittoman tiedustelun torjuminen muuttuu yhä vaikeammaksi. Tämä johtuu muun muassa tekniikan kehityksestä.

Myös Suomeen kohdistuva hybridivaikuttaminen on aktiivista. Kyse on etenkin poliittiseen ja taloudelliseen päätöksentekoon liittyvästä vaikuttamisesta.

– Esimerkiksi energiapoliittiseen päätöksentekoon on pyritty vaikuttamaan, kertoi Supon apulaispäällikkö Seppo Ruotsalainen

Katsauksessa ennakoidaan, että valtiollisten toimijoiden valmius käyttää voimakkaitakin vaikuttamiskeinoja pysyy korkeana.

Kotimaiset ääriliikkeet eivät Supon mukaan uhkaa valtion ja yhteiskunnan turvallisuutta. Ne voivat kuitenkin aiheuttaa yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen liittyviä ongelmia.

–Kansallisen turvallisuuden näkökulmasta huomionarvoisin ääriryhmä on uusnatsistinen Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL). Äärioikeistolaisissa ja maahanmuuttovastaisissa piireissä ilmenee yhä enemmän vainoamista ja vihakampanjointia, jonka kohteina ovat muun muassa viranomaiset, toimittajat ja tutkijat. Yleistyessään laajamittainen vihamielinen vaikuttaminen voi heikentää yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja, Supon raportissa todetaan

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut