Satu Taiveaho muuttaa jouluksi uuteen kotiin – "Täältä tulee nelikymppisten sinkkunaisten porukka"

Satu Taiveaholle aamu on päivän paras hetki, mutta lasten myötä myöhäisilta lasten nukahdettua on noussut arvoon arvaamattomaan. Hän arvelee, että Riihimäellä on taas aikaa liikkua luonnossa. Marko Kekki

Pia Herme

– Varokaa vaan, täältä tulee nelikymppisten sinkkunaisten porukka, nauraa Satu Taiveaho, joka on muuttamassa takaisin kotikonnuilleen Riihimäelle joulukuun puolivälissä.

Sinkkunaisilla hän viittaa ystäviinsä, jotka elävät samanlaisessa tilanteessa kuin hän: vastaeronneina.

– Voimme tarjota toisillemme tukea ja apua, hän tarkentaa Aamuposti-lehden haastattelussa.

Varoitusheitto kuvastanee kuitenkin, että erosta ja sen aiheuttamasta julkisuushälystä huolimatta Taiveaho katsoo myönteisin ja kiitollisin ajatuksin elämäänsä eteenpäin.

– Elämä on ollut minulle monella tavalla hyvä ja uskon, että hyviä asioita elämä tuo myös tullessaan. Ja on kiva palata Riihimäelle, Taiveaho sanoo Aamupostille.

Siteet kaupunkiin eivät ole koskaan katkenneet, sillä täällä asuu yhä paljon ystäviä ja tuttuja sekä ennen kaikkea vanhemmat.

– Vanhemmat ilman muuta vaikuttivat muuttoon. He voivat olla apuna arjessani. Tosin heillä alkaa olla paljon ikää, ja varmasti he tarvitsevat lähivuosina puolestaan minun apuani, joten olen valmiiksi lähellä, Taiveaho tuumii.

Isä Esko Taiveaho toimi aikoinaan kaupungin koulutoimenjohtajana ja äiti Anita perusturvajohtajana.

Riihimäen hyvä sijainti on jälleen kerran vaikuttamassa muuttopäätökseen:

– Pääsen junalla kätevästi töihin Helsinkiin. Antti (Kaikkonen) ja hänen vanhempansa asuvat Tuusulassa, myös Hämeenlinna on minulle tärkeä kaupunki.

Kaiken kaikkiaan muutto juuri Riihimäelle tuntui tässä kohden elämää turvalliselta ratkaisulta.

Taiveahon silmissä Riihimäki näyttäytyy hyvänä asuinkaupunkina.

– Luonto ja liikuntamahdollisuudet ovat lähellä kuten Hatlammin suo, Vahteriston ulkoilualue, Riutan ulkoilualue. Kesällä vesitornin kahvila ja ulkouimala ovat kivoja. Kirjastossa tulen varmasti käymään usein.

Taiveaho kertoo vetävänsä aluksi henkeä ja antavansa itselleen aikaa asettua uuteen arkeen.

– Aion keskittyä lapsiin, töihin ja lasten harrastuksiin.

Perheen 4- ja 6-vuotiaat asuvat enimmäkseen Taiveahon luona Riihimäellä.

– Toki Antti on heidän elämässään edelleen mukana ja tapaa heitä, vähän samaan tyyliin kuin avioeroperheissä yleensäkin.

Hän on löytänyt pienen omakotitalon itselleen ja lapsilleen kaupungin itäiseltä alueelta. Berninpaimenkoira Amigolle siellä on riittävä piha-aitaus.

– Piha on pieni, mutta en rakasta pihatöitä!

Taiveaho rakastaa luonnossa vaeltamista, joten hän arvostaa lähellä olevia ulkoilumaastoja. Hän arvelee, että liikunnalle jää nyt hieman aiempaa enemmän aikaa, sillä luottamustoimia tippui pois muuton vuoksi.

Kiinnostaisiko hypätä kotikaupungin kunnallispolitiikkaan tai paluu eduskuntaan?

– Vaikuttamisen paloa on edelleen, ja on aika todennäköistä, että jonkinlaiseen vaikuttamistyöhön lähden, hän vastaa.

Mutta pienten lasten äitinä ainakaan tulevat eduskuntavaalit eivät houkuta.

– Kunnallisvaaleihin on vielä aikaa, joten harkitaan asiaa sitten. Uudenmaan maakuntavaaleihin olin lupautunut ehdolle, joten ne kiinnostavat myös täällä Hämeessä. Mikäli vaalit ylipäätään tulevat, hän jatkaa.

Jututin ensimmäisen kerran Satu Taiveahoa hänen asuessaan vielä kotona koulutyttönä. Tuolloin aiheena oli eläinsuojelu. Eläimet ovat seuranneet mukana elämässä kaikki nämä vuodet. Siksi oli suuri suru joutua luopumaan hevosista eron vuoksi. Maalla elämään tottuneet kissat jäivät nekin Tuusulaan.

– Jossain vaiheessa hakeudun varmasti taas johonkin tallille.

Vahva sosiaalinen omatunto on ollut hänen elämänvaiheissaan keskeinen pohjavire myös työelämässä. Tätä nykyä hän toimii toiminnanjohtajana Suvanto ry:ssä, joka tekee töitä kaltoin kohdeltujen ja väkivaltaa kohdanneiden ikääntyneiden auttamiseksi ja näitä ilmiöiden torjumiseksi.

– Osin se on varmaan tullut ”verenperintönä” vanhemmiltani. Kotona on keskusteltu yhteiskunnallista asioista ja arvona on välittynyt heikoimmista huolehtiminen.

Satu Taiveahon haastattelun julkaisi ensin Aamuposti.

Satu Taiveaho

S. 1976.

Yhteiskuntat. maisteri v. 2001.

SDP:n kansanedustajana Hämeestä v. 2003-2011.

Hlinnan kaupunginvaltuustossa v. 2001-2008.

Työskennellyt mm. Sininauhasäätiön toimitusjohtajana, lähi- ja perushoitajaliitto Superin järjestöpäällikkönä.

Nykyisin Turvallisen vanhuuden puolesta – Suvanto ry:n toiminnanjohtaja.

Naimisiin kansanedustaja Antti Kaikkosen (kesk.) kanssa v.2008.

Ero v. 2018.

Taiveaho ja Kaikkonen ovat kahden, 4- ja 6-vuotiaan, lapsen sijaisvanhempia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 2. Helsingin koronalasku ensi vuonna "suorastaan dramaattinen" – työttömien määrä lisääntyi puolessa vuodessa 10 000:lla
 3. Muumit juhlivat Kansallismuseossa
 4. Hopeatöiden suurmestarin Bertel Gardbergin näyttely on avoinna Tuomiokirkon Kryptassa
 5. Vorschmack vegeksi – meilahtelaisravintola teki Mannerheimin klassikosta rohkean version
 6. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 7. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 8. Tällaista murskakritiikkiä sai Kaivopuiston kesäkokeilu: Kaikki liikkuivat niin kuin ennenkin, yrittäjät kärsivät ja betoniporsaat olivat rumia
 9. Helsingin Taiteiden yö peruttiin, mutta paikallisesti järjestettävä tapahtuma valtaa Töölön – Luvassa musiikkia, tanssia ja kuvataidetta
 10. Pakilan Lidl avautui remontin jälkeen
 11. T24: Entisöity Padisen luostari on jälleen avoinna yleisölle – Luostari on mainio päiväretkikohde omalla autolla liikkuville
 12. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 13. Nyt tuli suositus kasvomaskien käytöstä Helsingin joukkoliikenteeseen – Pormestari Jan Vapaavuori: "Kaupunki varmistaa, että vähävaraisilla on mahdollisuus suosituksen noudattamiseen"
 14. Koululaisten kulkureittien turvallisuuteen kiinnitetään huomiota katutyömaalla – viimeistelyt Pohjois-Haagassa käynnissä
 15. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kaivopuiston ajoestekokeilu keskeytetään – "Hyvistä tavoitteista huolimatta ei ollut onnistunut"
 2. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 3. Aatos Erkon penkki sai lähteä kun asemahallissa suitsittiin järjestyshäiriöitä – "Tilanne on selkeästi parantunut"
 4. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 5. Nyt tuli suositus kasvomaskien käytöstä Helsingin joukkoliikenteeseen – Pormestari Jan Vapaavuori: "Kaupunki varmistaa, että vähävaraisilla on mahdollisuus suosituksen noudattamiseen"
 6. Helsinkiläinen kauppakeskus saa tänään peräti 6 uutta ravintolaa – katso lista tästä
 7. Salkkarirooli voi joskus olla taakka – Hekan hallituksen uusi puheenjohtaja Jasmin Hamid oli politiikassa mukana jo ennen näyttelijän uraa
 8. T24: Kolme Tallinnan keskustahotellia menee remonttiin – Luvassa myös lisää irtisanomisia
 9. Lukijalta: Kasvomaskit ilmaiseksi eläkeläisille
 10. Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin
 11. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 12. "Ihmisruumiin" osat olivatkin karhun käpälät – näin poliisi selittää virhetulkinnan
 13. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 14. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 15. Kontulalainen kerrostalopiha poikkeaa täysin totutusta – "Ihmisiä näkee kesäisin lukemassa, juttelemassa tai vaikka mansikoita poimimassa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.