Satu Taiveaho muuttaa jouluksi uuteen kotiin – "Täältä tulee nelikymppisten sinkkunaisten porukka"

Satu Taiveaholle aamu on päivän paras hetki, mutta lasten myötä myöhäisilta lasten nukahdettua on noussut arvoon arvaamattomaan. Hän arvelee, että Riihimäellä on taas aikaa liikkua luonnossa. Marko Kekki

Pia Herme

– Varokaa vaan, täältä tulee nelikymppisten sinkkunaisten porukka, nauraa Satu Taiveaho, joka on muuttamassa takaisin kotikonnuilleen Riihimäelle joulukuun puolivälissä.

Sinkkunaisilla hän viittaa ystäviinsä, jotka elävät samanlaisessa tilanteessa kuin hän: vastaeronneina.

– Voimme tarjota toisillemme tukea ja apua, hän tarkentaa Aamuposti-lehden haastattelussa.

Varoitusheitto kuvastanee kuitenkin, että erosta ja sen aiheuttamasta julkisuushälystä huolimatta Taiveaho katsoo myönteisin ja kiitollisin ajatuksin elämäänsä eteenpäin.

– Elämä on ollut minulle monella tavalla hyvä ja uskon, että hyviä asioita elämä tuo myös tullessaan. Ja on kiva palata Riihimäelle, Taiveaho sanoo Aamupostille.

Siteet kaupunkiin eivät ole koskaan katkenneet, sillä täällä asuu yhä paljon ystäviä ja tuttuja sekä ennen kaikkea vanhemmat.

– Vanhemmat ilman muuta vaikuttivat muuttoon. He voivat olla apuna arjessani. Tosin heillä alkaa olla paljon ikää, ja varmasti he tarvitsevat lähivuosina puolestaan minun apuani, joten olen valmiiksi lähellä, Taiveaho tuumii.

Isä Esko Taiveaho toimi aikoinaan kaupungin koulutoimenjohtajana ja äiti Anita perusturvajohtajana.

Riihimäen hyvä sijainti on jälleen kerran vaikuttamassa muuttopäätökseen:

– Pääsen junalla kätevästi töihin Helsinkiin. Antti (Kaikkonen) ja hänen vanhempansa asuvat Tuusulassa, myös Hämeenlinna on minulle tärkeä kaupunki.

Kaiken kaikkiaan muutto juuri Riihimäelle tuntui tässä kohden elämää turvalliselta ratkaisulta.

Taiveahon silmissä Riihimäki näyttäytyy hyvänä asuinkaupunkina.

– Luonto ja liikuntamahdollisuudet ovat lähellä kuten Hatlammin suo, Vahteriston ulkoilualue, Riutan ulkoilualue. Kesällä vesitornin kahvila ja ulkouimala ovat kivoja. Kirjastossa tulen varmasti käymään usein.

Taiveaho kertoo vetävänsä aluksi henkeä ja antavansa itselleen aikaa asettua uuteen arkeen.

– Aion keskittyä lapsiin, töihin ja lasten harrastuksiin.

Perheen 4- ja 6-vuotiaat asuvat enimmäkseen Taiveahon luona Riihimäellä.

– Toki Antti on heidän elämässään edelleen mukana ja tapaa heitä, vähän samaan tyyliin kuin avioeroperheissä yleensäkin.

Hän on löytänyt pienen omakotitalon itselleen ja lapsilleen kaupungin itäiseltä alueelta. Berninpaimenkoira Amigolle siellä on riittävä piha-aitaus.

– Piha on pieni, mutta en rakasta pihatöitä!

Taiveaho rakastaa luonnossa vaeltamista, joten hän arvostaa lähellä olevia ulkoilumaastoja. Hän arvelee, että liikunnalle jää nyt hieman aiempaa enemmän aikaa, sillä luottamustoimia tippui pois muuton vuoksi.

Kiinnostaisiko hypätä kotikaupungin kunnallispolitiikkaan tai paluu eduskuntaan?

– Vaikuttamisen paloa on edelleen, ja on aika todennäköistä, että jonkinlaiseen vaikuttamistyöhön lähden, hän vastaa.

Mutta pienten lasten äitinä ainakaan tulevat eduskuntavaalit eivät houkuta.

– Kunnallisvaaleihin on vielä aikaa, joten harkitaan asiaa sitten. Uudenmaan maakuntavaaleihin olin lupautunut ehdolle, joten ne kiinnostavat myös täällä Hämeessä. Mikäli vaalit ylipäätään tulevat, hän jatkaa.

Jututin ensimmäisen kerran Satu Taiveahoa hänen asuessaan vielä kotona koulutyttönä. Tuolloin aiheena oli eläinsuojelu. Eläimet ovat seuranneet mukana elämässä kaikki nämä vuodet. Siksi oli suuri suru joutua luopumaan hevosista eron vuoksi. Maalla elämään tottuneet kissat jäivät nekin Tuusulaan.

– Jossain vaiheessa hakeudun varmasti taas johonkin tallille.

Vahva sosiaalinen omatunto on ollut hänen elämänvaiheissaan keskeinen pohjavire myös työelämässä. Tätä nykyä hän toimii toiminnanjohtajana Suvanto ry:ssä, joka tekee töitä kaltoin kohdeltujen ja väkivaltaa kohdanneiden ikääntyneiden auttamiseksi ja näitä ilmiöiden torjumiseksi.

– Osin se on varmaan tullut ”verenperintönä” vanhemmiltani. Kotona on keskusteltu yhteiskunnallista asioista ja arvona on välittynyt heikoimmista huolehtiminen.

Satu Taiveahon haastattelun julkaisi ensin Aamuposti.

Satu Taiveaho

S. 1976.

Yhteiskuntat. maisteri v. 2001.

SDP:n kansanedustajana Hämeestä v. 2003-2011.

Hlinnan kaupunginvaltuustossa v. 2001-2008.

Työskennellyt mm. Sininauhasäätiön toimitusjohtajana, lähi- ja perushoitajaliitto Superin järjestöpäällikkönä.

Nykyisin Turvallisen vanhuuden puolesta – Suvanto ry:n toiminnanjohtaja.

Naimisiin kansanedustaja Antti Kaikkosen (kesk.) kanssa v.2008.

Ero v. 2018.

Taiveaho ja Kaikkonen ovat kahden, 4- ja 6-vuotiaan, lapsen sijaisvanhempia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.