Suomen kohtalonkesänä 1944 kaatunut Viljo Laakso palaa viimein kotiin – hengissä selvinnyt veli kävi Neuvostoliitossa "viisumitta ja vain konepistoolin kanssa"

MAANPUOLUSTUS Viljo Laakson jäännökset löytyivät Portinhoikasta, jossa hän kaatui kesällä 1944. Laakson perhe menetti sodassa neljä poikaa.

Olavi Leikola ja Timo Laakso Maskilan veljesten muistolaatan äärellä. Laatta kiinnitettiin tilan aitan seinään 10 vuotta sitten. Marja Puisto

Marja Puisto

Tämän vuoden itsenäisyyspäivä on erityisen koskettava Nummen Maskilan kylässä asuvalle Laakson perheelle. Nummen kirkolla järjestetään itsenäisyyspäivänä sankarivainaja Viljo Laakson hautaan siunaaminen. Viljo Laaksokaatui 28.6.1944 Portinhoikassa. Näitä Talin lähellä sijaitsevia taistelupaikkoja on sotahistoriassa kuvattu "helvetin portiksi" venäläisten hyökkäyksen rajuuden vuoksi.

Viime kesänä Viljon veljenpoika, Maskilan tilan nykyinen isäntä, Timo Laakso sai tiedon, että sedän tuntolevyt ja jäännökset ovat löytyneet Portinhoikan Kyöpelinvuoren kalliolta.

– Hieno asia, että löydettiin. Nyt hän pääsee kotikunnan multiin sieltä kallionkolosta. Paikalta löytyi myös suomalaisia nappeja ja hylsyjä, Timo Laakso toteaa hiljaisena.

Hiljaisuus oli vallalla Laakson perheessä vuosikymmenten ajan, jos keskusteluaiheena oli sota. Vuodet 1942–47 olivat raskaat Maskilassa. Sota vei veljeksistä neljä, kaksi heistä, Eino ja Viljo, kuolivat samana päivänä.

Unto kaatui 1942 Syvärillä ja Esko kuoli rintamalla saatuun tuberkuloosiin 1947. Kolme veljeksistä säästyi. Perheeseen kuului myös kolme tyttöä, jotka toimivat lottina. Timo Laakson puoliso Heidi Trebs-Laakso kertoo, miten juttua riitti suvun kesken kaikesta muusta, mutta sota oli ymmärrettävästi liian vaikea pala käsiteltäväksi.

– Timon isältä Reinolta sai lyhyen vastauksen sotaan liittyvistä asioista, jos kysyi, mutta juttu ei siitä jatkunut, Trebs-Laakso kertoo.

Viljo Laakson jäännökset löydettiin kaksi vuotta sitten. Sukulaiselle tehdyn DNA-testin kautta pystyttiin varmistamaan, että kyseessä oli tuntolevyjen omistaja.

– Viljon luiden päällä oli vain 1–10 sentin kerros maata, mitä nyt 74 vuodessa kertyy. Portinhoikassa käytiin paljon taisteluja Ihantalan taisteluun liittyen. Viljon joukko-osaston eli kenttätykistörykmentti 19:n sotapäiväkirjat olivat hyvin puutteelliset, joten niistä ei saanut kuvausta tapahtumien kulusta. Kukaan ei kerennyt päiväkirjoja kirjoittamaan ja osa niistä on luultavasti myös kadonnut, kertoo Nummen ja Pusulan sotahistorian asiantuntija Olavi Leikola

Viljo Laaksosta on saatu hyvin vähän tietoa. Hän oli ollut kutsunnoissa vuonna 1927, jossa hänet oli määrätty vakinaiseen palvelukseen radiopataljoonaan. Nummen suojeluskuntaan hän oli liittynyt 9.1.1934, seuraavan vuoden lopulla hänet ylennettiin korpraaliksi. Palvelukseen hän oli astunut lokakuussa 1939 ampumatarvikevarastokomppaniaan. Jatkosodassa hän palveli alikersanttina kenttätykistörykmentti 19:n III.patteriston 8:ssa patterissa.

Eino Laakson viimeisistä vaiheista on jotakin tietoa. Leikola kertoo tarinan Väinö Lehervon muistikuvista.

– Einon porukka oli perääntymisvaiheessa Vitele-joen länsipuolella. Vihollinen painosti ja suomalaiset olivat irtaantumassa jokilinjasta. Eino oli sitä mieltä, että jos jatketaan, ollaan kohta Pohjanlahdella. Eino lähti jokilinjalle takaisin ja kaatui siellä, Leikola kertoo.

Lehervo oli kuulemassa nämä viimeiset sanat. Niin Lehervo kuin Leikola ovat samaa mieltä veljessarjan luonteenpiirteistä.

– Kaikki veljekset ansaitsevat kunniamaininnan. He olivat peräänantamattomia ja tekivät rintamalla kaiken mitä voivat. Veljekset olivat isänmaallisia ja maanpuolustushenkisiä, Leikola toteaa.

Kerran olen Neuvostoliitossa käynyt ja silloin ei tarvittu passia eikä viisumia, vain konepistooli."

Sisukkuudesta kertoo myös sodassa toisen jalkansa menettäneen Väinön tarina.

– Hän hoiti vammastaan huolimatta maatalon töitä. Ennen proteesin saamista hän lapotti heinäpellolla niin, että tynkä jalka oli tuolilla. Juoksukilpailuihin hän osallistui itse tehdyllä puujalalla voittaen monta tervejalkaista, Leikola muistelee.

Itänaapuriin Väinöä oli turha houkutella. Hän perusteli kieltäytymisensä hyvin selkeästi.

– Kirkkoherra kysyi kerran lähtisikö Väinö mukaan Neuvostoliittoon ryhmämatkalle. Väinö vastasi tähän, hän on 'kerran käynyt ja silloin ei tarvittu passia eikä viisumia, vain konepistooli. Perkele, en kyllä lähde', Leikola tarinoi.

Maskilan tilan aitan seinässä on muistolaatta, joka kiinnitettiin sinne kaatuneiden veljesten kunniaksi kymmenen vuotta sitten.

Laatan hankkimisen laittoi alulle Leikola, mukana toteutuksessa olivat Juhani Mannerkoski ja Nummi-Pusulan Rintamaveteraanit. Rahoittajina oli paikallisia yrityksiä ja tilan naapureita.

Viljo Laakson hautaan siunaaminen on itsenäisyyspäivänä Nummen sankarihaudalla jumalanpalveluksen jälkeen. Lippukulkue pysähtyy Viljo Laakson haudalla, jossa on myös kunniavartio normaalin sankaripatsaan kunniavartion lisäksi. Tämän jälkeen seurakuntatalolla on kaikille avoin muistotilaisuus ja itsenäisyyspäivän kirkkokahvit.

Maskilan suru

Perheessä oli kymmenen lasta, seitsemän poikaa ja kolme tyttöä.

Kersantti Unto Laakso kaatui Syvärillä loppuvuodesta -42. Vuonna 1916 syntynyt kersantti Eino Laakso ja vuonna 1908 syntynyt perheen esikoinen alikersantti Viljo Laakso kaatuivat samana päivänä 28.6.1944.

Korpraali Esko Laakso kuoli rintamalla saatuun tuberkuloosiin vuonna -47.

Kersantti Väinö Laakso haavoittui Jandeba-joella, toinen jalka jouduttiin amputoimaan. Perheen nuorin jatkosodassa mukana ollut korpraali Reino Laakso sai luodin jalkaansa. Ainoa fyysisesti vammoitta sodasta palannut oli alikersantti Martti Laakso.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 2. Salaattibaarit tekivät paluun kauppoihin tauon jälkeen – "Koronan leviämisriski ottimien välityksellä pieni"
 3. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 4. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 5. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 6. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 7. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 8. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia
 9. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 10. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 11. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 12. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 13. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 14. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 15. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 3. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 4. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 5. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 6. T24: Viron koronatilanne 1. heinäkuuta: Viruksen leviämisvauhti jatkaa hidastumistaan
 7. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 8. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 9. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 10. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 11. Helsingissä hukkui kesäkuussa 5 ihmistä – MTV: Uimarannoille varoituskylttejä arabiaksi ja somaliksi
 12. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 13. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin
 14. T24: Viru-hotellin uusi johtaja Sari Sopanen: Paluu Tallinnaan on paluu juurille
 15. Harva tietää tästä Mauno Koiviston 60-vuotisjuhlan kunniaksi tehdystä muistopaikasta Helsingissä – "Häpeällistä, ettei ole hoidettu"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.