Näinkö yksityisautot korvataan? – Jopa drone-lennokit ovat vaihtoehtoina uudessa kokeilussa

Aviapoliksessa testaillaan ensi vuonna uusia kestävän liikkumisen palveluja. Vantaa kehittelee ratkaisuja yli 30 toimijan kanssa viime viikolla alkaneessa Aviapoliksen Liikennelabra -hankkeessa.

Tavoitteena on vähentää päästöjä, sujuvoittaa liikennettä ja korvata henkilöautoilua ympäristöystävällisillä, kustannustehokkailla ja hiljaisilla kulkumuodoilla.

Tällaisia voisivat olla vaikkapa yhteiskäyttöautot, sähköbussit, kaupunkipyörät ja droonit.

– Aviapoliksesta halutaan tehdä käveltävä korttelikaupunki, jossa liikkuminen on turvallista ja sujuvaa, kiteyttää Aviapolis-alueen projektijohtaja Arja Lukin

Tätä nykyä kolme neljäsosaa Aviapoliksen matkoista taitetaan henkilöautolla. Pyrkimyksenä on vähentää huomattavasti henkilöautoriippuvuutta ja siirtää alueen liikenne lähivuosina järjestelmään, joka yhdistää innovatiivisesti julkisia ja yksityisiä kulkutapoja.

– Olemme toki realisteja: isot muutokset eivät tapahdu hetkessä, Lukin summaa.

Tiedossa on jo joitakin testattavia malleja. Lukinin mukaan Aviapoliksessa on ongelmana, etteivät pysäköintipaikat tahdo riittää kaikille. Pulmaa koetetaan ratkoa parkkiruutujen yhteiskäytöllä.

– Päivällä samoja ruutuja käyttäisivät alueen työntekijät, illalla asukkaat, Lukin kertoo.

Hankkeessa pureudutaan myös viimeisen kilometrin ongelmaan: miten pysäkiltä tai asemalta pääsisi nykyistä nopeammin työpaikalle, kauppaan tai kotiin? Pohdittavana on myös, löytyisikö hotellien ja bisnespuistojen asiakkaiden taksikyydeille vaihtoehtoja.

Kaupunkipyörätkin ovat osa suurta suunnitelmaa. Vantaa aikoo tuoda pyöräjärjestelmän Aviapolikseen ensi vuonna. Meneillään on pyörätoimittajan kilpailutuksen loppuvaihe.

Suunnitteilla on myös ”lentäviä kokeiluja”, joissa droonit eli kauko-ohjattavat lennokit kuljettavat kauppojen paketteja kuluttajille.

– Verkkokaupan toimijat ovat olleet kiinnostuneita droonien hyödyntämisestä. Haluamme tietoa siitä, mitä kaupunkiympäristössä pitää huomioida, kun niitä käytetään, Lukin kertoo.

Liikennemääristä ja liikenteen sujuvuudesta aiotaan kerätä tietoa yhteen eri paikoista. Esimerkiksi Vantaan kaikki liikennevalot liitetään samaan käyttöjärjestelmään. Tarkoituksena on hyödyntää koottua dataa julkisen liikenteen nopeuttamiseksi ja ruuhkien vähentämiseksi.

Vantaan liikennesuunnittelupäällikkö Markus Holm kertoo, että yritykset ovat nyt pääosassa. Hankkeessa on mukana jo yli 20 yhtiötä.

– Kaupunki pyrkii mahdollistamaan uusien asioiden syntymisen ja auttamaan rahoituksen hakemisessa eri lähteistä. Samalla pyrimme ymmärtämään, mitä kaikki tämä tarkoittaa tulevaisuuden kaupunki-, liikenne- ja kuntatekniikan suunnittelussa, Holm selvittää.

Aviapoliksessa on jo viime vuosina toteutettu liikkumiskokeiluja, jotka ovat tuoneet markkinoille Go now! -yhteiskäyttöauton ja Vedia taxi -kimppataksin. Holmin mukaan erona aiempaan tekemiseen on kokeilujen mittakaava ja yritysten määrä.

– Lumihiutaleesta ei tule vyöryä, mutta lumipallosta se voi syntyä. Teknologia alkaa olla hieman kypsempää, ja sitä on aika testata aiempaa aidommassa kaupunkiympäristössä, Holm toteaa.

Liikennelabra

Osa Trafin ylläpitämää kokonaisuutta ja Smart & Clean -säätiön muutosprojekti.

Vajaan miljoonan euron hanke, joka kestää kolme vuotta.

Pyrkimyksenä on kehittää liikkumisen palveluja ja digitalisaatiota edistämällä ympäristöystävällisiä ja turvallisia ratkaisuja.

Samalla tehostetaan yhteistyötä julkisten ja yksityisten toimijoiden välillä sekä kannustetaan valtakunnallisia ja kansainvälisiä tahoja mallien testaukseen.

Aviapolis toimii liikkumispalvelujen testausalustana, mutta tarkoituksena on, että palvelut ovat laajennettavissa muuallekin Suomeen ja ulkomaille.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut