12 naista kertoo raiskauksesta tuomitun toimittajan teoista Journalistille – "Heräsin siihen, että hän oli sisälläni"

Palkitun toimittajan teoista ei kerrottu, vaikka lähipiiri tiesi niistä vuosia, sanovat haastatellut naiset. Arkisto

toimitus

Useat naiset kertovat järkyttävistä kokemuksistaan palkitun toimittajan, ja raiskauksesta sekä seksuaaliseen tekoon pakottamista hiljattain ehdolliset tuomiot saaneen Ari Lahdenmäen kanssa.

Journalisti-lehti on haastatellut kaikkiaan 12 naista,joiden kokemukset Lahdenmäestä ajoittuvat liki 15 vuoden ajalle, sekä lukuisia Lahdenmäen tuntevia henkilöitä.

Lahdenmäkeä kuvaillaan älykkääksi, hauskaksi ja nokkelaksi seuramieheksi, mutta toisaalta myös rajusti päihteitä käyttäväksi ja joskus myös öykkäröiväksi.

Emma lähti vuonna 2004 jatkoille Lahdenmäen ja tämän ystävän kanssa viimeksimainitun asunnolle, koska Emma oli kiinnostunut Lahdenmäen ystävästä.

Hän heräsi asunnolla siihen, että Lahdenmäki oli hänen sisällään. Pelokas ja hämmentynyt Emma ei uskaltanut vastustella.

Jaana oli tutustunut Lahdenmäkeen vähitellen vuonna 2006 ja baari-illan jälkeen Lahdenmäki tarjosi Jaanalle yöpaikan. Myös Jaana heräsi siihen, että Lahdenmäki oli yhtynyt häneen. Jaanan mukaan hän ei heti edes ymmärtänyt mitä oli tapahtunut.

–Mielikuvani on, että sammuneen hyväksikäyttämistä ei tuohon aikaan pidetty ihan tavattomana. Se oli huuruista aikaa muutenkin. Lahdenmäki leuhki baareissa ’panneensa minua’, Jaana kertoo lehdelle.

Lahdenmäki väkisinmakasi myöhemmin Jaanan vielä uudestaankin eriäillä jatkoilla isommassa porukassa sekä kävi häneen käsiksi Koffin puistossa. Lahdenmäki oli vedonnut henkiseen tilaansa ja sääliin saadakseen Jaanan tapamaan itsensä puistossa. Puistossa Lahdenmäki alkoi äkkiä repiä Jaanan housuja alas, jolloin Jaana potkaisi itsensä irti.

Lue myös: Tällaisesta teosta Lahdenmäki sai äskettäin tuomion:Nainen meni vessaan oksentamaan - mies seurasi perässä ja raiskasi naisen, kun tämä seisoi kasvot lavuaarissa

Nuoremmille toimittajille Lahdenmäki oli ihailtu esikuva. Toimittajan ammatissa vasta aloitellut Aada myöntää, että ansioituneen ammattilaisen huomio hiveli itsetuntoa. Aada tutustui Lahdenmäkeen seminaarimatkalla. Koska Aada ei juo, hän muistaa tapahtumat hyvin, sen sijaan Lahdenmäelle alkoholi maistui.

Lahdenmäki tuntui pariin kertaan jopa epäsuorasti varoittavan itsestään, Aada kertoo Journalistille. Aada päätyi matkan jälkeen Lahdenmäen asunnolle, jossa sanoi ettei halua seksiä ilman ehkäisyä. Hän ei kuitenkaan pystynyt vastustamaan itseään fyysisesti vahvempaa miestä.

Maisa oli nuori, juuri Helsinkiin muuttanut opiskelija. Hän tutustui vuonna 2004 Vasemmistonuorten illanvietossa Lahdenmäkeen, joka teki vaikutuksen keskustelukyvyllään. Maisa suostui ottamaan Lahdenmäen asuntoonsa nukkumaan, sillä Lahdenmäellä ei ollut yöpaikkaa.

– Heti perille päästyämme Lahdenmäki tönäisi minut lattialle ja kehotti ottamaan vaatteet pois. Hämmennyin, olin nuori ja arka. Tein kuten käskettiin. Lahdenmäki painoi minut lattiaa vasten ja työntyi peräaukkooni, kertoo Maisa Journalistille.

Maisa huusi Lahdenmäkeä lopettamaan, rimpuili vastaan ja pääsi pakenemaan vessaan itkemään. Myöhemmin Maisalla todettiin sukupuolitauti.

Journalisti-lehden tietojen mukaan Lahdenmäki pysytteli Maisan tapauksen jälkeenkin Vasemmistonuorten liepeillä, vaikka aikalaistodistajien mukaan tapahtunut oli laajasti tiedossa. Samaan aikaan Lahdenmäki nautti suurta arvostusta.

– Ari sanoi, ettei ikinä voisi tehdä tuollaista. Että ei hänen tarvitse, kertoo Vasemmistonuorissa toiminut Sini Maisan tapaukseen viitaten.

Vain näyttelijä-ohjaaja Piia Peltola esiintyy Journalistin jutussa nimellään. Hänenmukaansa Lahdenmäki piiritti häntä Eduskunta I -näytelmän ensi-iltabileissä talvella 2011 ja teeskenteli rakastunutta. Peltola ilmaisi Lahdenmäelle, ettei ollut etsimässä seuraa.

Viiden aikaan aamuyöllä Peltola kävi nukkumaan naisten pukuhuoneeseen ja heräsi Lahdenmäen lähentelyyn. Peltolailmoitti, että haluaa nukkua rauhassa. Lopulta Peltola kertoo saaneensa itsestään "isompaa ääntä", jolloin Lahdenmäki heitettiin ulos teatterista ja myöhemmin näytelmän ohjaaja poisti tämännäytelmän työryhmästä.

Aki Lahdenmäki ei suostunut antamaan Journalistille haastattelua, mutta toimitti kirjelmän, jonka mukaan osa väitetyistä tapahtumista on ajallisesti tai muilta yksityiskohdiltaan mahdottomia.

Lahdenmäen mukaan hänen laaja verkostonsa aiheutti aikanaan kateutta, juoruja ja perättömiä vihjauksia ja lisäksi Lahdenmäki sanoo myös esittäneensä kärkevää kritiikkiä nykyjournalismia vastaan.

– Sen vuoksi olen saanut paljon vihamiehiä ja olen tottunut minuun kohdistuneisiin hyökkäyksiin, Lahdenmäki kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 2. Tappajaetanat valtasivat helsinkiläisen asuinalueen – apua pyytänyt asukas ällistyi kaupungin vastauksesta
 3. Kansanmusiikkin festivaali Etno-Espa toteutuu elokuun alussa – järjestäjät rajaavat yleisömäärää
 4. 1700-luvulta yhtäjaksoisesti järjestetyille Helsingin silakkamarkkinoille iso uudistus – "Saaristolaistori ja elämyksiä"
 5. Onko tässä Helsingin seuraava trendialue? –  "Yksiön hinnalla kaksio"
 6. T24: Virossa yöpyneiden matkailijoiden määrä pysyi alhaisena myös toukokuussa
 7. T24: Tallinkin ja Eckerö Linen autolähtöselvitys siirtyi uuteen paikkaan Vuosaaren satamassa
 8. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 9. T24: Myrsky riepotteli Viroa viikonloppuna
 10. Lukijalta: Suurkiitos kuntoportaista
 11. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 12. Uusi saarikohde avautui vain muutaman minuutin matkan päässä Kauppatorista – perillä odottaa wau-elämys
 13. Hietalahden kirpputori aukeaa 1. elokuuta – paikkoja voi alkaa varata heinäkuun puolivälin jälkeen
 14. Kuva: Viime talvena puretun Nosturin legendaarinen takahuone rakennettiin uusiksi Pasilaan – sisäänpääsyn hinta on "aika tyyris"
 15. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Onko tässä Helsingin seuraava trendialue? –  "Yksiön hinnalla kaksio"
 2. Tappajaetanat valtasivat helsinkiläisen asuinalueen – apua pyytänyt asukas ällistyi kaupungin vastauksesta
 3. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 4. Uusi saarikohde avautui vain muutaman minuutin matkan päässä Kauppatorista – perillä odottaa wau-elämys
 5. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
 6. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
 7. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 8. 1700-luvulta yhtäjaksoisesti järjestetyille Helsingin silakkamarkkinoille iso uudistus – "Saaristolaistori ja elämyksiä"
 9. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 10. T24: Tallinkin ja Eckerö Linen autolähtöselvitys siirtyi uuteen paikkaan Vuosaaren satamassa
 11. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
 12. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
 13. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia
 14. T24: Myrsky riepotteli Viroa viikonloppuna
 15. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.