Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

12 naista kertoo raiskauksesta tuomitun toimittajan teoista Journalistille – "Heräsin siihen, että hän oli sisälläni"

Useat naiset kertovat järkyttävistä kokemuksistaan palkitun toimittajan, ja raiskauksesta sekä seksuaaliseen tekoon pakottamista hiljattain ehdolliset tuomiot saaneen Ari Lahdenmäen kanssa.

Journalisti-lehti on haastatellut kaikkiaan 12 naista,joiden kokemukset Lahdenmäestä ajoittuvat liki 15 vuoden ajalle, sekä lukuisia Lahdenmäen tuntevia henkilöitä.

Lahdenmäkeä kuvaillaan älykkääksi, hauskaksi ja nokkelaksi seuramieheksi, mutta toisaalta myös rajusti päihteitä käyttäväksi ja joskus myös öykkäröiväksi.

Emma lähti vuonna 2004 jatkoille Lahdenmäen ja tämän ystävän kanssa viimeksimainitun asunnolle, koska Emma oli kiinnostunut Lahdenmäen ystävästä.

Hän heräsi asunnolla siihen, että Lahdenmäki oli hänen sisällään. Pelokas ja hämmentynyt Emma ei uskaltanut vastustella.

Jaana oli tutustunut Lahdenmäkeen vähitellen vuonna 2006 ja baari-illan jälkeen Lahdenmäki tarjosi Jaanalle yöpaikan. Myös Jaana heräsi siihen, että Lahdenmäki oli yhtynyt häneen. Jaanan mukaan hän ei heti edes ymmärtänyt mitä oli tapahtunut.

–Mielikuvani on, että sammuneen hyväksikäyttämistä ei tuohon aikaan pidetty ihan tavattomana. Se oli huuruista aikaa muutenkin. Lahdenmäki leuhki baareissa ’panneensa minua’, Jaana kertoo lehdelle.

Lahdenmäki väkisinmakasi myöhemmin Jaanan vielä uudestaankin eriäillä jatkoilla isommassa porukassa sekä kävi häneen käsiksi Koffin puistossa. Lahdenmäki oli vedonnut henkiseen tilaansa ja sääliin saadakseen Jaanan tapamaan itsensä puistossa. Puistossa Lahdenmäki alkoi äkkiä repiä Jaanan housuja alas, jolloin Jaana potkaisi itsensä irti.

Lue myös: Tällaisesta teosta Lahdenmäki sai äskettäin tuomion:Nainen meni vessaan oksentamaan - mies seurasi perässä ja raiskasi naisen, kun tämä seisoi kasvot lavuaarissa

Nuoremmille toimittajille Lahdenmäki oli ihailtu esikuva. Toimittajan ammatissa vasta aloitellut Aada myöntää, että ansioituneen ammattilaisen huomio hiveli itsetuntoa. Aada tutustui Lahdenmäkeen seminaarimatkalla. Koska Aada ei juo, hän muistaa tapahtumat hyvin, sen sijaan Lahdenmäelle alkoholi maistui.

Lahdenmäki tuntui pariin kertaan jopa epäsuorasti varoittavan itsestään, Aada kertoo Journalistille. Aada päätyi matkan jälkeen Lahdenmäen asunnolle, jossa sanoi ettei halua seksiä ilman ehkäisyä. Hän ei kuitenkaan pystynyt vastustamaan itseään fyysisesti vahvempaa miestä.

Maisa oli nuori, juuri Helsinkiin muuttanut opiskelija. Hän tutustui vuonna 2004 Vasemmistonuorten illanvietossa Lahdenmäkeen, joka teki vaikutuksen keskustelukyvyllään. Maisa suostui ottamaan Lahdenmäen asuntoonsa nukkumaan, sillä Lahdenmäellä ei ollut yöpaikkaa.

– Heti perille päästyämme Lahdenmäki tönäisi minut lattialle ja kehotti ottamaan vaatteet pois. Hämmennyin, olin nuori ja arka. Tein kuten käskettiin. Lahdenmäki painoi minut lattiaa vasten ja työntyi peräaukkooni, kertoo Maisa Journalistille.

Maisa huusi Lahdenmäkeä lopettamaan, rimpuili vastaan ja pääsi pakenemaan vessaan itkemään. Myöhemmin Maisalla todettiin sukupuolitauti.

Journalisti-lehden tietojen mukaan Lahdenmäki pysytteli Maisan tapauksen jälkeenkin Vasemmistonuorten liepeillä, vaikka aikalaistodistajien mukaan tapahtunut oli laajasti tiedossa. Samaan aikaan Lahdenmäki nautti suurta arvostusta.

– Ari sanoi, ettei ikinä voisi tehdä tuollaista. Että ei hänen tarvitse, kertoo Vasemmistonuorissa toiminut Sini Maisan tapaukseen viitaten.

Vain näyttelijä-ohjaaja Piia Peltola esiintyy Journalistin jutussa nimellään. Hänenmukaansa Lahdenmäki piiritti häntä Eduskunta I -näytelmän ensi-iltabileissä talvella 2011 ja teeskenteli rakastunutta. Peltola ilmaisi Lahdenmäelle, ettei ollut etsimässä seuraa.

Viiden aikaan aamuyöllä Peltola kävi nukkumaan naisten pukuhuoneeseen ja heräsi Lahdenmäen lähentelyyn. Peltolailmoitti, että haluaa nukkua rauhassa. Lopulta Peltola kertoo saaneensa itsestään "isompaa ääntä", jolloin Lahdenmäki heitettiin ulos teatterista ja myöhemmin näytelmän ohjaaja poisti tämännäytelmän työryhmästä.

Aki Lahdenmäki ei suostunut antamaan Journalistille haastattelua, mutta toimitti kirjelmän, jonka mukaan osa väitetyistä tapahtumista on ajallisesti tai muilta yksityiskohdiltaan mahdottomia.

Lahdenmäen mukaan hänen laaja verkostonsa aiheutti aikanaan kateutta, juoruja ja perättömiä vihjauksia ja lisäksi Lahdenmäki sanoo myös esittäneensä kärkevää kritiikkiä nykyjournalismia vastaan.

– Sen vuoksi olen saanut paljon vihamiehiä ja olen tottunut minuun kohdistuneisiin hyökkäyksiin, Lahdenmäki kertoo.