Tutkimus: Maanpuolustustahto laskussa – Jos vihollinen hyökkää, joka neljäs suomalainen ei enää puolustaisi maataan

Jari Pietiläinen

Jos Suomeen hyökätään, noin neljäsosa suomalaisista katsoo, että suomalaisten ei pitäisi puolustautua maahantunkeutujaa vastaan. Alle 25-vuotiaista nuorista näin ajattelee miltei 40 prosenttia.

Koko kansasta tasan kaksi kolmasosaa kuitenkin katsoo, että maata on kaikissa oloissa puolustettava, vaikka konfliktin lopputulos näyttäisi epävarmalta. Vielä viime vuonna tehdyssä tutkimuksessa samaa mieltä oli lähes kolme neljäsosaa suomalaisista.

Luvut käyvät ilmi Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan haastattelututkimuksesta, jossa on selvitetty kansalaisten mielipiteitä Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta.

Sen sijaan suomalaisten henkilökohtainen puolustustahto on edelleen vahva. Esimerkiksi miehistä lähes 90 prosenttia on yhä valmis osallistumaan maanpuolustuksen eri tehtäviin kykyjensä ja taitojensa mukaan.

Nykyistä, miehiä koskevaa yleistä asevelvollisuutta tukee kolme neljäsosaa suomalaisista.Tiukimmin asevelvollisuusjärjestelmän takana ovat keskustan, perussuomalaisten ja Sdp:n kannattajat. Vihreitä äänestävistä vain puolet on nykyisen järjestelmän kannalla.

Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden kannatus on säilynyt viime vuoteen verrattuna ennallaan: 58 prosenttia on edelleen sitä mieltä, että Suomen tulee pysyä sotilaallisesti liittoutumattomana.

Natoon ovat innokkaimmin marssimassa vihreiden kannattajat, joista 38 prosenttia tulee liittoutumista. Seuraavaksi Nato-jonossa ovat kokoomus, perussuomalaiset ja keskusta. Hännänhuippuina ovat Sdp ja Vasemmistoliitto.

Tutkimuksen toimeksiantajana on Taloustutkimus ja haastateltavana oli kaikkiaan 1 034 henkilöä, jotka olivat iältään 15–79-vuotiaita. Haastattelut tehtiin syys-lokakuussa ja tutkimuksen virhemarginaali on 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Vastaava tutkimus on tehty säännöllisesti joka syksy vuodesta 2003 alkaen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mitä maksaa lyhyt taksikyyti Helsingin suosikkiterassille? – vertailu paljasti jopa 9 euron hintaeron
 2. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen
 3. Äänestä historiallisia kuvia Kruununhaan sähkökaappeihin
 4. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 5. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 6. T24: Kartanoelämää Tallinnan naapurissa - Kernun kartano on mainio päiväretkikohde
 7. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 8. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 9. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 10. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 11. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 12. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 13. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 14. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 15. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 2. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 3. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 4. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 5. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 6. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 7. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 8. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 9. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 10. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 11. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 12. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 13. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 14. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 15. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.