Raiskaaja vaani yksin käveleviä naisia kadulla Helsingissä – puolustautui oikeudessa: "Luulin, että Euroopassa saa harrastaa seksiä vapaasti"

Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo / Arkisto

toimitus

Helsingissä naisia kaduilla vaaninut raiskaaja on tuomittu Helsingin hovioikeudessa 3 vuoden ja 6 kuukauden vankeuteen.

Raed Al Mustafa seurasi kolmea naista kadulla loka–marraskuun vaihteessa 2017.

Ensimmäinen teko jäi yritykseksi, sillä Al Mustafan seurattua uhria tämän asunnon alaovelle, nainen alkoi huutaa apua ja jatkoi huutamista, kun mies seurasi häntä kotirappuun.

Al Mustafa poistui, mutta jo saman vuorokauden aikana hän lähti seuraamaan uutta uhria ja pääsi tunkeutumaan tämän kotiin.

Asunnossa Al Mustafa ilmoitti naiselle, että he harrastavat nyt seksiä. Naisen kieltäydyttyä Al Mustafa kaatoi tämän maahan ja raiskasi tämän.

Vain noin viikkoa myöhemmin Al Mustafa oli jälleen Helsingin kaduilla etsimässä yksin liikkuvaa naista.

Myös kolmatta uhria mies lähti seuraamaan ja tuli samaan rappukäytävään. Kun nainen oli astumassa sisälle asuntoonsa Al Mustafa tarttui häneen kiinni takaapäin ja peitti hänen suunsa kädellään. Al Mustafa on työnsi naisen sisään asuntoon ja veti oven kiinni, jonka jälkeen eteisessä syntyi kamppailu, kun nainen yritti saada ovea auki.

Al Mustafa ilmoitti uhrilleen, että he tulevat harrastamaan seksiä, minkä jälkeen hän poistuu. Uhri kieltäytyi, jonka jälkeen Al Mustafa raahasi hänet sängylle istuen tämän päälle. Al Mustafa onnistui riisumaan uhrin housut ja raiskaamaan naisen tämän potkiessa ja kamppaillessa kaikin keinoin vastaan.

Raed Al Mustafa tuomittiin 18 vuotta täyttäneenä henkilönä, vaikka oikeuskäsittelyn aikana mies oli esittänyt useita eri syntymäaikoja, etenkin sen jälkeen, kun oli kuullut vankilassa, että Suomessa alaikäiset tuomitaan lievempiin vankeusrangaistuksiin.

Al Mustafan mukaan hänen rangaistustaan olisi pitänyt hovioikeudessa lieventää, sillä hän on ollut teot tehdessään alaikäinen, hän on ensikertalainen ja kotoisin vaarallisista oloista Syyriasta, ja lisäksi kulttuuritaustansa vuoksi hän oli tottunut toisenlaiseen naisen ja miehen asemaan kuin Suomessa.

Raiskaustilanteiden osalta Al Mustafa kertoi uskoneensa, että Euroopassa oli sallittua harrastaa seksiä vapaasti.

Syyttäjän mukaan lieventämistä vastaan puhuu se, että kyseessä on raiskausten sarja, teot kohdistuivat tuntemattomiin ja niissä oli käytetty väkivaltaa.

Al Mustafa on tullut Suomeen turvapaikanhakijana mukanaan EU-passi, jossa on hänen itsensä ilmoittama syntymäaika. Myöhemmin ei ole tullut ilmi, etteikö kerrottu 6.6.1999 pitäisi paikkaansa.

Hovioikeus totesi, että vaikka Al Mustafa on asunut Suomessa vain joitakin kuukausia ennen syytteenalaisia tekoja, hän on kuitenkin viettänyt useita vuosia ennen tekoja Turkissa ja Euroopassa.

Hän on myös kertonut, että hän oli viettänyt omasta kulttuuristaan poikkeavaa elämää jo Istanbulissa ja että hänen isänsä oli jo Syyriassa kieltänyt häntä lähestymästä naisia ilman näiden suostumusta.

Al Mustafan Suomessa oleskelun kesto tai hänen kulttuuritaustansa eivät vaikuta tekojen moitittavuuteen lieventävästi.

Hovioikeus piti voimassa käräjäoikeuden antaman tuomion 3 vuotta ja kuusi kuukautta ehdotonta vankeutta.

Lisäksi Al Mustafan tulee maksaa uhreilleen korvauksia kärsimyksistä, tilapäisestä haitasta, kivusta ja särystä yhteensä 21 600 euroa. Uhreille aiheutui teoista muun muassa vakavia pelkotiloja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 2. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 3. Energiayhtiön kilpailusta napsahti kaksi 5000 euron voittoa helsinkiläisille junnuseuroille – "Osa rahoista menee perheille, joilla tiukka taloudellinen tilanne"
 4. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 5. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 6. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 7. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 8. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 9. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 10. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 11. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 12. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 13. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia
 14. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 15. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 4. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 5. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 6. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 7. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 8. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 9. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 10. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 11. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 12. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 13. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 14. T24: Viru-hotellin uusi johtaja Sari Sopanen: Paluu Tallinnaan on paluu juurille
 15. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.