Raiskaaja vaani yksin käveleviä naisia kadulla Helsingissä – puolustautui oikeudessa: "Luulin, että Euroopassa saa harrastaa seksiä vapaasti"

Helsingissä naisia kaduilla vaaninut raiskaaja on tuomittu Helsingin hovioikeudessa 3 vuoden ja 6 kuukauden vankeuteen.

Raed Al Mustafa seurasi kolmea naista kadulla loka–marraskuun vaihteessa 2017.

Ensimmäinen teko jäi yritykseksi, sillä Al Mustafan seurattua uhria tämän asunnon alaovelle, nainen alkoi huutaa apua ja jatkoi huutamista, kun mies seurasi häntä kotirappuun.

Al Mustafa poistui, mutta jo saman vuorokauden aikana hän lähti seuraamaan uutta uhria ja pääsi tunkeutumaan tämän kotiin.

Asunnossa Al Mustafa ilmoitti naiselle, että he harrastavat nyt seksiä. Naisen kieltäydyttyä Al Mustafa kaatoi tämän maahan ja raiskasi tämän.

Vain noin viikkoa myöhemmin Al Mustafa oli jälleen Helsingin kaduilla etsimässä yksin liikkuvaa naista.

Myös kolmatta uhria mies lähti seuraamaan ja tuli samaan rappukäytävään. Kun nainen oli astumassa sisälle asuntoonsa Al Mustafa tarttui häneen kiinni takaapäin ja peitti hänen suunsa kädellään. Al Mustafa on työnsi naisen sisään asuntoon ja veti oven kiinni, jonka jälkeen eteisessä syntyi kamppailu, kun nainen yritti saada ovea auki.

Al Mustafa ilmoitti uhrilleen, että he tulevat harrastamaan seksiä, minkä jälkeen hän poistuu. Uhri kieltäytyi, jonka jälkeen Al Mustafa raahasi hänet sängylle istuen tämän päälle. Al Mustafa onnistui riisumaan uhrin housut ja raiskaamaan naisen tämän potkiessa ja kamppaillessa kaikin keinoin vastaan.

Raed Al Mustafa tuomittiin 18 vuotta täyttäneenä henkilönä, vaikka oikeuskäsittelyn aikana mies oli esittänyt useita eri syntymäaikoja, etenkin sen jälkeen, kun oli kuullut vankilassa, että Suomessa alaikäiset tuomitaan lievempiin vankeusrangaistuksiin.

Al Mustafan mukaan hänen rangaistustaan olisi pitänyt hovioikeudessa lieventää, sillä hän on ollut teot tehdessään alaikäinen, hän on ensikertalainen ja kotoisin vaarallisista oloista Syyriasta, ja lisäksi kulttuuritaustansa vuoksi hän oli tottunut toisenlaiseen naisen ja miehen asemaan kuin Suomessa.

Raiskaustilanteiden osalta Al Mustafa kertoi uskoneensa, että Euroopassa oli sallittua harrastaa seksiä vapaasti.

Syyttäjän mukaan lieventämistä vastaan puhuu se, että kyseessä on raiskausten sarja, teot kohdistuivat tuntemattomiin ja niissä oli käytetty väkivaltaa.

Al Mustafa on tullut Suomeen turvapaikanhakijana mukanaan EU-passi, jossa on hänen itsensä ilmoittama syntymäaika. Myöhemmin ei ole tullut ilmi, etteikö kerrottu 6.6.1999 pitäisi paikkaansa.

Hovioikeus totesi, että vaikka Al Mustafa on asunut Suomessa vain joitakin kuukausia ennen syytteenalaisia tekoja, hän on kuitenkin viettänyt useita vuosia ennen tekoja Turkissa ja Euroopassa.

Hän on myös kertonut, että hän oli viettänyt omasta kulttuuristaan poikkeavaa elämää jo Istanbulissa ja että hänen isänsä oli jo Syyriassa kieltänyt häntä lähestymästä naisia ilman näiden suostumusta.

Al Mustafan Suomessa oleskelun kesto tai hänen kulttuuritaustansa eivät vaikuta tekojen moitittavuuteen lieventävästi.

Hovioikeus piti voimassa käräjäoikeuden antaman tuomion 3 vuotta ja kuusi kuukautta ehdotonta vankeutta.

Lisäksi Al Mustafan tulee maksaa uhreilleen korvauksia kärsimyksistä, tilapäisestä haitasta, kivusta ja särystä yhteensä 21 600 euroa. Uhreille aiheutui teoista muun muassa vakavia pelkotiloja.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut