Susi ja karhu ovatkin uudessa vertailussa ihan nössöjä – Tässä on Suomen luonnon pelottavin eläin

Suomalaiset pelkäävät luonnossa muun muassa karhua, kyytä ja sutta, mutta eivät mitään eläintä yhtä paljon kuin punkkia eli puutiaista.

Tämä selviää LähiTapiolan Kantar TNS:llä teettämästä Arjen katsaus -kyselystä. Joka kolmas vastanneista kertoo pitävänsä punkkia Suomen luonnon pelottavimpana eläimenä.

Punkkeja on maailmassa satoja ja Suomessa muutamia eri lajeja. Suomessa ihmiselle tauteja aiheuttavia mikrobeja levittää kaksi punkkilajia, puutiainen eli punkki ja taiga- eli siperianpunkki.

Sama punkki voi kantaa sekä borrelia-bakteeria että vakavaa puutiaisaivotulehdusta aiheuttavaa TBE-virusta. Noin kolmasosa puutiaisista kantaa ainakin yhtä taudinaiheuttajaa, ja kaksi prosenttia useampaa kuin yhtä.

Viime vuosina puutiaisaivotulehdukseen on Suomessa sairastunut 40-60 henkilöä vuodessa. Riskialueilla korkeintaan muutama prosentti punkeista on TBE-viruksen kantajia. Borrelioosi eli Lymen tauti on huomattavasti yleisempi kuin puutiaisaivotulehdus. Raportoituja borrelioositapauksia on vuosittain muutamia tuhansia.

Vakavalta puutiaisaivotulehdukselta voi suojautua rokottautumalla, mutta sen hoitoon ei ole olemassa lääkettä. Borrelioosia vastaan ei voi suojautua rokottautumalla, mutta sitä voidaan hoitaa antibiootein.

Aalto-yliopiston pelkotutkija Mikko Lähteenmäki sanoo Länsiväylä-lehden haastattelussa, että eläinpelot ovat peloista yleisimpiä.

Esimerkiksi hämähäkkikammo vaivaa maailmalla joka toista naista ja joka kymmenettä miestä. LähiTapiolan teettämän kyselytutkimuksen mukaan joka kolmas suomalainen kertoo pelkäävänsä punkkia.

Sekä karhua että kyytä pelkäävät 16 prosenttia suomalaisista. Sutta pelkää ainoastaan seitsemän prosenttia vastaajista, niin kuin myös syksyllä paljon otsikoissa ollutta hirveä.

Niin Liikenneturva kuin vakuutusyhtiötkin varoittelevat paljon hirvivaarasta etenkin iltojen pimetessä, mutta harva suomalainen tuntuu kuitenkin pelkäävän niitä. Ovatko autoilijoiden asenteet hirviä kohtaan muuttuneet?

– Autoilijoiden asenne hirviä kohtaan ei mielestäni ole muuttunut. Autoilijat pitävät eteen loikkaavaa hirveä edelleen uhkana ja se on asia mitä liikenteessä yleensä pelätään eniten, etenkin näin syksyn hämärässä ja pimeässä, sanoo LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen

– Kuljettajat kokevat hirvieläimet asiana, joita ei voi ennakoida ja joihin ei välttämättä itse omalla toiminnalla voi vaikuttaa. Pitkälti näin onkin, mutta tarkkaavaisuuteen ja ajonopeuteen me autoilijat onneksi pystymme vaikuttamaan, sekä lisäksi tehokkaaseen valojen käyttöön.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut