Ilmailumuseo muuttaa – kiinnostaako Malmi?

NÄHTÄVYYS Malmilla olisi tarjolla historiallinen terminaali ja lentokonehalli.

Vantaalla sijaitseva Ilmailumuseo etsii ratkaisua tilaongelmaansa. Museon nykyiset tilat ovat ikääntyneet, ahtaat ja toimimattomat.

Lisäksi tontin vuokrasopimus päättyy vuonna 2022, mikä asettaa takarajan uusien tilojen saamiselle.

Kaupunki aikoo suojella vuonna 1938 valmistuneen Malmin lentokenttärakennuksen ja sen vieressä sijaitsevan lentokonehallin. Sopisivatko nämä historiallisesti arvokkaat rakennukset Ilmailumuseolle, museonjohtaja Pia Illikainen?

– Malmin kentästä ei ole tehty yksityiskohtaista selvitystä, vaikka se onkin ollut mukana vaihtoehtojen joukossa, hän sanoo.

Illikainen pohtii, mahtaisiko museon sijainti tulevan asuinalueen keskellä olla sopiva.

– Malmilla toki on merkittävä historia, mutta olemassa olevat tilat olisivat museolle liian pienet. Sinne sijoittuminen vaatisi lisärakentamista.

Ilmailumuseosäätiö neuvotteleekin parhaillaan museon sijoittumisesta Helsinki-Vantaan lentoaseman lähelle. Kohteena on Finnairin käytöstä vapautunut rahtiterminaali Rahtitiellä.

– Olemme neuvotelleet kiinteistönomistajan LAK Real Estaten kanssa tiloista jo viime vuoden loppupuolelta asti. Neuvottelut ovat nyt aiesopimusvaiheessa. Kiinteistön omistaja tekee parhaillaan omaa arviotaan, Illikainen sanoo.

Kyllä sijainti Vantaalla on ykkösvaihtoehto."

Sijainti Vantaalla lentoaseman läheisyydessä on hänen mukaansa ollut toistaiseksi "ainut linja, jota on viety eteenpäin".

– Muita vaihtoehtoja on tutkittu alustavasti.

– Mutta kyllä sijainti Vantaalla on ykkösvaihtoehto, koska olemme aina sijainneet Vantaalla – alunperin jopa lentoasemalla käytävänäyttelynä.

Uuden museon arvioidaan maksavan viisi miljoonaa euroa. Valtio on luvannut kolme miljoonaa, jonka lisäksi omaa rahoitusta pitäisi löytyä kaksi miljoonaa.

Ilmailumuseosäätiö on etsinyt nykyiselle museorakennukselle uusiokäyttöä. Säätiö omistaa sen, ja se sijaitsee Finavian tontilla. Omarahoituksesta keskustellaan parhaillaan Finavian ja Vantaan kaupungin kanssa.

– Osa rahoituksesta voitaisiin mahdollisesti kerätä kansalaiskeräyksellä, Illikainen pohtii.

Uudet tilat mahdollistaisivat Ilmailumuseon kehittämisen aivan uudella konseptilla ja liiketoimintamallilla. Nykyisissä tiloissa se on ollut mahdotonta, sillä päänäyttelyhallit ovat lämmittämättömiä.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut