Sähköauton latauspisteen saa kotiin jopa 800 eurolla – listasimme 3 vaihtoehtoa

Virta Ltd:n yhden auton ICU EVe Mini -latauslaite on etäohjattava. Laite osaa tarpeen tullen rajoittaa lataustehoa, joka on säädettävissä välillä 3,7–22 kW. Laitteen asennuskustannukset riippuvat muun muassa siitä, kuinka paljon asennus vaatii johdotustöitä. Jari Saarentaus, Moottori

toimitus

Sähkö- ja hybridiautojen kotilatauslaitteiden tarjonta on monipuolistumassa. Kotilatauslaitteiden tyypillinen hintahaitari on 800–2 500 euroa laitteen kyvyistä riippuen. Tämän kustannuksen päälle tulevat asennustöiden kustannukset.

Autokaupassa on myös tarjolla kampanjoita, joissa latauslaite on paketoitu osaksi uuden sähkö- tai hybridiauton hankintahintaa.

Yksi ratkaisu on käyttää hyväksi nykyisiä lämmitystolppia.

Defa Oy:n markkinointi- ja myyntipäällikkö Sauli Naski muistuttaa, että kotilatauksessa kyse on siitä, paljonko latausvirtaa tarvitaan.

Jos esimerkiksi Volkswagen e-Golfille tarvitaan 50 kilometrin verran sähköistä toimintamatkaa, latautuu se 8 kW:n teholla parhaimmillaan tunnissa.

Defan yksi ratkaisu on Single-latausasema, joko 1-vaiheisena ja 3,7–7,4 kW:n tehoisena tai 3-vaiheisena 11 kW:n tehoisena. Naskin mukaan sähkönsyöttö on usein vaikea toteuttaa tehokkaammille latausasemille, eivätkä autot välttämättä tue tehokkaampaa latausta.

– On hyvä muistaa, että 3,7 kW:n lataustehollakin saadaan tunnissa ladattua 20–25 kilometriä ajomatkaa, jolloin yön aikana saadaan ladattua hyvinkin 200–250 kilometriä.

LUE MYÖS:Asuuko sinunkin taloyhtiössäsi salalataaja? – Joka neljäs taloyhtiössä asuva sähköautoilija ei ole saanut järjestettyä autolleen luvallista latauspistettä

Virta Ltd:n yhden auton ICU EVe Mini -latauslaite on etäohjattava ja osaa tarpeen tullen rajoittaa lataustehoa. Teho on säädettävissä välillä 3,7–22 kW.

– Taloyhtiöissä kokonaiskustannukset ovat noin 3 000–5 000 euroa/autopaikka sisältäen latauslaitteen, johdotukset ja muut sähköinfran muutokset, Virta Ltd:n myyntijohtaja Janne Koski arvioi.

– Hinta voi toki asennuksen osalta olla vain satasia, jos taloyhtiössä on valmistauduttu asioihin etukäteen. Hintaan vaikuttaa läpivientien määrä, maatyöt, asvaltointien alitukset, valmiit johdotukset ja onko latauslaitteelle olemassa paikkaa.

ICU EVe Mini osaa automaattisesti eritellä laskutuksen, asioidaanpa laitteella yksityisautoilla, yritysautoilla tai vapaan autoedun työsuhdeautoilla esimerkiksi leasingyhtiön latauskortilla.

Parkkisähkö Oy:n ratkaisu on muuntaa lämmitystolppa sähköauton lataukseen soveltuvaksi.

Näitä tolppia on noin 1,5 miljoonaa. Idea perustuu hitaaseen tai keskinopeaan lataukseen eli tilanteisiin, jolloin sähköauto on pysäköitynä tunteja tai päiviä.

– Lämmitystolppa ei tiedä eikä välitä kuluuko siitä otettu sähkö talvella auton lohkolämmittimeen, sisätilalämmittimeen vai lataukseen. Olennaista on, että sulake ja kaapelointi kestävät, Parkkisähkön myyntipäällikkö Erik Leinonen kiteyttää.

Latauspalvelun tilannut pysäköintipaikan haltija maksaa latauspisteen asennuskustannukset, palvelumaksut ja kuluttamansa sähkön.

Parkkisähkön aloitusmaksu on 250 euroa, kuukausittainen palvelumaksu 15 euroa. Tässä ratkaisussa sähkön hinta lataajalle on kiinteistön sähkösopimuksen mukainen + 0,02 euroa/kWh.

Talvisin on järkevää, että sähköauton latausta rajoitetaan pakkasaamuina kello 6–10, jotta kaikkien asukkaiden autoille riittää lämmitystehoa. Etuna on, ettei ratkaisu vaadi taloyhtiöltä alkuun sähköremontteja.

Lataajan tunnistautuminen hoituu automaattisesti latausjohdon RFID-tunnistekortin avulla.

– Tunnistautumisen ansiosta laskutus voidaan kohdistaa halutulla tavalla, joko lataajalle tai vaikka työsuhde-etuna työnantajalle.

Teksti: Timo Turkula, Moottori.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 2. Poliisi varautuu isosti nuorten juhlintaan Helsingissä – yksi paikka "oirehtii" erityisen paljon  
 3. Laivamatkustaja voi pian ostaa parkkipaikan etukäteen Helsingin satamasta
 4. Maskikauppa käy kuumana – Apteekit ja kaupat vakuuttavat maskien riittävän
 5. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 6. Poliisi vaitonainen miehen epäiltyyn murhaan liittyvistä tutkimuksista Helsingissä – 12 epäiltyä pidätetty: 10 miestä, 2 naista
 7. "Mukavaa kesän jatkoa: elokuu toimii aina" – J. Karjalainen joutui jälleen siirtämään jättikonserttiaan
 8. Naisia kiusataan netissä ulkonäöstä, miehiä liikunnasta – "Henkilöitynyttä ja raakaa"
 9. Helsingin ydinkeskustaan ilmestyi erikoinen viherilmiö – syynä 80-vuotispäivät
 10. T24: Lue, mitä kaikkea Tallinnassa tapahtuu tänä syksynä
 11. Tänään rapsahti rahaa monen tilille verottajalta – mitä jos et saanutkaan, vaikka piti?
 12. T24: Tallinna isännöi Tall Ships Race -purjelaivatapahtumaa kesällä 2021 – Myös Turku on yksi tapahtuman isännistä
 13. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 14. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 15. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 2. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 3. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 4. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 5. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 6. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 7. Poliisi varautuu isosti nuorten juhlintaan Helsingissä – yksi paikka "oirehtii" erityisen paljon  
 8. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 9. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 10. T24: Tallinnassa avautuu viikonloppuna täysin uudenlainen konseptihotelli – Citybox-hotelli ei tarjoa asiakaspalvelua vaan edullista majoitusta
 11. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 12. Kauppakeskusravintola yritti tarjota asiakkaille luksuslounasta – tätä ruokaa suomalaiset oikeasti halusivat
 13. Katastrofaaliselle hanhiongelmalle vaaditaan loppua – kaupunki:  "Alamme valmistella ratkaisua"
 14. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 15. T24: Tallinnan sataman uudistunut D-terminaali avasi ovensa – Kahden vuoden remontti on vihdoin ohi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.