Totaalikieltäytyjä joutuu yhä rikosprosessiin – Suomessa eletään nyt epäselvässä välitilassa, kun KKO:n ratkaisu vapautti totaalikieltäytyjän

Korkeimman oikeuden tuore totaalikieltäytyjää koskeva päätös on on saanut Aseistakieltäytyjäliiton aloittamaan uuden somemarkkinoinnin.

"Kannattaa totaalikieltäytyä nyt, koska nyt voi saada vapauttavan tuomion", viesti kuuluu.

Taustalla on Helsingin hovioikeuden yksittäistä totaalikieltäytyjää koskenut vapauttava tuomio. Se saa lainvoiman, koska Korkein oikeus päätti viime viikolla olla myöntämättä siihen valituslupaa.

Tämä ei vielä kuitenkaan merkitse sitä, että kaikki vakaumuksensa vuoksi ase- ja siviilipalveluksesta kieltäytyvät selviäisivät rangaistuksetta.

Siviilipalvelusjohtaja Mikko Reijosen on edelleen tehtävä rikosilmoitus jokaisesta siviilipalveluksesta kieltäytyvästä henkilöstä. Siitä alkaa edelleen monivaiheinen, eri viranomaisia työllistävä prosessi, jonka lopputulos tosin voi nyt olla, ettei kieltäytyjää rangaista.

lainsäädännön hitaudesta johtuva välitila.

Tällä hetkellä hallitseva oikeudellinen linjaus nojaa hovioikeuden helmikuiseen ratkaisuun, jonka mukaan Jehovan todistajien vapautuslaki syrjii muita vakaumuksensa vuoksi kieltäytyviä.

Ns. jehovalaki aiotaan kumota, mutta lakimuutos tapahtuu aikaisintaan ensi keväänä. Jos tämä lakimuutos hyväksytään, poistuu hovioikeuden vapauttavan tuomion perustana ollut syrjintä eri vakaumusten välillä ja palataan aiempaan rangaistuskäytäntöön.

– Kieltäytyjien määrä varmasti kasvaa nykyisestä, koska Jehovan todistajia on noin 70 ikäluokkaa kohden, ja siviilipalveluksesta kieltäytyneitä ollut vuositasolla noin 35, Mikko Reijonen ynnäilee.

Reijonen ei usko kieltäytyjien kokonaismäärän kasvavan paljon, sillä hänen kokemuksensa mukaan totaalikieltäytyjillä on vahva vakaumus.

Reijosen mukaan tammi–maaliskuulle on menossa ainakin 16 kieltäytymisjuttua Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen.

Reijosen mielestä kannattaisi luoda järjestelmän sisään malli, jolla vakaumuksen perusteella kieltäytyvät voitaisiin selvitystyön jälkeen vapauttaa siviilipalvelusvelvollisuudestaan.

Entä tämä kieltäytyjä, jonka Suomen oikeuslaitos on nyt päättänyt jättää rankaisematta? Yksi mahdollisuus on, että Reijosen pitää kutsua hänet uudelleen palvelukseen, jolloin kierros alkaisi alusta.

– Toisaalta samasta rikoksesta ei voida rangaista kahdesti, Reijonen huomauttaa.

Hallituksen esitys 139/2018

Esityksessä ehdotetaan kumottavaksi Jehovan todistajien vapauttamisesta asevelvollisuuden suorittamisesta eräissä tapauksissa annettu laki.

Esityksen tavoitteena on varmistaa, että kaikkia vakaumuksia kohdellaan Suomen asevelvollisuusjärjestelmässä yhdenvertaisesti ja samalla varmistaa asevelvollisuusjärjestelmän toimivuus.

Eduskunta kävi esityksestä lähetekeskustelun 25.9.

Puolustusvaliokunta on kuullut asiantuntijoita, nyt odotellaan perustuslakivaliokunnan lausuntoa, joka tullee tammi–helmikuussa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut