Käteen jäi 1 100 euroa kuussa, Henrin oli pakko nostaa tukia – ruokalähetit polkevat palkkakuopassa

TYÖELÄMÄ Ruokalähetit vaativat kampanjalla parempia työolosuhteita. Henrille jäi käteen 1 100 euroa.

–Työntekijöillä pitäisi olla mahdollisuus työsopimukseen, kritisoi ruokakuljetuspalveu Foodoralla työskentelevä Henri Siira. Sanna Jompero

Sanna Jompero

Henri Siira on toiminut Foodoran ruokalähettinä Helsingissä reilut kaksi vuotta. Vuosina 2016–2017 Siira toimi freelancerina eli lähettikumppanina, jolla ei ollut työsopimusta, vaan yhteistyösopimus.

–  Ajoin niin paljon kuin ehdin. Käteen jäi kuukaudessa noin 1 100 euroa. Jouduin turvautumaan työnteon aikana sosiaaliturvaan. Muuten ei olisi tullut toimeen.

Vuosi sitten Siira nimitettiin ”rider captainiksi” eli ajojen ohessa lähettikumppanien valvojaksi ja hän sai kiinteän työsopimuksen. Nyt Siira on ylennetty ”senior rider captainiksi”.

– Iso parannus on, että sain työsopimuksen ja siihen kuuluvat edut. Nyt palkka on ihan hyvä, mutta freelancerina en olisi ollut yhtä tyytyväinen. Iso ongelma on se, että freelancereilla ei ole työsopimuksia.

Heillä ei ole myöskään sairauspäivärahaa, lomarahaa eivätkä he saa korvausta omien työvälineiden käytöstä eli puhelimesta ja polkupyörästä tai autosta.

Syyskuussa voimaan tuli uusi sopimusmalli, jonka myötä työolosuhteet huononivat entisestään. Pyörälähetin tuntipalkka on arkisin seitsemän euroa. Autokuskeille maksetaan kahdeksan euroa tunnilta. Päälle maksetaan 2,20 euron toimituslisää per keikka.

Aikaisemmin lisä oli kaksi euroa, mutta uudessa sopimuksessa pyörälähettien tuntipalkkio vastaavasti tippui eurolla. Autolähetit joutuivat luopumaan muun muassa kilometrikorvauksista ja parkkieduista.

– Uusi malli kolahti eniten autokuskeihin. Kun on maksanut vakuutukset, bensat ja kaikki välilliset kulut omasta lompakosta, jää kuun lopussa käteen 5–7 euroa tunnilta.

Keikkojen saaminen on järjestelmässä epäsäännöllistä.

Syksyllä joukko Foodoran kuljettajia käynnisti Foodora vastuuseen -kampanjan. Myös ammattiliitto PAM on ottanut asiaan kantaa.

– Freelancereiden osalta on tapahtunut yksipuolista ehtojen heikentämisiä. Se on laajempi ilmiö vastaavanlaisissa yrityksissä muuallakin Euroopassa. On huolettava ilmiö, että alustan perustamalla työnantaja pyrkii ulkoistamaan työnantajan velvoitteet. Tämä ei ole millään muotoa oikein, sanoo työaika- ja palkkausjärjestelmän asiantuntija Sirpa Leppäkangas

Merkittävä etujen huononnus syksyllä oli se, että kuljettajien taukotilasta keskustassa luovuttiin.

– Me olemme nykyään passitettuja lorvimaan kauppakeskuksiin ja muihin yleisiin tiloihin toimitustemme välissä, Siira toteaa.

– Suuri osa on ulkomaalaisia, jotka eivät kuulu normatiiviseen kulttuuriin. He ovat haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä. Työtä yritetään myydä lisätienestinä, jopa harrastuksena. Moni joutuu kuitenkin turvautumaan toimeentulotukeen tällä palkalla. Siksi kampanjoimme tästä tilanteesta ja koetamme saada siitä vähemmän karumpaa.

Tämä ei ole millään muotoa oikein.”

Foodora perustelee malliaan joustavuudella.

– Moni toivoo joustavia tunteja opiskelujen ohella lisätienestien ansaitsemiseksi. Suurin osa lähettikumppaneistamme eivät siis ole työsuhteisia, vaan toimivat esimerkiksi yrittäjinä. Haluamme ehdottomasti kuunnella nykyisiä lähettikumppaneitamme ja ottaa heidän toiveensa huomioon yhteistyön suhteen, sanoo markkinointipäällikkö Nora Särkkä

Siiran mukaan neuvotteluvaraa lähettikumppanilla ei paljoa ole.

– Foodora ei ole ollut edes puheyhteydessä kampanjaan. Asioista ei voi neuvotella. Tämä on ota tai jätä -sanelupolitiikkaa.

Yksi kampanjan tarkoituksena on saada sosiaalitilat takaisin. Nora Särkän mukaan Foodora etsii parhaillaan uusia taukotiloja.

Siira toivoo, että alalle saataisiin rotia lainsäädännöllä.

– Työntekijöillä pitäisi olla mahdollisuus työsopimukseen. Jos loukkaantuu tai liukastuu, se on kaikki omalla kontolla. Yritysten pitäisi pystyä jostain muusta optimoimaan toimintaansa kuin työntekijöiden selkänahasta, Siiraa paukauttaa palkka- ja sosiaaliturvaan viitaten.

Oikeutta läheteille

Joukko Foodoran lähettejä perusti syksyllä Oikeutta läheteille -kampanjan.

Myös ruokalähettipalvelu Woltin lähettejä on liittynyt mukaan.

Foodora on ruoankuljetuspalvelu, jonka palvelun piirissä Helsingissä on yli sata ravintolaa.

Pääkaupunkiseudulla lähettejä on noin 150.

Kampanjassa vaaditaan palkkionalennusten perumista, sairaslomaoikeutta, läpinäkyvyyttä vuorojen jakoon, korvauksia työvälineiden ja ajoneuvojen ylläpitoon, sosiaalitiloja ja mahdollisuutta solmia työsopimus.

Muun muassa ammattiliitto PAM on kantanut huolta alustatalouteen liittyvistä ongelmista.

Alustataloudessa jokin yritys tarjoaa alustan, jolla välitetään esimerkiksi ruoka-, kuljetus- ja siivouspalveluita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 4. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 5. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 7. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 8. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 9. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 10. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 11. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 12. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 13. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 14. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 15. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 3. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 4. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 7. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 8. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 9. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 10. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 11. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 14. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 15. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.