Täällä liikkuvat suurimmat eurot Suomen autokaupassa – uusi keskittymä pian valmis, autoliikkeet uskovat kasvuun

AUTOT Autotaloissa uskotaan autokaupan hienoiseen kasvuun.

Niittykummun Länsiauto muuttaa ensi vuonna Hannukseen. Myyntipäällikkö Sami Sormunen ja Opel-tuotevastaava Ville Hakanen kertovat, että kauppa on käynyt kohtalaisesti, mutta päästönormin muutos aiheutti syksyllä notkahduksen. Paivi Tuovinen

Johanna Halava

Länsimetron valmistuminen Espooseen ei ole hillinnyt uusien autojen ostointoa Espoossa.

Länsiauton toimitusjohtaja Tommi Köningin mukaan Espoo on Suomen merkittävin markkina-alue uusien autojen kaupassa. Etenkin kalliit autot tekevät kauppansa.

– Espoossa myyntiä on euromääräisesti eniten. Myös premium-merkit ovat suurempia Espoossa kuin muualla Suomessa, sanoo Köninki.

Autoalan ennusteiden mukaan tänä vuonna Suomessa ensirekisteröidään 123 000 ja ensi vuonna 125 000 uutta henkilöautoa. Espoossa ensirekisteröidään suhteessa selvästi enemmän autoja kuin vaikkapa Vantaalla tai Tampereella.

– Muuttoliike Espooseen on kova ja Espoossa on paljon yrityksiä. Espoossa myös asuu ihmisiä, joille turvallisuus ja ekologisuus ovat tärkeitä asioita, jolloin hankitaan nimenomaan uusi auto, toteaa johtaja Mika Mattila Volkswagen Center Espoosta.

Köninki huomauttaa, että ensirekisteröintitilastot ovat siinä mielessä harhaanjohtavia, että Espooseen rekisteröity auto voi olla käytössä jossain muualla.

– Monen yrityksen päätoimipaikka on Espoossa ja auto voidaan rekisteröidä Espooseen, vaikka sillä ajettaisiin muualla. Yritysautojen osuus on pääkaupunkiseudulla noin 50 prosenttia ja muualla Suomessa noin 30 prosenttia, Köninki huomauttaa.

Syyskuussa EU:ssa voimaan astunut henkilöautojen päästöjen ja kulutuksen mittausmenetelmän muutos on Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan hiljentänyt viime kuukausina automarkkinaa. Mittaustavan muutoksen vuoksi elokuussa rekisteröitiin poikkeuksellisen paljon uusia autoja. Sen sijaan syys-lokakuun rekisteröinnit ovat koko Euroopassa olleet keskimääräistä pienemmät.

WLPT-mittaus nostaa autojen hiilidioksidipäästöjä keskimäärin noin 21 prosenttia, mikä tarkoittaa Suomessa myös autoveron nousua osassa automalleista.

– Syksy on ollut haastava johtuen päästöjen mittaustavan muutoksesta. Elo–syyskuussa tietyillä merkeillä ei ollut hintaa tuotteelle, mutta ne haasteet ovat nyt ohi ja sitovan tarjouksen ja hinnan saa nyt mihin tahansa autoon, toteaa Köninki.

Köninki ja Mattila uskovat molemmat autokaupan hienoiseen kasvuun tulevaisuudessa.

– Uusien autojen myynti kulkee voimakkaasti bkt:n muutosten mukaan, sanoo Köninki.

– Auton myyntitavat varmaan muuttuvat digitalisaation vuoksi. Tulee myös uusia omistamiseen liittyviä tapoja. Odotettavissa on myös sähkö- ja kaasuautojen esiinmarssi, toteaa Mattila.

Hannukseen, lähelle tulevaa Kaitaan metroasemaa, rakennetaan parhaillaan uutta autokaupan keskittymää. Ensimmäiset liikkeet ovat jo avanneet ovensa Hannuksessa.

Laakkosen Ford-Storen on määrä avata Hannuksessa loppuvuonna. Länsiauto rakentaa brändimyymälät sekä merkkikorjaamot Opelille ja Toyotalle Hannukseen. Niiden on tarkoitus avautua kesäkuussa 2019.

– Sinne muuttaa käytännössä meidän toiminta Niittykummusta, kertoo Köninki.

Köninki sanoo, että huoltopalveluiden kannalta hyvät julkiset kulkuyhteydet ovat tärkeitä autoliikkeille.

– Uutta autoa ostetaan harvemmin, mutta huolto on se missä ihmiset asioivat. Sen takia järkevä sijainti hyvin kulkuyhteyksien varrella on tärkeä, sanoo Köninki.

Lokakuussa Länsiauto avasi autotalon Suomenojalle omistamaansa kiinteistöön, jossa oli aiemmin vuokralaisena Laakkonen. Rakennus on nyt remontoitu ja siellä toimii Nissanin jälleenmyynti ja huolto.

Liikekeskittymän rakentaminen Hannukseen on alun perin joensuulaisten sukuyhtiöiden Broman Groupin ja kauppahuone Laakkosen sekä helsinkiläisen Ativan hanke.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Bussilla pääsee nopeammin, mikä tästä tekee pikaratikan?" – 41 minuutin väitteestä roihahti kuuma nettikeskustelu
 2. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 3. Etätyöstä on tulossa "uusi normaali" – Työterveyshuollon ylilääkäri kertoo kullanarvoiset vinkit
 4. Vuonna 1948 syntyneet Pekka, Lauri ja Pauli harjoittelevat Käpylän jalkapallokentällä SM-kisoihin – tämä potku on kielletty yli 70-vuotiailta
 5. Paulan ja Sepon puutarhaohjelmasta tuli ajankohtainen – "Kasvien hoitaminen tuo hyvinvointia tämän ahdistuksen keskellä"
 6. Itäkeskuksen vieressä ränsistyvän Puhoksen kehittäminen uinuu – HOK-Elanto tarjoaa Elmulle keikkapaikkaa
 7. Matkailu: Olisitko arvannut, että Suomesta löytyy yhä 80 majakkaa, kun mukaan lasketaan myös pookit? – Minna Tauru olisi, sillä hän harrastaa majakoiden bongaamista
 8. Pohjois-Haagan katutyöt etenevät – autoilijoiden kaistat siirtyvät sitä mukaa, kun kuoppia täytetään
 9. Upea tanssiteos nähdään Pasilassa syksyllä – tarjolla raikas näkökulma liikkeeseen
 10. HSL:n säästöjen seuraus: Bussit voivat ruuhkautua samalla hetkellä, kun koronan toinen aalto uhkaa
 11. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"
 12. Puutarhakalusteet menevät kuin kuumille kiville – erilaisten materiaalien sekoittaminen on nyt trendikästä
 13. Onko tässä Suomen pienin ravintola? – "Saan ottaa sisään 4 asiakasta, ei mitään järkeä!"
 14. Saitko lapsen alkuvuonna? – Jo lähes 600 helsinkiläisvauvaa on saanut upean kulttuurikummin
 15. Pitäjänmäki on askeleen lähempänä omaa asukastilaansa – nyt tarvitaan asukkaiden aktiivisuutta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Bussilla pääsee nopeammin, mikä tästä tekee pikaratikan?" – 41 minuutin väitteestä roihahti kuuma nettikeskustelu
 2. Asukkaat alkoivat vältellä Mustikkamaata ja Isoisänsiltaa – arkkitehti ei sulje pois varoituskylttejä tai kaistaviivoja
 3. Onko tässä Suomen pienin ravintola? – "Saan ottaa sisään 4 asiakasta, ei mitään järkeä!"
 4. Taksinkuljettajien ajotaidoissa raju romahdus Helsingissä – Poliisi: "Vaarannat ihmisten elämää olemalla huono kuljettaja"
 5. HSL:n säästöjen seuraus: Bussit voivat ruuhkautua samalla hetkellä, kun koronan toinen aalto uhkaa
 6. Itäkeskuksen vieressä ränsistyvän Puhoksen kehittäminen uinuu – HOK-Elanto tarjoaa Elmulle keikkapaikkaa
 7. Posti ei kertonut asiakkaille, ettei muuttoilmoituksen henkilötietoja ole pakko antaa mainostajille, sai 100 000 euron seuraamusmaksun – Kaksi muutakin yritystä joutuu maksamaan tietosuojalain rikkomisesta, syynä muun muassa raskausutelut työnhakijoilta
 8. Senaatintorista tuunataan megaterassi kesäksi – "toteutuksen tulee olla tyylikäs"
 9. 12 kuoli koronaan Suursuon sairaalassa – USU: Kaikki hoitajat eivät käyttäneet suojavarustusta, kun potilaita hoidettiin samassa huoneessa koronaepäillyn kanssa
 10. Kaupunki aikoo luopua ravintolalegenda Kappelin rakennuksesta –  kellarissa sisäilmaongelma
 11. Sadan metrin jono Suomenlinnan lauttaan – "Ollaan kuitenkin aika kaukana lautan maksimimatkustajamäärästä"
 12. Korona sai työnantajat varovaisiksi – Näin suuret konsernit jatkavat työntekijöiden etätyöskentelyä
 13. Puutarhakalusteet menevät kuin kuumille kiville – erilaisten materiaalien sekoittaminen on nyt trendikästä
 14. Kauppakeskus Itiksen kävijämäärä kasvoi selvästi – taittuiko jo koronan valtakausi?
 15. Isoisänsillan ruuhkat ahdistavat ihmisiä – voiko korona tarttua sillalla?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.