Tiesitkö? Tämä Black Friday -mainoksista tuttu pikku präntti ei aina päde – jos tavara loppuu, kuluttajalla oikeus ostaa sama tuote seuraavasta erästä tarjoushintaan

Kuluttajaviranomaiset saivat viime vuonna noin 70 ilmoitusta Black Friday -kampanjaan liittyen.

– Yhteydenotot liittyivät siihen, että kuluttaja epäili myyjän tekaisseen alennusprosentin, tarjoustuotteet loppuivat kesken tai verkkokaupan alennustuotteessa oli myyjän mukaan virheellinen hinta, kertoo lakimies Saija Kivimäki Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

Alennusväitteet ovat lainvastaisia ellei tuotetta ole aikaisemmin myyty sillä hinnalla, josta myyjä on laskenut alennuksen.

– Nykyisin ihmiset seuraavat tarkasti tuotteen hintakehitystä. Meille tuli muun muassa sellaisia ilmoituksia, joiden mukaan tuotteen hintaa oli nostettu juuri ennen Black Friday -kampanjaa, Kivimäki toteaa ja jatkaa, että hintojen keinotekoinen korottaminen välittömästi ennen alennusmyynnin alkua on kiellettyä.

Usein käytetty pieni teksti "Niin kauan kuin tavaraa riittää" ei yleensä riitä."

Jos erikoistarjoustavara on myynnissä rajoitettu erä, se tulee ilmoittaa selkeästi esimerkiksi kappalemäärillä. Usein käytetty pieni teksti "Niin kauan kuin tavaraa riittää" ei yleensä riitä.

Kuluttajalla pitää olla mahdollisuus arvioida, omaa mahdollisuuttaan saada tuote alennettuun hintaan.

Jos tavara loppuu, kuluttajalla on oikeus ostaa sama tuote itselleen seuraavasta saapumiserästä tarjouspäivän hintaan.

– Kuluttajalla voi myös vaatia matkakuluja turhaan tehdystä ostosreissusta, Kivimäki muistuttaa.

Viime vuonna Black Friday -tarjoushinnoittelu aiheutti myös tilanteita, joissa verkkokauppias otti ostajaan yhteyttä tuotteen tilauksen ja maksun jälkeen ja ilmoitti, että tuotteessa oli ollut liian alhainen hinta.

Nyrkkisääntö verkkokaupassa on se, että tuote on myytävä hinnalla, mikä tuotteesta on kerrottu. Poikkeukseksi katsotaan kuitenkin sellainen inhimillinen tai tekninen virhe, joka kuluttajan tulisi ymmärtää selväksi virheeksi.

– Jos esimerkiksi 600 euron taulutelkkaria myydään 60 eurolla, ei väärin ilmoitettu kauppahinta välttämättä sido myyjää, Kivimäki sanoo.

Tällaiset tilanteet ratkotaan tapauskohtaisesti.

Kun ostat tarjouksesta:

Älä anna alennusprosentin hämätä. Kiinnitä huomio tuotteen lopulliseen myyntihintaan.

Kiinnitä mainoksessa huomiota siihen, onko kyseessä rajoitettu tuote-erä. Pienissä vaate- ja kenkäerissä tiettyä kokoa voi olla hyvin vähäisiä määriä.

Verkkokaupassa valtaosalla tuotteista on vähintään 14 vuorokauden palautusoikeus, myös tarjoustuotteilla.

Muussa kuin etäkaupassa palautusoikeus ei ole kuluttajansuojalaissa määrätty, vaikka moni liike sen nykyään tarjoaakin. Alennustuotteen kohdalla palautus- tai vaihto-oikeus kannattaa varmistaa erikseen.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut