Kohuttu sokerideittailu ei ole uusi ilmiö: Tällä nimellä se tunnettiin jo 30 vuotta sitten, ero prostituutioon on pieni

Sokerideittailuilmiö on tuttu Suomessa jo 1990-luvun alusta. Pro-tukipisteen mukaan se tunnettiin aikaisemmin nimellä "ylläpitosuhde".

– Kyseessä on sama kuvio, jossa varakkaammat miehet ylläpitävät nuorempia naisia, jotka haluavat ylemmän elintason elämää. Toiminnassa mukana olevilla naisilla on yleensä yksi tai kaksi tällaista suhdetta yhtä aikaa, sanoo Pro-tukipisteen palvelujohtaja Minna Huovinen

Sokerideittailun suosio on nyt rajussa nousussa. Internetpalvelut ovat Huovisen mukaan madaltaneet kynnystä merkittävästi.

Hän sanoo, että varakkaiden miesten antama raha ei ole ainoa syy sokerideittailuun.

– Mukana ollaan myös uteliaisuudesta ja seikkailunhalusta.

Ylen haastattelema 24-vuotias Heli kertoo syyksi sokerideittailuun liian pienen palkan ja korkean laskupinon.

– Sillä huoraamisrahalla saan mahdollistettua kivaa ekstraa elämääni. Pääsen lomalle ja voin tehdä jotain kivaa itselleni. Ja ei tätä naamaa kukaan muukaan korjaa minun puolestani, hän sanoo Ylelle.

Pro-tukipisteen tehtävänä on tarjota matalan kynnyksen tuki- ja terveyspalveluja seksi- ja erotiikka-alalla toimiville sekä edistää muun muassa seksityöntekijöiden oikeuksia.

Huovinen sanoo, että muutamat sokerideittipalveluiden käyttäjät ovat olleet yhteydessä Pro-tukipisteeseen, koska toiminta liippaa läheltä prostituutiota tai silloin kun solmitussa suhteessa on syntynyt ongelmia.

– Jos sopimukseen kuuluu vastikkeellinen seksi, niin se menee ilmiönä prostituution alle. Hekin, jotka eivät ajattele menevänsä myymään seksiä, voivat alkaa kokea, onko tämä seksin myyntiä. Olemme valmiita keskustelemaan riskeistä ja vähentämään niitä.

Yleisin riski liittyy Huovisen mukaan väärinkäsitykseen, jossa sokerityttö etsii rahakasta kumppania, mutta mies taas haluaa puhtaasti ostaa seksiä.

– Mitä selkeämmin ja tarkemmin tapaamisista kommunikoidaan etukäteen, sitä selvemmillä vesillä ollaan.

Riski omien rajojen ylittämiseen on suuri erityisesti nuorilla. Sokerideittailussa on ollut mukana myös alaikäisiä tyttöjä.

– Nuorilla elämänkokemus voi olla vähäistä. Eivät 18-vuotiaat ole samalla viivalla neuvottelutaidoissa ja sopimuksen tekemisessä.

Pro-tukipiste tekee tällä hetkellä laajaa kartoitusta netin seuranhakupalveluista.

– Kahlaamme läpi useita palveluja. Etsimme, mistä voisimme tavoittaa kohderyhmäämme ja lähettää tietoja meidän palveluista, Huovinen sanoo.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut