Peruna on ruokien aatelia - tässä kolme mahtavaa reseptiä

RUOKA Ruokakonkari Sanna Mansikkamäki kirjoitti perunalle oman kirjan, koska järkyttyi huomatessaan pottujen joutuneen paitsioon.

Suomen nimekkäimpiin ruokatoimittajiin lukeutuva Sanna Mansikkamäki haluaa perunan palaavan suomalaisten ruokapöytiin.- Peruna on loistava raaka-aine ja ruokakulttuurimme kivijalka, Mansikkamäki sanoo. Pia Inberg

Crista Lassfolk-Feodoroff

Huoli perunan suosion laskusta sai pitkän linjan ruokatoimittajan ja -kirjailijan Sanna Mansikkamäen tarttumaan toimeen. Hän omisti uuden ruokakirjansa kokonaisuudessaan perunalle.

Kirjaa tehdessään ruokakonkari sai huomata, kuinka vieraaksi peruna oli käynyt omassakin tuttavapiirissä.

Kun ihmiset pääsivät maistamaan Mansikkamäen loihtimia perunaherkkuja, osa huudahti ääneen ihastuksesta: "Voiko peruna olla näin hyvää!"

Mieleenpainuvin tapaus oli tuttava, joka arveli etteivät hänen kotihoidossa olevat lapsensa ole edes maistaneet perunaa.

– Törmäsin siihen tosiasiaan, että meillä on kasvamassa sukupolvi, joka ei syö perunaa, koska se on korvattu riisillä ja pastalla, Mansikkamäki kertoo.

– Se on aivan älytöntä. Peruna pesee molemmat sekä ravinto- että ympäristöarvoiltaan. Lisäksi se on suomalaisen ruokakulttuurin kivijalka.

Peruna-kirjassaan Mansikkamäki esittelee perunasta kattavan tietopaketin ja 75 perunareseptiä jälkiruokia myöten.

Omaksi ykkössuosikikseen hän nimeää perunamuusin eri versioina ja antaa vinkin.

– Jos perunat kypsentää uunissa, maku on aivan eri. Muuseista olisin kirjoittanut vaikka kokonaisen oman luvun, mutta piti vähän karsia.

Tulevaksi perunatrendiksi Mansikkamäki veikkaa gratiineja. Hän neuvoo kokeilemaan niiden valmistamisessa perunan luontaisen tärkkelyksen hyödyntämistä.

Sen sijaan että viipaloi perunat vuokaa ja kuorruttaa ne juustolla, tulee viipaleita ensin pyöritellä hellalla kermassa (tai kerman ja maidon sekoituksessa) parikymmentä minuuttia. Vasta sen jälkeen perunakeitos laitetaan kuorrutettuna uuniin.

– Tärkkelys antaa ihanan samettisen koostumuksen ja gratiinista tulee täydellinen.

Matkoillaan maailmalla Sanna Mansikkamäki on usein ilokseen huomannut perunan arvostetuksi raaka-aineeksi.

Ranskan maaseudulla perunat olivat esillä kauniissa puukoreissa, sievien liinojen päällä. Jokaisen perunakorin kupeessa oli kattava infopaketti, jossa kerrottiin tuottaja, lajike ja sille sopivat käyttötavat.

Ruotsissa jopa suurin päivittäistavaraketju ICA on nostanut perunat esiin samaan tyyliin näyttävästi.

– Suosittelen käymään ruokakaupassa seuraavan kerran, kun poikkeatte Tukholmassa. Perunoita ostaessa olo on kuin karkkikaupassa, koska visuaalisuuden merkitys on siellä sisäistetty.

Samanlainen panostus estetiikkaan toimii Suomessakin, sen Mansikkamäki tietää kokemuksesta. Kun hän työsti edellistä ruokakirjaansa kananmunista, kiinnittyi huomio helsinkiläisessä ruokakaupassa kananmuniin, joiden tuottajat esiteltiin kasvokuvin.

– Heidän kananmunansa nousivat kaupan viiden parhaan tuotteen joukkoon, vaikka ne olivat kalleimmat munat valikoimassa.

Suomalaiskauppojen perunavalikoimat ovat vielä suhteellisen vaatimattomat, mutta sen tiimoilta Mansikkamäellä on ilouutisia. Tilanne on menossa vauhdilla parempaan päin.

– Hyvissä ajoin ennen joulua tulee vihdoin kaikkien suomalaisten saataville punaisia perunoita, jotka ovat läpikotaisin upean värisiä, eivät vain kuoreltaan, Mansikkamäki kertoo.

– Lajike on nimeltään Mulberry Beaty ja siitä saa esimerkiksi ihanan perunasalaatin. Kokeilkaa ihmeessä!

Lajiketason suositukset perunaruoille

Perunamuusi: Kaikista jauhoisista lajikkeista tulee hyvää muusia, mutta Puikulasta tehty muusi on todellista herkkua. Muita sopivia ovat esimerkiksi Challenger, Fontane, Afra ja Colomba. Blue Congosta tulee todella upea sininen muusi. Se sopii jauhoisuutensa takia hyvin muusiin.

Ranskanperunat: Challenger ja Fontane. Challengerin muoto sallii pitkät ranskanperunat, ja paistolaatu on erinomainen. Ei ruskistu liikaa rasvapaistossakaan.

Lohkoperunat: Annabelle, Marabel ja Melody. Annabelle on keitettäessä kiinteä ja toimii lohkoina. Sokerisena lajikkeena se rapeutuu pinnasta, mutta sisus kuohkeutuu uunissa hienosti.

Kiusaus: Melody, Nicola ja Gala.

Gratiini: Melody, Colomba, Fontane, Marabel, Gala ja Annabelle.

Keitto: Annabelle, Jazzy ja Melody. Keittoon on hyvä valita peruna, joka pysyy hyvin koossa ja joka ei tummu eikä kovetu lämmitettynä.

Uuniperuna: Rosamunda, sekä myös Mozart ja Bellarosa. Isot jauhoiset tai yleisperunalajikkeet ovat omiaan uuniperunaksi. Uuniperunassa tärkeää on iso koko. Bellarosaa näkee yhä enemmän kaupoissa.

Perunasalaatti: Nicola, Jazzy ja Annabelle. Uutuutena kauniin värinen Mulberry Beauty, josta tulee kaunis perunasalaatti. Kotiviljelijät ovat innostuneet ostamaan vuonna 2018 häikäisevän kauniin väristä Violet Queen -perunaa, se sopii myös hyvin perunasalaattiin.

Lähde: Sanna Mansikkamäki ja Pia Inberg, Peruna - parhaat reseptit. Readme.fi, 2018.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 2. Epäihmisyyden museo mukana näyttelyssä – tiistaista alkaen etsitään uusia tapoja ajatella ihmiselämää
 3. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 4. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 5. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 7. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 8. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 9. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 10. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 11. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 12. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 13. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 14. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 15. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 8. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 9. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 10. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 11. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 12. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 13. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 14. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 15. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.