Koulukuvauksissa historiallinen myöhästyminen Helsingissä: kilpailutus, valitukset ja vastineet syynä – "Jossain vaiheessa ensi vuoden puolella"

KILPAILUTUS Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, jolloin päiväkoti- ja koulukuvauksia ei ole saatu hoidettua syyslukukauden aikana.

Syksyn valokuvaukset kouluissa ja päiväkodeissa siirtyvät ensi vuoden puolelle. Näin arvioi hankintapäällikkö Kari Salovaara kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta.

– Meidän täytyy ensin tehdä vastine markkinaoikeuteen ja katsoa, saammeko luvan tehdä väliaikaiset sopimukset esitettyjen toimittajien kanssa. Teemme kaikkemme, että se olisi mahdollisimman pian. Aikataulusta en osaa sanoa.

Jättäessään vastineensa markkinaoikeuteen kaupunki aikoo pyytää oikeudelta lupaa saada tehdä väliaikaiset sopimukset oikeuskäsittelyn ajaksi.

Salovaara arvelee, että mikäli sopimukset saataisiin syntymään joulukuussa, kuvaukset voisivat alkaa jossain vaiheessa ensi vuoden puolella.

Kaupunki joutui tänä syksynä ennennäkemättömän tilanteen eteen, kun osa koulukuvausten ulkopuolelle jätetyistä valokuvausyrityksistä teki valituksen asiasta markkinaoikeuteen. Lisäksi kaupungin päätöksestä tehtiin oikaisuvaatimuksia.

Kaupunki joutui näiden syiden vuoksi laittamaan osan koulu- ja päiväkotikuvauksista siksi aikaa jäihin, kunnes asia on saatu ratkaistua. Helsingin Uutiset kertoi kuvauksien myöhästymisestä lokakuun alkupuolella, jolloin kaupungilta vielä arvioitiin, että kuvaukset voitaisi saada käyntiin marraskuussa.

– Lautakunnan päätöksestäkin on mahdollista valittaa, Salovaara huomauttaa ja viittaa tiistaiseen lautakuntakäsittelyyn.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta käsittelee 20 marraskuuta itseoikaisua koulu- ja päiväkotikuvausten hankintaan.

Kaupunki aikoo laatia hankintasopimukset seuraavien yritysten kanssa: Focusoiva Oy, Foto-Silmunen, Kuva-Ahti Oy, Kuvahaka Oy, Kuvamuisto Oy, Kuvaverkko Oy, L. Nyblin Oy, Seppälän koulukuvat Oy, Suomen Koulukuvaus Oy ja Suomen Mallikuvat Oy.

Kaupunki teki koulu- ja päiväkotikuvausten hankinnasta päätökset lokakuun alussa.

Päätökset poikivat yhteensä yhdeksän oikaisuvaatimusta. Yksi valituksen tehneistä oli Seppälän koulukuvat, jonka kaupunki päättää palauttaa takaisin sopimusyritysten joukkoon. Kyseessä oli kaupungin mukaan alkujaan virheellinen päätös. Seppälän koulukuvat täytti tarjouspyynnön mukaiset vaatimukset.

Kaupunki aikoo sulkea pois yhteensä 14 tarjoajaa. Poissuljetuista yrityksistä neljän hakemukset olivat tarjouspyynnön vastaiset ja kaksi suljettiin pois poikkeuksellisen alhaisen hinnan vuoksi.

Arviointiperusteissa 30 pistettä sai hinnasta ja 70 laadusta. Sopimuskausi on kaksivuotinen kahden vuoden optiolla.

Kuvausten lykkääntyminen ei koske kaikkia, sillä osalla helsinkiläiskouluista ja päiväkodeista on vielä voimassa olevia sopimuksia kuvauksia tekevien yritysten kanssa.

Koulu- ja päiväkotikuvaukset ovat olleet perinteisesti syksyllä. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta koskaan, kun koulukuvaukset siirretään vuodenvaihteen yli eli kevätlukukaudelle.

– En muista, että näin olisi aikaisemmin tapahtunut, Salovaara toteaa.

Helsinki ei ole aikaisemmin kilpailuttanut koulukuvauksia tekeviä yrityksiä. Hankintalaki velvoittaa kilpailuttamaan käyttöoikeussopimukset.

– Aikaisemmin koulu on tehnyt itsesopimuksen (yrityksen kanssa) suoraan. Me olemme olleet tilaajia. Nyt olemme määrittäneet laadun jo kilpailutusvaiheessa. Käyttäjät tulevat olemaan vanhemmat, Salovaara toteaa.

Hankintapäätöksessä määritellään koululle nimetty valokuvausliike. Vanhemmat tekevät kuvatilaukset itsenäisesti netissä. Aikaisemmin koulukuvat lähetettiin tilaajalle eli koululle ja koulut jakoivat kuvat oppilaille.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut